Timp Liber

Filmul documentar „30 de ani și 15 minute”, în regia lui Ștefan Mandachi, rulează pe marile ecrane din Focșani

Ziarul de Vrancea
4 oct 2020 2099 vizualizări

Filmul, regizat și produs de Ștefan Mandachi, prezintă imaginea unei Românii clădită din promisiuni deșarte, a unei țări fără autostrăzi, în care, anual, mor peste 2000 de oameni în accidente rutiere. Un documentar ce se vrea a fi un strigăt de disperare și totodată un semnal de alarmă pentru toate tensiunile, nervii, frustrările, frica accidentării și până la urmă a morții pe care o simt șoferii în lipsa unei infrastructuri, care să le dea siguranță și încredere, într-o fină antiteză cu implicarea autorităților statului.

La 30 de ani de la căderea regimului comunist, România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește kilometrii de autostradă, dar pe locul întâi la numărul de morți în accidente rutiere. Antreprenorul Ștefan Mandachi construiește 1 metru de autostradă pe terenul lui, pentru a atrage atenția autorităților care, în ciuda multiplelor promisiuni, nu au reușit în toți acești ani să construiască o autostradă în toată regiunea Moldovei și cheamă populația României la o grevă de 15 minute în semn de protest. O realitate pe care Ștefan Mandachi o prezintă în film, ca pe un manifest. Ca pe un act de revoltă și de dorință de schimbare. Nu întâmplător, el a fost cel care a printat cinci milioane de afișe cu mesajul „România vrea autostrăzi” pe care le-a distribuit în propriile restaurante. A tipărit milioane de șervețele cu același conținut și câteva sute de mii de stickere pentru mașini. Campania prin care antreprenorul a chemat întreaga societate la o grevă de 15 minute, în 15 martie 2019, începând cu ora 15:00, în semn de protest pentru lipsa autostrăzilor în România, a avut ecouri uriașe. Dovadă sunt milioanele de români și companii cunoscute ce s-au alăturat demersului  său.

Ștefan Mandachi este din Suceava, a absolvit Facultatea de Drept si un masterat în Științe Penale, în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Interesul său pentru antreprenoriat, manifestat încă din perioada liceului, a culminat cu fondarea uneia dintre cele mai de succes francize de restaurante tip fast-food din România și estul Europei.

Călătoria spre film a început ca o nevoie de a schimba lumea din jurul său. S-a înscris la New York Film Academy pentru un curs de pregătire intensiv, de 9 săptămâni. A regizat „The Little Truth”, film de scurtmetraj, selecționat în mai multe festivaluri de film.

30 de ani și 15 minute” a avut premiera în cadrul TIFF Cluj-Napoca prin 2 proiecții sold out în luna august, a fost proiectat și în cadrul Astra Film Festival de la Sibiu iar pe 3 octombrie o proiecție specială este programată la Iași în cadrul Festivalului „Serile Filmului Românesc”.

„Cine este vinovat că România este țara cu cele mai puține autostrăzi din Uniunea Europeană?” 

30 de ani și 15 minute, un documentar revoltător, din 2 octombrie în cinematografele din țară.

Pagina filmului: https://www.facebook.com/30deanisi15minute/

Trailer

Parteneri media: Agerpres, Radio România, Zile și nopți, Cărturești, Aarc, Cineghid

Citiți și:Încasările filmului “30 de ani și 15 minute” vor fi donate în scop caritabil

Documentarul ”30 de ani și 15 minute” este un manifest, un altfel de protest, un semnal de alarmă. Ștefan Mandachi, autorul filmului,  declară că va dona încasarile obținute din vânzarea biletelor pentru sprijinirea victimelor accidentelor rutiere dar și către alte cauze în care crede.

După premiera din luna august, avută în cadrul TIFF Cluj-Napoca prin 2 proiecții sold out, filmul documentar ”30 de ani și 15 minute” și-a început călătoria prin țară. A poposit în grădini de vară, în cinematografe, printre oameni, ducând cu el un singur mesaj, extrem de puternic: încă avem nevoie de autostrăzi, oamenii încă mor pe drumurile țării, iar lupta pentru a atrage atenția autorităților asupra situației dezastruoase privind drumurile noastre trebuie să continue.

În România, anual mor peste 2000 de oameni în accidente rutiere. Uitați și trecuți cu vederea de autorități, care încă ezită să formuleaze răspunsuri la întrebarea ce se vrea a fi și laitmotivul filmului „30 de ani și 15 minute”: ”Cine este vinovat că România este țara cu cele mai puține autostrăzi din Uniunea Europeană?” 

Ștefan Mandachi, regizorul filmului, militează pentru conștientizare și acțiune, pentru ca fiecare dintre noi, cetățenii acestei țări, să luăm atitudine, ”să luptăm permanent pentru cauze dureroase”, după cum el spune. Nu întâmplător, a hotărât ca parte din încasările obținute din vânzările de bilete la filmul ”30 de ani și 15 minute” să fie donate pentru sprijinirea victimelor accidentelor rutiere.  Un gest, ca un îndemn la acțiune. Ca o reacție firească la nevoia de a fi prezent, implicat și pus pe fapte care să poată schimba în bine lumea în care trăim.

Cum oare aș fi putut aduce laolaltă atâția politicieni, jurnaliști, oameni ce au suferit în urma accidentelor rutiere, care să răspundă la întrebarea „Cine sunt cei vinovați pentru lipsa autostrăzilor din România”? Prin filmul ăsta vreau să vă îndemn să facem cu toții câte un metru de ceva, m-am săturat să privim deasupra gropii, să stăm tăcuți de parcă ne place acolo. 

Voi dona încasările obținute din vânzarea biletelor, acest film este de fapt un act de protest, nu un mod de a câștiga bani.

 ”30 de ani si 15 minute” va sta în cinema atâta vreme cât este cerere din partea spectatorilor. Am muncit enorm împreună cu o echipă mare de oameni timp de un an și jumătate ca să aducem un gram de conștientizare în societatea românească! Ar fi mare păcat să nu împrăștiem mesajul filmului, așa că vă cer ajutorul, invitându-vă în număr cât mai mare la cinema”,  declară Ștefan Mandachi.

La 30 de ani de la căderea regimului comunist, avem imaginea unei țări aflate pe ultimul loc în Europa pentru numărul extrem de mic de kilometri de autostradă, dar pe primul loc la numărul de morți în accidente rutiere. În 2019, antreprenorul Ștefan Mandachi construiește 1 metru de autostradă pe terenul lui, pentru a atrage atenția autorităților care, în ciuda multiplelor promisiuni, nu au reușit în toți acești ani să construiască o autostradă în toată regiunea Moldovei iar pe 15 martie 2019 cheamă populația României la o grevă de 15 minute în semn de protest. O realitate pe care Ștefan Mandachi o prezintă în film, ca pe un act de revoltă și de dorință de schimbare.

”30 de ani și 15 minute”, un documentar care te pune pe gânduri și te îndeamnă să iei atitudine. Acum, în cinematografele din toate țară.


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.