Timp Liber

Ce obișnuiesc să facă românii în timpul liber: obiceiuri de secolul XXI!

Ziarul de Vrancea
31 mai 2023 727 vizualizări
Foto : pixabay.com
Foto : pixabay.com

Românii nu sunt diferiți de alte popoare când vine vorba de obiceiurile de timp liber, deși este posibil să observați cum activitățile sociale joacă un rol important în dezvoltarea unei societăți.

Timpul liber joacă un rol important în viața oamenilor. Avem nevoie de momente de liniște, de relaxare, de deconectare de la stresul cotidian și de la task-urile zilnice de la job. Trebuie să ne menținem mintea antrenantă și trupul sănătos pentru o viață echilibrată. Totodată, dincolo de grijile zilnice, oamenii au pasiuni care-i ajută să evolueze, să-și atingă limitele, să se dezvolte din punct de vedere personal.

Odată cu evoluția tehnologiei și a digitalizării, oamenii și-au schimbat foarte mult modul în care aleg să-și petreacă timpul liber, iar acest lucru se reflectă în evoluția sau involuția societății. O statistică ne arată că peste 95% dintre români aleg să-și petreacă timpul liber în fața televizorului și doar 47% preferă să meargă într-o mică vacanță.

Gadgeturile, la rândul lor, joacă un rol important în desfășurarea activităților în timpul liber. Smartphone-ul nu mai este un moft, ci o necesitate, iar în prezent este poate cel mai important gadget la care ne conectăm de când deschidem ochii și până adormim. Având la îndemână acest device, ajungem să ne petrecem majoritatea timpului liber jucându-ne pe telefon sau comunicând pe rețelele sociale, urmărind un film sau ascultând muzică.

Pasionații de gambling, apreciază cu atât mai mult telefonul pentru că prin intermediul său se pot conecta rapid la cazinourile online preferate, precum Casino7 și să practice jocurile preferate. Nu e de mirare faptul că administratorii platformelor online de jocuri investesc tot mai mult în tehnologizare pentru a oferi experiențe unice jucătorilor.

Doar 13% dintre români aleg să-și petreacă timpul liber în aer liber, la plimbări prin parcuri, la pădure sau să desfășoare activități outdoor alături de prieteni și familie. Conform unui raport al Uniunii Europene, doar unul dintre patru români aleg cartea și cititul ca activitate recreativă de timp liber.

Însă timpul liber este ideal și pentru practicarea sportului, fie în sală sau pe teren. Sunt oameni care-și dedică puținul timp liber pentru sănătate și aleg să practice diferite sporturi printre care menționăm: înotul, mersul pe bicicletă, alergatul, mersul pe jos.

Muzica joacă joacă și ea un rol important în evoluția și dezvoltarea noastră ca individ. Specialiștii spun că muzica are și rol terapeutic. Oamenii obișnuiesc să meargă în timpul liber la concerte, festivaluri și spectacole. Muzica pop este cea mai răspândită și preferată de oameni, urmată de R&B și dance. Însă unii oameni dezvoltă afinități pentru muzica electronică sau rock.

Pentru alții, o sesiune de cumpărături reprezintă modul ideal de a-și petrece timpul liber. Cumpărăturile sunt o activitate populară în timpul liber, preponderent în rândul femeilor, iar hainele și încălțările reprezintă principalele articole cumpărate.

Nu lipsesc nici obiceiurile mai vechi, acelea de a ieși cu prietenii, familia și cei dragi la restaurant, cafenea sau pub-uri. Atât în mediul rural, dar și urban, oamenii obișnuiesc să meargă la terasă, la restaurant sau bar pentru socializare, pentru a se delecta cu un preparat special, pentru a sărbători evenimente importante din viețile lor.

Pe lângă cele menționate mai sus, românii aleg să-și petreacă timpul liber și prin practicarea altor activități ce țin mai mult de pasiuni. Unii preferă grădinăritul, alții scriu, cântă la un instrument sau scriu.

Concluzii

Românii obișnuiesc să-și petreacă timpul liber în diferite moduri, unele mai distractive ca altele sau mai antrenante. De la privitul la televizor și până la practirea diferitelor activități în aer liber, românii nu stau locului și mereu găsesc ceva de făcut, timp să fie.

(foto : pixabay.com)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.