De vorbă cu japonezul Katsuhiko Aizaki
Una dintre personalitățile marcante din domeniul oenologic, oaspete special al Festivalului Viei și Vinului și membru în juriul Concursului Național de Vinuri ”Bachus 2017”, care se desfășoară în aceste zile la Focșani, a asistat, alături de oficialități, la deschiderea evenimentului din Piața Unirii după ce, în prealabil, a participat și la o sesiune de degustări, organizată la Casa Armatei.
Katsuhiko Aizaki, cunoscut în mediile concursurilor de vinuri de la nivel mondial drept unul dintre cei mai avizați degustători, a spus, în câteva cuvinte, că vinurile din Vrancea îi par interesante, au arome speciale pentru că și strugurii sunt extraordinari. Reamintim că, invitatul japonez are o experiență de 28 de ani în domeniul oenologic. Acesta și-a început cariera în departamentul de vânzări de vinuri al unei mari companii japoneze, având printre clienți hoteluri, restaurante și linii aeriene. Katsuhiko Aizaki deține certificate de consultant și senior consultant în vinuri din partea Asociației Somelierilor din Japonia. În anul 1997 a deschis magazinul online de vinuri ”Wine House”, listat drept unul dintre cele mai mari magazine de vinuri din lume. Doi ani mai târziu, oenologul japonez a câștigat competiția ”10th Henrique prize Port Wine Sommelier Contest”.
Japonezul recomandă vrâncenilor câteva vinuri japoneze
L-am întrebat pe oenologul japonez care este cel mai interesant vin din Japonia pe care l-ar recomanda vrâncenilor. Acesta a mărturisit că, pe lângă vinurile din Hokkaido, unul din vinurile preferate și pe care l-ar recomanda este un merlot din Nagano, dar și vinurile de top din Prefectura Yamanashi, făcute din struguri exclusiv cultivați în Japonia, nu are cum să nu le recomande. La acestea, pentru vizitatori, se mai recomandă și băile termale în vestitele ”onsen” din regiune.
Katsuhiko Aizaki a asistat curios și la deschiderea Festivalului ”Bachus 2017” din Piața Unirii. Alaiurile de tineri l-au încântat și a făcut, în stil japonez, foarte multe fotografii. L-am mai întrebat dacă îi place festivalul nostru, având în vedere că în Japonia, pe tot parcursul anului, se desfășoară foarte multe festivaluri tradiționale. ”Sunt foarte încântat de acest festival. Se scoate în evidență tradiția zonei. Noi nu avem un festival al viei și vinului, avem în schimb o sărbătoare a culesului strugurilor”, a mărturisit oenologul japonez. După festivitatea de deschidere, Katsuhiko Aizaki a vizitat și Târgul Național al Meșterilor Populari, fiind captivat de standul cu războiul de țesut și de cel al meșterului popular din Nereju care i-a făcut o demonstrație specială despre cum se confecționează o ”mască”. Japonezul este pentru prima dată în Vrancea, dar nu și în România. Acesta a mai fost în anii trecuți la Jidvei și la București. Va rămâne în Vrancea până luni, fiind și președinte de comisie la Concursul Național de Vinuri ”Bachus 2017”, la fel ca alți invitați speciali din Italia, somelierii Roberto Gatti, Luigi Salvo, Luciano Parrinello, și România, respectiv academicianul Valeriu V. Cotea și actorul Cătălin Păduraru. (A.T.)