Timp Liber

Cum arată o partidă de pescuit la păstrăv pe iaz sau lac, în vremea pandemiei

Ziarul de Vrancea
20 mai 2021 2271 vizualizări

Pescuitul la păstrăv este o activitate foarte populară la români, mai ales în regiunile cu râuri, lacuri, iazuri și cursuri de apă în care trăiește această specie de pește

În această perioadă din an, pescuitul la păstrăv este permis; se poate pescui păstrăv curcubeu, păstrăv indigen, păstrăv fântânel. La salmonide, restricțiile sunt stabilite în intervalul 01 ianuarie 2021 - 31 martie 2021 și în intervalul 01 octombrie 2021 – 31 martie 2022.

Pescarii specializați în pescuitul păstrăvului au de obicei scule profesionale, tije și mulinete mici, sau combinații simple de mai multe articole de pescuit și accesorii, care sunt mai eficiente și funcționează excelent. Ei pot folosi, de exemplu, o lansetă ultra light și o mulinetă de feeder cu tambur din aluminiu sau din Grafit, care are angrenaje foarte bine echilibrate, ce reduc vibrațiile în timpul recuperării.   

Unde pescuiești păstrăvul curcubeu?

Această specie, din familia salmonidelor – Oncorhynchus Mykiss – apare îndeosebi în Lacurile Bicaz și Vidraru. Păstrăvul curcubeu preferă apele bogate în oxigen, cu temperaturi scăzute. Poate fi pescuit și în Trotuș, apele din Valea Stânii, Valea Azugii și Teleajăn, dar și în Someșul Rece.

Pescuitul la păstrăv este un subiect interesant pentru mulți pescari, mai ales când vine vorba despre păstrăvul curcubeu care arată grozav. Acest pește probabil este specia cea mai populară astăzi, și ușor de prins în țara noastră pentru unii pescari.

Se știe că este un pește rezistent și care se adaptează la o mare varietate de habitate de munte – dar mai ales la întinderi de ape rapide și reci. Peștele poate fi recunoscut ușor prin aspectul său, prinpunctele negre și dunga roșiatică mai intensă sau uneori mai estompată, de pe părțile laterale ale corpului.

Momeala pentru păstrăv

Păstrăvul este un pește care are nevoie de apă bogată în oxigen și de hrană adecvată și care, atunci când este nevoit să înoate împotriva curentului se poate epuiza destul de rapid. Obișnuiește să se ascundă pe fundul apei, unde este camuflat și de coloritul său de pe părțile laterale. Și totuși, nu poate sta prea mult timp ascuns printre plantele acvatice, pentru că atunci când este înfometat, caută hrana chiar dacă trebuie să înoate spre curenții mai mari și mai puternici din râurile repezi. Nevoia sa de hrănire prevalează, ea este cea mai importantă pentru acești pești.

Pescarii aleg momeala potrivită pentru a ispiti păstrăvii și aplică strategii și tehnici adecvate pentru a avea succes la pescuit. Ei sunt interesați de muște artificiale, fire, mincioguri și alte instrumente de legarea muștelor, astfel încât să aibă șanse mai mari la prinderea păstrăvilor. În prezent există o gamă variată de produse dedicate acestui tip de pescuit la muscă, care sunt de calitate înaltă și de brand.

Păstrăvul consumă anumite insecte, dar asta nu înseamnă că pescarii trebuie chiar să imite exact toate lucrurile pe care acest pește le mănâncă. Important este de ales momeala care îi place, pentru că și acest pește este destul de selectiv. Muștele artificiale sunt în mod frecvent folosite de pescari, pe râuri de munte și lacuri, ele nu lipsesc din trusa de pescuit pentru că imită destul de bine hrana naturală a peștelui. Există momeli de fly fishing, momeli de tip insecte, viermi, crustacee și chiar mici reptile.

Pentru pescuitul la muscă sunt importante și sculele de pescuit, ca de exemplu tipul de lansetă, mulinetă, etc. Contează lungimea lansetei, finisajul mânerului (să fie din matrial EVA sau din plută), numărul tronsoanelor, tipul inelelor și alte aspecte.

Pentru a păcăli un păstrăv, contează foarte mult strategia de pescuit. Despre acest pește se spune că nu aude ce spune pescarul, însă este sensibil la mișcările bărcii sau aruncarea unei pietre în apă. Păstrăvul simte vibrațiile din apă și de aceea nu este recomandat pentru pescari să facă zgomot cu barca, atunci când pescuiesc pe apă. La cea mai mică mișcare abărcii pe apă, păstrăvul aflatîn apropiere va dispărea într-o secundă și nu va mai reveni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.