Timp Liber

Astăzi este ECHINOCŢIU DE TOAMNĂ

Ziarul de Vrancea
22 sep 2020 3852 vizualizări

Echinocțiu de toamnă, pe 22 septembrie 2020. Tradiții, obiceiuri și superstiții în această zi. Ce nu e bine să faci

Echinocțiu de toamnă, pe 22 septembrie 2020. Tradiții, obiceiuri și superstiții în această zi. Ce nu e bine să faci

Echinocțiul de toamnă este momentul în care vara astronomică se sfârșește, iar toamna debutează. Este data în care ziua este egală cu noaptea pe toată planeta, datorită poziționării Soarelui pe ecuatorul ceresc, iar longitudinea astronomică ajunge la 180 de grade. Singurele excepţii le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară.

În emisfera nordică, echinocțiul de toamă are loc, anual, la începutul ultimei decade din septembrie. Așadar, după acest moment ziua își va pierde din lungime, iar noaptea va crește. În acest an, o să fie pe data de 22 septembrie.

Ulterior echinocțiului se va trece la ora de iarnă, care are loc în ultimul weekend din luna octombrie. În acest an, trecerea la ora de iarnă o să fie în noaptea de 24 spre 25 octombrie, când ora 4 o să devină ora 3, conform capital.ro.

În tradiția populară echinocțiul este motiv de sărbătoare, el marchează sfârșitul culegerii roadelor, sfârșitul muncilor la câmp și celebrarea roadelor obținute în respectivul an.

Recolta este cea care generează superstițiile fiind principala responsabilitate a agricultorilor. Ea trebuie să fie apreciată și sfințită. Oamenii trebuie să îi fie recunoscători lui Dumnezeu pentru roadele culese.

Tradiția spune că în această zi, oameni de la sate merg la biserică cu fructe, legume și plante pentru a le binecuvânta și a le da puteri tămăduitoare. Ele vor căpăta puteri de vindecare a suferințelor fizice și de calmare a neliniștirilor sufletești, scrie edițiadedimineață.ro.

Este o zi dureroasă pentru plante și flori. Ele vor realiza că vine iarna și vor înceta din viață. O altă superstiție e legată de bună-starea plantelor din casă. Dacă se observă să acestea sunt umede în ghiveci, și nu pentru că vremea s-a schimbat, se ia în considerare că planta sau floarea chiar plânge. Salvarea ei constă în ungerea ei cu mir sfințit.

Tradițiile legate de agricultură nu se opresc aici. Aceasta e cea mai recomandată zi pentru a face primul must și, tot atunci, e bine să se adune merele, gutuile și să se bată nucii.

Ce nu e bine să faci în ziua echinocțiului

Bătrânii spun, în diverse părți ale tării, că nu este recomandat să cerți copiii în această zi, pentru că le vei da impresia că e tot ce au ei de cules.

Alte superstiții despre activități înterzise spun că nu e bine să te speli pe față până la apusul soarelui sau că în dimineața zilei respective trebuie să mănânci pâine înaine să ieși din casă.

Din acest moment, ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, marcat pe 21 decembrie. Pe 23 septembrie, longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.