Timp Liber

Festivalul concurs ”Plaiul Tojanului”, la ediție aniversară

Alexandra TĂTARU
30 iul 2017 2565 vizualizări

A 50-a ediție a festivalului-concurs ”Plaiul Tojanului” a avut loc la Paltin în ultima duminică a lunii iulie, așa cum se organizează în mod tradițional. Oameni ”câtă frunză și iarbă” au venit pe Dealul Tojanului să urmărească ansamblurile folclorice invitate în concurs, dar și pe celelalte, participante în afara concursului.

 

 

Festivalul ”Plaiul Tojanului” este unul dintre cele mai longevive festivaluri vrâncene. Ediția aniversară a acestui festival a fost organizată pentru a zecea oară de actualul primar Tudorel Bâtcă și Consiliul Local Paltin, cu sprijinul Consiliului Județean Vrancea, Instituției Prefectului și Centrului Cultural Vrancea. Evenimentul a fost prezentat de actorul Sorin Francu și deschis, în stilul autentic vrâncean, de Buciumașii din Spulber. ”Astăzi este o zi de mare sărbătoare pentru locuitorii comunei noastre. Mulțumesc tuturor instituțiilor care mi-au oferit sprijinul și tuturor celor care au răspuns invitației noastre de a participa la acest eveniment. Totodată, nu pot uita primarii din comunele vrâncene și Rep. Moldova, alături de noi astăzi, sponsorii care au contribuit cu ce au putut ca sărbătoarea noastră să fie frumoasă”, a spus primarul comunei Paltin. ”Este o onoare pentru mine să fiu alături de dvs astăzi. Mă bucur să mă reîntorc la Paltin, la acest festival. Cu toate că nu sunt din aceste zone ca origine, copilăria mea a fost legată de festivalul de la Paltin. Veneam adesea cu părinții mei aici și consider că tradiția trebuie păstrată. Identitatea națională și a vrâncenilor trebuie păstrate și promovate mai departe. Niciodată nu vom putea reuși decât în echipă”, a spus și vicepreședintele C.J. Vrancea, Dănuț Cristian, în deschiderea evenimentului. În concurs s-au înscris două ansambluri la secțiunea 10-18 ani, respectiv Comoara Vrancei –Năruja și Păltinașii din Paltin, precum și patru ansambluri la categoria seniori, dintre care unul din Republica Moldova.

”Avem aceleași tradiții și granița între noi nu ar trebui să existe”

Primarul din Bălăbănești spune că, în localitatea în care este primar din anul 2011, încearcă să deruleze multe proiecte și să depășească limita subzistenței comunitare. Proiectele din fonduri europene îi permite să își facă speranțe că va dezvolta comunitatea și abilitatea de a găsi surse de finanțare. Ansamblul din Republica Moldvova, din Bălăbănești, Raionul Criuleni a fost însoțit de primarul localității, conf. Univ. Dr. Ion Cojocaru  de la Univ. Tiraspol, cu sediul la Chișinău, și intructorul Ioana Gherbovei.” Suntem pentru prima dată în Vrancea și este extraordinar de frumos. Acest deal nouă ni se pare munte, pentru că la noi altitudinile sunt în jur de 300 m. Cel mai urât sentiment este atunci când trecem granița. Ar fi foarte frumos, ca anul viitor, atunci când venim din nou în Vrancea să sărbătorim centenarul Unirii să venim nu oricum, ci cu bucuria că au dispărut cu adevărat granițele dintre noi. Pentru că, de fapt, în toate privințele, noi nu trebuie să avem granițe. Suntem același popor”, a spus conf.univ. dr. Ion Cojocaru, cel care de fapt a intermediat acest parteneriat  artistic. În satele comunei Bălăbănești , pe malul Nistrului, la 20 de km de Chișinău, ”se vorbește o limbă frumoasă, limba română, se poartă straiele populare autentice și se trăiește românește la toate nivelurile de vârstă, chiar dacă unii din administrația națională încearcă altceva”, a precizat primarul Ion Nistreanu. Oamenii frumoși  din Republica Moldova care au fost prezenți la Paltin, pe Dealul Tojanului sunt susținuți și promovați de primarul comunei, Ion Nistreanu și pregătiți la Școala de Arte din comună.

Silvicultorul ”albit printre brazi” promovează tradițiile din Bucovina

Unul dintre ansamblurile folclorice participante la festivalul concurs este și ”Obcina Stânișoarei” din Mălini, Suceava. Acest ansamblu este prezent în Vrancea ori de câte ori se organizează festivaluri  de iarnă sau estivale. La Paltin a fost prima participare, iar aspectul inedit este dat că instructorul acestui ansamblu, Vasile Ungureanu, este un silvicultor de 40 de ani, ”albit printre brazi”, așa cum domnia sa spune. Este un împătimit al artei tradiționale și se implică activ în promovarea acesteia alături de soția sa. ”Avem ansambluri bine pregătite, originale, pregătite de peste 30 de ani. Formații de dans, grupuri vocale, fluierași, interpreți vocali. Astăzi am venit cu bătrânii care demonstrează cum urcă oile la munte, cum le cântă din caval, cum se coboară oile, cum se joacă aceste jocuri, după ce ajung oile în sat”. . În cadrul ansamblului, Vasile Ungureanu este instructor activ, se ocupă de o echipă de fluierași, cântă din caval, dar și doine ciobănești.  ”Soția mea, pentru că este educatoare, se ocupă să convingă copiii să iubească și să conserve tradițiile și obiceiurile zonei, cu toate că e foarte greu în ziua de azi ca ei să fie convinși să mai cânte la fluier sau să danseze tradițional”, a mai precizat Vasile Ungureanu.

Juriul, format din președintele Valentin Marin – manager la Radio România Antena Satelor și membrii Ileana Vieru și Violeta Ianculescu, realizatoare de emisiuni la Radio România, a acordat premii cuprinse între 1000 lei și 400 lei la secțiunea sub 18 ani și între 2000 lei și 500 lei, la secțiunea peste 18 ani. (A.TĂTARU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.