Timp Liber

Filmul mut în Focșaniul interbelic. Ce vedeau vrâncenii pe „ecranul însuflețit” în anul 1928

Ziarul de Vrancea
19 apr 2019 1882 vizualizări

Deși pare greu acum, în era internetului, să ne imaginăm cum își petreceau timpul liber vrâncenii din perioada interbelică, documentele lăsate mărturie ne arată că existau cinefili și reviste de profil spre finalul anilor '20, perioada trecerii de la filmul mut la cel sonor.

Cu toate că primul film mut (n.red. socotit a fi „Cântărețul de jazz”, în regia lui Alan Crosland) fusese realizat un an mai devreme, la cinematograful din Focșani erau promovate în 1928 două filme mute: „Don Quichote” şi „Studentul Cerşetor”. Cum sunau recenziile menite să aducă publicul vrâncean în fața „ecranului însuflețit”, dar mai ales ce titluri ale literaturii universale erau ecranizate, vă invităm să vedeți în cele ce urmează. 

Foto: Două filme excepționale, proiectate în Focșaniul anului 1928: ilarianta comedie „Don Quichote”, alături de „Studentul Cerşetor”, un film sentimental de mare spectacol 

Ilarianta comedie Don Quichote, pentru toți acei cari au cetit cartea lui Cervantes

„Cu începere de azi 8 Octombrie, rulează la Cinema Comunal, ilarianta comedie «DON QUICHOTE», înscenată după vestita scriere de moravuri a lui Cervantes. În rolurile principale apar celebri comici danezi PAT (Don Quichote) şi PATACHON (Sancho-Pancha). Publicul focşănean are prilejul de a participa la una dintre cele mai bune comedii redate de ecranul însufleţit. Toţi acei cari au cetit cartea lui Cervantes vor veni să vadă filmul.”

Studentul cerșetor, un succes răsunător în marile Capitale ale Apusului

„Este titlul vastei înscenări cinematografice, care va începe să ruleze la Cinema-Comunal în seara de Joi 11 octombrie. Realizat după vestita operetă cu acelaș titlu, filmul acesta se bucură de o interpretare minunată. În fruntea interpreților stau cele mai strălucite figuri ale ecranului, în frunte cu: Harry Liedtke, contesa Agnes Esterhazy, Maria Paudler, Ernest Verebes, Hans Junkerman și M. Picha. «Studentul Cerșetor» e un film sentimental de mare spectacol, care a avut un succes răsunător în marile Capitale ale Apusului. La Bucureşti, filmul a rulat la cinema Select două luni neîntrerupt.”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.