Evenimente speciale

Astăzi este Adormirea Maicii Domnului

Ziarul de Vrancea
15 aug 2020 2786 vizualizări

Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare ortodoxă și catolică celebrată pe 15 august, în care se comemorează trecerea Fecioarei Maria din această lume.

Potrivit scrierilor apocrife despre Adormirea Maicii Domnului, Fecioara Maria și-a trăit ultimii ani pe pământ la Efes, alături de Ioan Evanghelistul. Ea nu a gustat niciodată moartea, ci pur și simplu a adormit, ca toți oamenii, curând după aceea fiind ridicată cu trup și suflet la ceruri (exact ca Isus din Nazaret). Cei care au fost martorii acestui miracol au fost ucenicii lui Isus și prietenii Sf. Maria.

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

La Sântămăria Mare ce se face? Obiceiurile trebuie respectate

La Sântămăria Mare, e zi mare. Pe 15 august se prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului, momentul în care Sfânta Fecioară Maria a trecut la cele veşnice. E o zi de praznic, de rugăciune și pelerinaje la locurile sfinte. Totuși, în popor, oamenii se bucură la Sântămăria Mare.

Deși mulți consideră acest moment din an mare prilej de petrecere, praznicul Adormirii Maicii Domnului nu este o sărbătoare a bucuriei. Este și motivul pentrul care adevărații credincioși serbează onomastica la data de 8 septembrie, data nașterii Sfintei Fecioare.

Acum se fac pomeni pentru cei trecuți la cele veșnice, mai cu seamă purtători ai numelor derivate din Maria. Totuși, în popor i se spune Sântămăria Mare și e una dintre cele mai mari sărbători de peste an.

La Sântămăria Mare, se împlinesc dorințe

Sfânta Fecioară e cea mai îndrăgită divinitate. Fetele o invocă pentru grăbirea căsătoriei, femeile pentru uşurarea naşterii, păgubiţii pentru prinderea hoţilor, descântătoarele pentru vindecarea bolilor. Acum se angajează pândarii şi se „leagă” ciocul păsărilor pentru a nu mai putea strica strugurii.

Tot pe 15 august se celebrează şi Ziua Marinei. Maica Domnului este patroana spirituală a marinarilor. La Maica Domnului se roagă și cei care au necazuri grele, bolnavii, cei ce nu găsesc altfel alinare. Bătrânii spun că toate rugăciunile oamenilor sunt mai întâi auzite de Maica Domnului. Ea  I le transmite mai departe lui Dumnezeu pe cele vrednice de împlinire.

Ea apare în visurile oamenilor aflați la nevoie și dă sfaturi pentru a ieși din impas. Ţăranii cred că cerealele se prind mai bine dacă se semănă între Sântămării, adică între 15 august şi 8 septembrie. Ca să nu ai parte de probleme și să fii sănătoasă, nu merge înapoi, în această zi, nu arunca părul de pe pieptene și nu aprinde focul. Scăldatul în apele râurilor și dormitul pe prispă aduc mari ghinioane.

Ea te ajută la greu

Coincidenţă sau nu, cele două Sântămării', pe 15 august şi pe 8 septembrie, încadrează, în calendarul popular, Anul Nou Biblic, semnificând facerea lumii. Încă din cele mai vechi timpuri, perioada dintre cele două sărbători, numită Între Sântămării, e privită în popor ca fiind propice semănăturilor de toamnă, aducătoare de belşug. Dintr-o sămânţă, aparent moartă, se va naşte un nou spic de grâu, pentru a adeveri că din moarte va veni învierea.

Potrivit religiei ortodoxe, se serbează onomastica celor ce poartă numele Maria sau derivate ale acestuia numai pe 8 septembrie, de Sântamaria Mică, data naşterii Fecioarei, iar pe 15 august se prăznuieşte şi se dă de pomană pentru cei morţi. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este un hotar între vremuri. Căci acum se adună ultimele plante de leac, se poate afla cum va fi toamna.

Se culeg flori frumoase şi se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că, apoi, sunt bune de leac. Sfânta Fecioară este cea mai îndrăgită divinitate, pe care fetele o invocă pentru grăbirea căsătoriei, femeile pentru uşurarea naşterii, păgubiţii pentru prinderea hoţilor, descântătoarele pentru vindecarea bolilor. În sate, acum se angajează pândarii şi se „leagă” ciocul păsărilor pentru a nu mai putea strica strugurii.

libertateapentrufemei.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.