Timp Liber

Focșani Blues Festival, la bilanț. Cât a avut de câștigat orașul după acest eveniment

Alexandra TĂTARU
19 sep 2017 8274 vizualizări

Impactul pe care l-a avut cea de-a doua ediție a Focșani Blues Festival a fost prezentat de organizatorii acestuia în cadrul unei conferințe de presă. Echipa a făcut bilanțul în date calitative și cantitative, cu promisiunea că acest proiect va continua și se va îmbunătăți.

Echipa Focșani Blues Festival a prezentat bilanțul celor trei zile de Festival de Blues care s-a desfășurat la Focșani în perioada 8-10 septembrie a.c., cu o seară precedentă în care, pentru prima dată în România, a avut loc Romanian Blues Challenge. Competiția, care a avut loc pe 7 septembrie la Ateneul Popular, a fost o provocare pentru artiștii înscriși și una de calificare la European Blues Challenge ce se va desfășura anul viitor în Norvegia. Juriul, format din Chris Cigolea, Barbra Lica, Earl Thomas, AG Weinberger și Bernand Cheere, a considerat  că trupa Axis din Timișoara trebuie să meargă în Norvegia. Față de ediția pilot din anul 2015, organizată de Rotary Varana și Chris Cigolea, un artist focșănean stabilit în Canada, prezent și prima ediție a FBF din 2016, festivalul din această toamnă a avut un impact aproape dublu.

Ateliere de muzică și povești

Managerul Artifex, Bernard Cheere, a povestit la începutul conferinței de presă cum a dezvoltat acest concept după ce a văzut la ediția pilot din 2015 că mulți focșăneni sunt dornici de a le fi atinse sufletele. Muzica jazz&blues este despre ”atingerea sufletelor”, a spus inițiatorului Focșani Blues Festival. Acesta a mai precizat că după succesul primei ediții, echipa sa a încercat să dezvolte și mai mult conceptul și să pună cu adevărat Focșani, nu doar pe harta muzicii blues, dar să și aducă aport de capital și să contribuie și la construirea unei bune imagini a urbei. Înainte de fiecare seară de spectacol, s-au organizat ateliere de chitară, pian și povești la care și-au adus contribuția Vali `Sir Blues` Răcilă și Raul Kusak. Peste 70 de participanți au stat în parc și în sala Ateneului alături de artiști pentru a cânta împreună, pentru a afla câte ceva despre instrumente și pentru a se bucura de emoțiile transmise de către cei doi performeri.

Ne-au vizitat și ne-au cântat 76 de artiști din 12 țări

Spectacolele din Piața Unirii au putut fi văzute nu doar la nivel local, ci în întreaga lume, grație artiștilor care nu s-au sfiit să arate fanilor lor cât de reușite pot fi spectacolele din România, în special Focșani. O parte dintre aceștia au fost pentru prima dată în țara noastră, direct la Focșani, înainte poate să viziteze capitala. Spre exemplu, Annika Chambers a mărturisit pe scenă, în timpul concertului, că de la Focșani va pleca direct în SUA pentru că va avea zbor în aceeași noapte. Cele 12 trupe, având o componență totală de 76 de artiști, au venit din Toronto, Boston, Houston, Dan Diego, Dublin, Londra, Helsinki, Kristianstad, Dortmund, Hamburg, Zurich, Milano și Bilbao și au cântat pentru focșăneni și oaspeți la fel cum o fac de fiecare dată, poate chiar mai mult și mai bine, motivați fiind de aplauzele furtunoase. În cele trei zile de festival, în Piața Unirii au fost peste 15.000 de spectatori, atât din Focșani, dar și din București, Bacău, Suceava, Tulcea, Buzău. Printre ei s-au remarcat și Excelențele Sale, Ambasadorii Marii Britanii și Confederației Elvețiene, dar și delegați din partea sponsorilor, Ministerului Culturii care a oferit sprijin acestui festival și alții. Unul dintre cei 65 de sponsori va oferi în cel mai scurt timp și un studiu cu privire la profilul spectatorilor. ”Am văzut în piață toate categoriile de spectatori. De la cel mai mic, la cel mai în vârstă. O să primim curând și rezultatul studiului, iar anul viitor o să schimbăm puțin asta, în sensul că vom înregistra profilul participanților înainte de începerea evenimentului”, a precizat Bernanrd Cheere.

Aport de capital de 150.000 de euro

Chiar dacă Festivalul de Blues a avut sprijinul numeroșilor sponsori și municipalitatea nu a fost pusă la cheltuială, datorită desfășurării acestui eveniment toată lumea a avut de câștigat. Pe lângă scoaterea din anonimat a Focșaniului, cel puțin pentru lumea muzicală de profil, s-a adus o creștere economică agenților economici din Piața Unirii și a celor din zona Bulevardului între 25-50%. Totodată, organizatorii FBF02 estimează că aportul de capital adus orașului pe toate  cele 3 zile de eveniment se ridică la peste 150.000 de euro. La toate acestea se adaugă și faptul că toate unitățile de cazare din Focșani și Odobești au fost ocupate, ceea ce îl determină pe managerul Artifex să găsească noi soluții pentru anul viitor. ”Vreau să mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă organizarea acestui eveniment. Municipalității, Consiliului Județean, Ministerului Culturii, sponsorilor, membrilor echipei FBF și a celor 80 de voluntari, Ateneului Popular, celor de la pază și protecție, Jandarmeriei, ISU, Serviciul de Ambulanță, Direcția de Dezvoltare, artiștilor, evident, absolut tuturor. Fără ei nu puteam reuși”, a mai spus Bernard Cheere. Mulți dintre artiștii care au fost la Focșani au transmis multe mulțumiri și și-au exprimat intenția să revină. Pentru anul viitor, echipa Focșani Blues Festival își propune să continue proiectul, să-l dezvolte, să aducă și mai mulți sponsori și, pentru că s-a dovedit că cele trei zile din luna septembrie au fost foarte potrivite pentru acest eveniment, anul viitor, cel mai probabil, Focșani Blues Festival va avea loc în zilele de 7-8-9 septembrie, la un nivel foarte ridicat. (A. TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Bogdan, acum 2408 zile, 6 ore, 20 minute, 18 secunde
Mi se pare normal ca Primaria sa nu sprijine financiar FBF. N-ar mai avea bani pentru organizarea festivalurilor traditionale betivanesti. Am vazut ca primarul nu prea a iesit din casa sa asiste la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.