Timp Liber

Trupa de teatru Protha din Panciu își continuă ascensiunea

Janine VADISLAV
20 sep 2018 4920 vizualizări

La început de toamnă, Trupa Protha din Panciu a mai înregistrat un succes, deşi nu acesta era neapărat interesul, ci bucuria de a urca pe scenă într-un oraş unde au mai jucat și au fost apreciaţi. Tineriii artiştii au jucat aşa cum numai ei ştiu s-o facă şi s-au întors acasă cu un palmares de invidiat: un premiu I, un premiu II şi două menţiuni. Cu publicul din Timișoara s-au reîntâlnit după doi ani, timp în care au urcat pe multe alte scene din ţară şi din Europa, de unde s-au întors cu numeroase premii.

„Am mers cu mare bucurie la acest festival fiindcă e o plăcere să revii la Timişoara, chiar dacă distanţa este foarte mare. Am revenit din dorinţa de a promova spectacolul în faţa unui public nou, în faţa unui nou juriu, dar şi pentru a continua povestea lui Cristhopher. Acest spectacol  „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii”  îl jucăm de doi ani, din toamna lui 2016, şi suntem la a doua distribuţie deja”, ne-a spus Cătălin Sfîrloagă, regizorul şi coordonatorul Trupei Protha.

Spectacolul a avut un impact extraordinar pentru public şi a fost aplaudat la scena deschisă de fiecare dată. De ce? Pentru că este jucat admirabil, tinerii artişti pănceni punând în fiecare rol în parte sinceritate, înţelegere şi sensibilitate, dar mai ales acel fior de mare emoţie venit din inimă și transmis către public. Cât de minunat sună şi cum dintr-o dată parcă îl cunoşti de când lumea pe acel Cristhopher, care poate fi orice adolescent de 15 ani, un prieten, un vecin, un coleg... care suferă de sindromul Asperger.

„Lui Cristhopher îi place matematica fiindcă este lipsită de pericole, îi place matematica fiindcă presupune rezolvarea unor probleme, iar aceste probleme sunt dificile şi interesante, reuşind în final să ajungă la un răspuns simplu. Ce voia el să spună era că matematica nu este ca viaţa, fiindcă în viaţă nu există răspunsuri simple în final”. Ciudat, în mod fermecător, celor doi tineri pănceni, care au fost, pe rând, Cristhopher pe scenă, le place matematica: un punct comun care îi ajută să-l înţeleagă mai bine pe acel Cristhopher și să-l joace. De aici până la un spectacol de reușit şi nenumărate premii, n-a mai fost decât un pas, dar şi multe, multe ore de repetiţii.

Cătălin Sfîrloagă, regizorul piesei, a schimbat din mers doi liceeni talentaţi, unul a terminat liceul, celălalt a preluat rolul reuşind să obţină, de la prima participare la un Festival, premiul cel mare... Domnul Sfîrloagă merge la sigur, chiar dacă anul viitor va reface distribuţia, pentru ultima oară. E o provocare desigur şi un pariu în cel mai bun sens al cuvântului.

 „E un spectacol la care ţinem foarte mult cu toţii şi la care am lucrat mult pentru a obţine această performanţă. Recunosc, ne doream o nouă distincţie pentru spectacolul acesta şi ea a venit. Noul premiu s-a aşezat firesc în panoplie alături de celelalte confirmând, o dată în plus, că spectacolul nostru este unul de calitate şi poate să fie premiat la orice festival, indiferent de concurenţa avută. Publicul de la Timişoara ne-a primit foarte bine, iar spectacolul a avut impactul pe care ni-l doream, pe care l-am aşteptat. Publicul contează cel mai mult, contează şi premiile, dar premiile vin şi trec. Juriul ne-a primit foarte bine fiind interesat de text şi de povestea lui şi cum am ajuns să montăm acest spectacol. Rezultatul a fost unul foarte bun, două premii, I şi II şi două menţiuni”, ne-a mai spus domul Cătălin Sfîrloagă, coordonatorul Trupei Protha.

Cei doi premiaţi, sunt foarte fericiţi, au căpătat încredere în forţa lor, în talentul lor şi ştiu întotdeauna ce au de făcut, ca nişte adevăraţi actori.

- Te aşteptai să ai atâta succes la Timişoara? întreb.

„Dacă mă aşteptam să fiu premiat? se amuză Robert Crucianu. Sincer, mă aşteptam şi aveam încredere că pot lua un premiu fie la monolog, fie la interpretare masculină pentru spectacol însă, faptul că am reuşit să obţin câte o menţiune pentru ambele secţiuni m-a bucurat mult. De acasă, am plecat cu gândul să avem un spectacol bun, cu care să reuşim să transmitem emoţie spectatorului şi să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor. Nu este prima oară când suntem remarcaţi şi premiaţi de specialişti. Ne bucură enorm, de fiecare dată când se întâmplă acest lucru pentru că este o confirmare a faptului că munca noastră dă roade şi că ne aflăm pe drumul cel bun”, ne spune Robert.

- S-ar părea că rolul îţi vine mănuşă, spun.

„Este un rol pentru a cărui intepretare am fost premiat de mai multe ori. De fiecare dată însă doresc să ofer ceva nou, mai bun şi mai bine, spune Alexandru Stan, cel care a adus acasă premiul I pentru interpretarea rolului lui Cristhopher. Eram încrezător că voi obţine un premiu şi totuşi am avut mari emoţii în momentul premierii. Sunt foarte fericit că am obţinut premiul I, fiindcă asta înseamnă că ceea ce fac e bine şi mă motivează să merg mai departe, să dau ce-i mai bun din mine. Premiile pe care le primim sunt dovezi clare a calităţii spectacolului, ceea ce ne bucură extrem de mult. Ştiu că pot, de aceea obiectivul meu este să-mi îmbunătăţesc jocul de la un spectacol la altul”, spune Alexandru Stan.

Aceşti tineri minunaţi şi piesele lor extraordinare au toată viaţa înainte. Cu siguranţă vor face multe lucruri  extraordinare, teatru sau orice altceva, sau şi una, şi alta. Mergeţi acum să-i vedeţi, fiţi alături de ei, susţineţi aceşti adolescenţi aşa cum „oraşul dintre vii” - care n-a dus lipsă niciodată de oameni speciali -  n-a mai avut demult.

În perioada 07/16 septembrie 2018 s-a desfăşurat la Casa Tineretului din Timişoara cea de a XI-a ediţie a Festivalului de Teatru “Copil în Europa” în organizarea Asociaţiei Culturale Pentagon Timişoara, la care au participat douăsprezece trupe de teatru, printre care s-a aflat și Trupa de Teatru Protha. Din distribuţia spectacolului au făcut parte: Georgiana Cociorbă, Diana Dragnea, Ştefania Burduşa, Crina Isac, Alexandra Ghimpu, Marta Găuroiu, Mihaela Rusu, Robert Grigora, Eduard Crucianu, Alexandru Stan, Ştefan Drăgan, Ionuţ Popa, George Cristea şi Bogdan Alban. Juriul festivalului a fost format din regizorul Constantin Rădoacă (președintele juriului) şi actriţele Alina Ilea, Iasmina Mitrici şi Ana Maria Pandele.

Participarea la festival a fost posibilă ca urmare a sprijinului acordat de primarul Iulian Nica şi Primăria Panciu, prin implicarea în promovarea şi derularea proiectului de educaţie non-formală desfăşurat în colaborare cu Asociaţia Protha Panciu, Liceul Teoretic Ioan Slavici Panciu şi Casa de Cultură Panciu. ( Janine VADISLAV )

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.