Timp Liber

Astăzi este Solstițiul de vară 2024, cel mai timpuriu din ultimii 228 de ani

Ziarul de Vrancea
19 mai 2024 494 vizualizări

Solstițiul de vară din acest an va avea loc pe 20 iunie 2024 și va fi cel mai timpuriu din ultimii 228 de ani. Această dată marchează începutul oficial al verii astronomice în emisfera nordică, oferind cea mai lungă zi din an, cunoscută și sub numele de Ziua Soarelui. Anula acesta, longitudinea astronomică a Soarelui va fi de 90°.

În emisfera nordică soarele ajunge în zenit și nu mai apune la cercul polar. Această zi marchează solstițiul de vară în emisfera nordică și solstițiul de iarnă în emisfera sudică. Este ziua anului cu lumina zilei cea mai lungă în emisfera nordică, și cea mai scurtă în emisfera sudică

 

 

Ce este solstițiul de vară?

Solstițiul de vară este punctul în care Soarele atinge cel mai înalt punct pe cer și ziua pare să fie cea mai lungă din an. Acest lucru face ca solstițiul de vară să fie asociat cu puterea solară și cu energiile de lumină.Solstițiul de vară este momentul în care soarele ajunge încel mai nordic punct al său. Acest punct este cunoscut și sub numele deTropicul Racului, care înseamnă „soare stând nemișcat”.

Multe tradiții spirituale văd acest moment ca pe un timp al regenerării și al creșterii personale, fiind un moment propice pentru a te conecta cu lumina interioară și pentru a-ți împlini potențialul. Solstițiul de vară este momentul în care lumina și întunericul sunt în echilibru perfect în emisfera nordică, înainte ca zilele să înceapă să scadă treptat în lungime până în decembrie.

Se considera că solstițiul este înzestrat cu o energie a belșugului, pasiunii, vitalității și creativității. De asemenea, oamenii mergeau la scăldat în lacuri și râuri pentru că erau considerate a avea efect vindecător în această perioadă. O altă practică era spălatul cu roua din ajunul solstițiului, ca un ritual magic de frumusețe. Pentru refacerea sănătății se folosea o baie cu ierburi în noaptea solstițiului.

Ritualurile solstițiului de vară

În Egiptul antic, solstițiul de vară a coincis cu prima fază a inundațiilor Nilului, marcând Anul Nou.

În China antică era sărbătorită trecerea de la energia yang la energia yin pentru următoarea jumătate de an.

Romanii o onorau pe zeița Vesta (care este unul dintre asteroizii astrologiei).

Și grecii l-au omagiat pe Kronus, sau pe Saturn, zeul agriculturii, la festivalul Kronia, din timpul solstițiului, unde sclavii și oamenii liberi erau egali pentru o zi.

La Stonehenge aveau loc revelații în timpul festivalului care se desfășura în această perioadă.

Sărbătoarea Sânzienelor este considerată a fi şi momentul cel mai bun, la mijlocul verii, pentru culegerea plantelor de leac, dar şi de descântec. Astfel, în Noaptea de Sânziene, femeile merg să culeagă flori şi ierburi, care vor fi folosite contra bolilor şi altor rele.

Există o mulțime de ritualuri pentru a marca începutul verii. Vă recomandăm să faceți un foc pentru a onora Soarele, să împletiți cununi de flori pentru a omagia Pământul, și să faceți o baie de curățare, în cinstea semnului zodiacal al Racului.


Surse: peroze.ro, click.ro, adevarul.ro

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.