Timp Liber

VIDEO Vă era dor de „Otilia”? Dar de „Adnana”? Astăzi despre: Julieta Szönyi - Avea 24 de ani când a jucat alături de Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Jean Constantin și Sebastian Papaiani

Ziarul de Vrancea
13 mai 2022 1403 vizualizări

Julieta Szönyi (actualmente Julieta Szönyi Ghiga; n. 13 mai 1949,Timișoara, România) este o actriță română de film, radio, televiziune, scenă și voce.

În anii ’70, a fost Otilia, din filmul ”Felix și Otilia”, apoi Adnana, datorită căreia a călătorit pe mare, cu „Toate pânzele sus“. Avea 24 de ani când a jucat alături de Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Jean Constantin și Sebastian Papaiani. A mai fost și Ecaterina Teodoroiu.

Este fiica pictorului Ștefan Szönyi. S-a mutat la București când a avut 4 ani. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale“ și a interpretat numeroase roluri pe scena teatrului din Pitești.

Rolurile sale cele mai cunoscute din film și televiziune sunt cel al Otiliei din filmul Felix și Otilia  (1972, după romanul omonim al lui George Călinescu)

 

și cel al

Adnanei din filmul serial Toate pînzele sus (1976, realizat după romanul Toate pînzele sus! al scriitorului Radu Tudoran).

 

Din anul 1990 evoluează pe scena Teatrului Mic din București.

Filmografie

1971 Mirii anului II (Les Mariés de l'an II), regia Jean-Paul Rappeneau

    1972 Felix și Otilia, regia Iulian Mihu

    1977 Toate pînzele sus (serial TV), regia Mircea Mureșan - ep. 1, 4-6, 8-12

    1978 Ecaterina Teodoroiu, regia Dinu Cocea

    1979 Falansterul, regia Savel Știopul

    1979 Ora zero, regia Nicolae Corjos

    1981 Alo, aterizează străbunica!..., regia Nicolae Corjos

    1981 Lumini și umbre (serial TV)

    1983 Comoara, regia Iulian Mihu

    1984 Mitică Popescu, regia Manole Marcus

    1989 Cei care plătesc cu viața, regia Șerban Marinescu

    2019 La Gomera, regia Corneliu Porumboiu

    2020 Est - Dittatura Last Minute, regia Antonio Pisu

Note

    ^ a b „Julieta Szönyi”, Internet Movie Database, accesat în 11 iulie 2016

    ^ a b Julieta Szönyi, Česko-Slovenská filmová databáze

    ^ Biografie Julieta Szönyi

    ^ INTERVIU Julieta Szönyi, actriță: „Am plâns de ciudă când am jucat-o pe Otilia. Îmi era groază de ce avea să iasă“, Adevărul, 10 martie 2018

    ^ INTERVIU Julieta Szönyi, actriță: „Am plâns de ciudă când am jucat-o pe Otilia. Îmi era groază de ce avea să iasă“, Adevărul, 10 martie 2018

    ^ Julieta Szönyi pe Cinemagia

 

De la Wikipedia enciclopedia liberă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.