Timp Liber

Ce sărbătorim astăzi

Ziarul de Vrancea
15 ian 2018 2445 vizualizări

An de an, pe 16 ianuarie, Biserica ortodoxă prăznuiește Cinstitele lanțuri ale Sfântului Apostol Petru.

Ce trebuie să faci în această zi ca să-ți fie bine

An de an, pe 16 ianuarie, Biserica ortodoxă prăznuiește Cinstitele lanțuri ale Sfântului Apostol Petru. Iar în popor tradițiile se țin lanț. Ziua de Sânpetru e un moment foarte important, mai ales din punct de vedere religios. Totuși, superstițiile întrec cu mult simbolurile creștine.

Pe 16 ianuarie, Biserica Ortodoxă amintește de cinstitul lanţ al Sfântului Apostol Petru, cu care a fost legat de Irod. Dar un înger i s-a arătat sfântului și l-a dezlegat. Lanţul a fost păstrat cu grijă de credincioşi. Până când a ajuns de la Ierusalim la Constantinopol, cu aproximație în anul 439. Lanțul a fost trimis ulterior la Roma. Acolo a fost ridicată o biserică închinată Sfântului Petru, unde s-a pus și Cinstitul lanț. Tot acolo au fost aduse și lanţurile cu care a fost bătut Sfântul Apostol Petru înaintea muceniciei sale.

Sânpetru păzește animalele

Sfântul Petru e patronul lupilor. Iar oamenii țin ziua lui Sânpetru, ca să nu fie atacați de lupi. De ziua lui, nu se face treabă, ca să nu atace lupii animalele domestice. Și ca să nu se asuprească dușmanii asupra căminului. Se mai crede că Sânpetru vine pe la fiecare animal și îl întreabă cum este îngrijit de stapân. Dacă animalul e nemulțumit, sfântul îl ia și îl pedepsește aspru pe stăpân. Oamenii trebuie să petreacă în această zi, să mănânce și să bea. Mai puțin ciobanii, care nu au voie să guste din bucate decât numai după asfințit.

Ce să faci în această zi

Se spune că cei care țin sărbătoarea sunt păziți de rele, de junghiuri și boli și că vor merge direct în Rai, când va fi să treacă la cele veșnice. Cine lucrează, se îmbolnăvește și riscă să se stingă până la finele anului. Femeile țin această zi pentru a feri copiii de răceală, de bube și de boli. Unii respectă ziua lui Sânpetru pentru a fi feriți de închisoare. Se spune că nu e bine nici să dai gunoiul afară din casă. Se fac pomeni. Nu e bine să te piepteni, să arunci cenușă, să împrumuți, să coși sau să tricotezi. Se mai spune că cine nu mănâncă placinte în această zi se va rătăci în călătorii.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.