Jurnalism cetatenesc

Astazi este sărbătoare - Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Ziarul de Vrancea
28 aug 2020 2320 vizualizări

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 29 august. Este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe 1 septembrie începe un nou an. Este cunoscut în popor şi sub numele de Sfântul Ioan de Toamnă sau Sfântul Prooroc Înaintemergător

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiţii şi superstiţii. Ce NU ai voie sub nicio formă să faci astăzi. Dacă încalci această regulă, vei avea parte numai de ghinioane!

Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul marchează momentul în care Sfântul Ioan a fost decapitat de către împăratul Irod, la cererea Irodiadei. Îngrijorat de puterea profetului pe care îl bănuia că avea să întoarcă oamenii împotriva lui, Irod, rege al Iudeii îl întemniţează pe Sfântul Ioan. Cu ocazia zilei sale de naştere, Irod îşi doreşte să o revadă dansând pe Salomeea, fecioara care îi luase minţile. Aceasta, sfătuita de mama să Irodiada, îl condiţionează pe rege, promiţându-i că va dansa doar dacă primeşte în dar capul profetului. După tradiţia Bisericii capul Sfântului Ioan Botezătorul are o istorie aparte prin faptul că a fost pierdut şi găsit de trei ori.

CE NU AI VOIE SĂ FACI ÎN ACEASTĂ ZI:

În această zi se ține post aspru. De asemenea, este recomandat  să nu se mănânce pepeni, dat fiind faptul că forma acestora aduce aminte de cea a capului lui Ioan Botezătorul. Tot în această zi, în unele regiuni rurale nu se folosește cuțitul, toată mâncarea fiind ruptă cu mâna.

În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

Nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

Tot un obicei care vine din popor este acela de a ține post „de la cruce până la cruce”.

Acest post era unul de două săptămâni, care totuși nu este consemnat în calendarul creștin. Postul avea rolul de a îi curați pe toți cei care au săvârșit păcate grave sau chiar omoruri. Cei care decideau să postească în acea zi mâncau doar turte de grâu sau mălai.

Tot în această zi de sărbătoare este interzis să bei vin roşu, deoarece reprezintă sângele Botezătorului sau să mănânci varza, întrucât se spunea că Sfântului Ioan i-a fost tăiat capul de şapte ori pe o varză şi de fiecare dată el a revenit la viaţă.

Această sărbătoare reprezintă ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, având în vedere că acesta se încheie pe 31 august.

 

Sursa: A1


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.