Timp Liber

Două dintre cele mai bune jocuri cu zaruri

Ziarul de Vrancea
21 apr 2020 2466 vizualizări

Cu atâta tehnologie care preia lumea sub formă de console de jocuri video, tablete și smartphone-uri, uneori cel mai bun mod de a avea o seară memorabilă este să revii la elementele de bază.

Dacă ești înconjurat de prietenii tăi și nu știi ce anume v-ar putea angrena pe toți într-o activitate distractivă, tot ce vă trebuie este un set sau mai multe de zaruri, pentru a deschide o lume cu totul nouă și cu mare potențial de captare a atenției. Suntem obișnuiți să găsim astăzi aceste mărunte minunății în diferite modele. Fiecare persoană care inventează o pereche nouă vine cu o altă idee ieșită din comun, dar nu multe persoane știu că aceste obiecte există încă de la începutul istoriei înregistrate. Localnicii din Mesopotamia foloseau crestături în loc de simboluri numerice, iar în Egipt erau confecționate din calcar. De asemenea, mulți împărați români iubeau jocurile cu zaruri, ceea ce poate sugera că nu sunt deloc niște jocuri oarecare.

Iată două jocuri pe care le poți deprinde foarte ușor, sunt distractive și amuzante, dar pentru care ai nevoie de ceva practică, să fii capabil să spui că le cunoști toate șiretlicurile. Până la urmă, acest aspect e valabil în cazul oricărui joc.

Primul este așa-zisul Bar Dice, cunoscut și ca „Ship, Captain, Crew”. Chiar dacă numele e sugestiv, nu este nevoie să te afli într-un bar pentru a-l putea juca. Ai nevoie însă de cât mai mulți prieteni dornici să participe. Acesta presupune ca fiecare jucător să arunce 5 zaruri pentru a colecta puncte și totodată pentru a-și întrece adversarii. Înainte de a le arunca, trebuie să le amesteci de 3 ori. Când le identifici fețele de la suprafață, trebuie să cauți nava - care este cifra 6, căpitanul - care e reprezentat de 5 și echipajul, cifra 4. Ai nevoie de toate acestea înainte de a începe să aduni puncte și trebuie să le obții în această ordine. Cu alte cuvinte, trebuie să faci rost mai întâi de navă, pentru ca apoi să îi aduci un căpitan și la final să o populezi cu un echipaj întreg. După ce atingi acest prag, treci la adunat de puncte. Ideea este că ai șansă doar la 5 aruncări, ceea ce înseamnă că lucrurile îți vor merge foarte bine dacă vei obține nava, căpitanul și echipajul încă din primele încercări. Totul se realizează pe rând, așadar după o aruncare pasezi zarurile mai departe. Și cea mai evidentă regulă a jocului este aceea că persoană care adună cel mai mare punctaj, câștigă.

Fanii Piraților din Caraibe au aflat cu siguranță de Liar’s Dice, pentru că a devenit foarte popular după lansarea acestor filme. Este nevoie de două sau mai multe persoane și cu cât numărul e mai mare, cu atât distracția e mai în toi. Fiecare participant are nevoie de 5 zaruri și de o cupă opacă. Poate fi și un pahar, dar condiția e ca acesta să nu fie transparent. La început, fiecare își mixează zarurile, ferindu-le de privirile celorlalți. Apoi fiecare le privește pe ale sale. Dacă din întâmplare, cineva trage cu ochiul la vecinul, acest prim pas se repetă. În a doua etapă, cineva trebuie să facă o afirmație referitoare la câte fețe ale unei anumite cifre consideră că se află la un loc sub cupele tuturor celor prezenți. De exemplu, poate spune că sunt 5 de 3. Mai departe, începând cu jucătorul aflat în stânga celui care a început, fiecare prezintă o nouă afirmație. Poate spune spre exemplu că sunt mai mulți de 3 sau că sunt 5 de altceva, cum ar fi, de 5. Se continuă astfel până apare o provocare din partea cuiva. Această provocare poate fi lansată doar la adresa ultimei afirmații făcute. Cel care provoacă este de părere că afirmația nu este corectă și solicită revelarea zarurilor. Dacă se ajunge la concluzia că are dreptate, persoana cu afirmația pierde runda, adică e nevoit să renunțe la un zar, dar dacă situația stă invers, curajosul cu provocarea este cel care pierde. Următoarea rundă va începe cu învinsul, adică el va face prima afirmație.

Ca să le înțelegi mai bine, trebuie să le pui în practică. Așa că alege unul din două și aruncă zarurile!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.