Timp Liber

Focșăneanca Rodica Gherghinoiu Croitoru, premiată la Bilenala Internațională de Pictură 2023 la Chișinău

Ziarul de Vrancea
22 mai 2023 2116 vizualizări

Focșăneanca Rodica Gherghinoiu Croitoru, membră a Uniunii Artiștilor Palstici din România, filiala Vrance,a a fost premiată la Bilenala Internațională de Pictură 2023 la Chișinău cu premiul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”. 

Conform informațiilor publicate pe site-ul bipchisinau.com al Bilenalei Internaționale de Pictură de la Chișinău, Rodica Gherghinoiu Croitoru locuiește și activează la Focșani, este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Vrancea.Ea a  absolvit  Universitateai Națională de Arte, București, specializarea Pictură, clasa prof. univ. Dr. Petru Lucaci, în anul 2022 și a oerganizat până acum expoziții relevante în România, Moldova și Franța

Lucrarea focșănencei Rodicăi Gherghinoiu Croitoru premiată cu premiul Institutului Cultural Român Mihai Eminescu la Bilenala Internațională de Pictură 2023 la Chișinău se numește ”Călătorie spațială/Space Journey, 2023”, are caracteristicile următoare 100 x 200 cm, acrilic, pânză și poate fi vizionată în fotografia de  mai jos

Inaugurarea și decernarea premiilor Bienalei Internaționale de Pictură Chișinău, ediția a VIII-a, una dintre cele mai importante manifestări din domeniul artelor vizuale organizată în Republica Moldova, a avut loc vineri 12 mai 2023 la Muzeul Național de Artă al Moldovei, informează MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul instituției, Tudor Zbârnea, a menționat că la actuala ediție participă în concurs 123 de artiști, cu peste 140 de lucrări, din 28 de țări. Aceștia au fost selectați dintr-un număr de 360 de artiști. ”Bienala este de pictură. Încercăm să demonstrăm că pictura nu și-a pierdut din actualitate și aceasta ne-o demonstrează și expoziția de față.În condițiile noilor forme de exprimare – media, video, instalații, etc. – pictura există în toate formele și capacitățile ei de exprimare maximă. Tematica a fost liberă, dar o nouă temă care a apărut este cea a războiului din Ucraina. O parte din lucrări exprimă ororile războiului, iar alta este cea care ne îndeamnă la pace. În acest mod, manifestarea noastră este una care exprimă doleanța către o lume mai bună, o manifestare care cheamă la pace, o manifestare care ne îndeamnă să ne îndreptăm spre lumea valorilor umane, spre valorile occidentale, valori ale lumii libere. În premieră, avem un grup de nouă artiști din Austria, care creează, de fapt, nucleul acestei expoziții”, a precizat Tudor Zbârnea.

Juriul Bilenalei Internaționale de Pictură 2023 de la Chișinău a fost prezidat de artistul plastic român din Vrancea, Liviu Nedelcu, doctor în arte vizuale. În afara premiului Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” acordat pictoriței focșănece Rodica Gherghinoiu Croitoru, membră a Uniunii Artiștilor Palstici din România, filiala Vrancea, juriul a mai hotărât acordarea premiului I Nataliei Romanciuc din Republica Moldova. În posesia premiului II a intrat Olexandr Baziuk din Ucraina, iar premiul III i-a revenit lui Kelmen Helmi din Egipt. Marele Premiu a fost obținut de Mara Mattuschka din Austria. Lucrările premiate vor intra în Colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei.

Text informații:radiochisinau.md


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.