Foto | Ediţia a XXIII-a a „Festivalului Naţional al Datinilor şi al Obiceiurilor de Iarnă” de la Focşani are loc sâmbătă, la Sala „Balada”
Prin intermediul unui comunicat de presă Centrul Cultural Vrancea, în parteneriat cu Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia” Focșani și secția Ansamblul Folcloric „Ţara Vrancei” anunță organizarea ediţiei a XXIII-a a „Festivalului Naţional al Datinilor şi al Obiceiurilor de Iarnă” de la Focşani. sâmbătă14 decembrie 2024, ora 14:00, la Sala „ Balada”.
Consiliul Judeţean Vrancea, prin Centrul Cultural Vrancea în parteneriat cu Ansamblul Folcloric Țara Vrancei, organizează sâmbătă, 14 decembrie 2024, ora 14.00, la Sala Balada din Focşani, a XXIII-a ediţie a Festivalului Naţional al Datinilor şi al Obiceiurilor de Iarnă.
Evenimentul promovează cunoaşterea şi valorificarea patrimoniului de datini şi de obiceiuri păstrate în timp şi practicate cu prilejul sărbătorilor de Crăciun şi de Anul Nou, în toate zonele etno-folclorice ale țării.
Din juriu fac parte personalităţi din domeniul etno-folcloric şi al radio-televiziunii:
- Preşedinte al juriului – Valentin Marin, etnomuzicolog, manager al Radio România Antena Satelor;
- Membru – Prof. univ. dr., etnolog Doina Ișfănoni – istoric și teoretician de artă, membru al Consiliului Național pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial;
- Membru – Dr. Aurelia Cosma – Cercetător ştiinţific gr I, etnolog la Muzeul Satului Dimitrie Gusti Bucureşti, antropolog cultural, Cetățean de Onoare al Mun. Focșani.
Prezentatorul festivalului este îndrăgitul actor Sorin Francu, managerul Teatrului Municipal Mr. Gh. Pastia din Focșani.
Frumusețea costumelor, a strigăturilor și urăturilor va fi pusă în valoare de concurenți din patru județe ale țării: Tulcea, Suceava, Vaslui și Vrancea. Ansamblurile participante la festival sunt:
- Ansamblul Poienița din Poiana Stampei, județul Suceava;
-Ansamblul Moșoaele din Luncavița, județul Tulcea;
-Grupul Datina din Deleni, județul Vaslui;
-Ansamblul Vornicii din Păulești, județul Vrancea;
-Ansamblul Chindia din Jitia, județul Vrancea;
- Ansamblul Sânzienele din Dumitrești, județul Vrancea;
- Ansamblul Rapsodia Vultureană din Vulturu, județul Vrancea;
-Ansamblul Păltineanca din Paltin, județul Vrancea;
- Ansamblul Chipărușul din Nereju, județul Vrancea.
Concurenții vor primi diplome și premii oferite de Centrul Cultural Vrancea:
• Trofeul Festivalului – 4.000 lei;
•Premiul I - 3.000 lei;
• Premiul al II - lea - 2.000 lei;
• Premiul al III - lea - 1.000 lei;
• 6 premii - pentru promovarea datinilor şi a obiceiurilor tradiţionale de iarnă pentru fiecare grup participant la festival – 700 lei.
Intrarea în sala de spectacol este liberă! Invităm, cu mult drag, iubitorii de tradiții și folclor să susțină concurenții mici și mari, din toate localitățile, care vor aduce pe scena sălii Balada o parte din sufletul lor și bucuria sărbătorilor de iarnă!