Timp Liber

Astăzi despre: „Frumoasa rece” a filmului francez: Catherine Deneuve

Ziarul de Vrancea
22 oct 2021 839 vizualizări

Catherine Deneuve (născută Catherine Fabienne Dorléac la n. 22 octombrie 1943, Paris, Administrația germană în Franța ocupată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial) este o actriță franceză de film.

Una dintre cele mai respectate actrițe din industria filmului francez, Catherine Deneuve și-a câștigat reputația jucând într-o serie de filme ale renumiților regizori Luis Buñuel și Roman Polanski. Fiică actorului de teatru și film Maurice Dorleac, Deneuve s-a născut la Paris pe 22 octombrie 1943.

A debutat în film la vârsta de 13 ani, cu un rol în filmul din 1956 Les Collegiennes și merge mai departe pentru a juca în filmele unor regizori precum Roger Vadim (cu care are un copil) inainte de marele succes cu musical-ul lui Jaques Demy, Les Parapluies de Cherbourg (The Umbrellas of Cherbourg) (1964). Are o izbucnire cu două roluri in filmul lui Roman Polanski, Repulsion in 1965 și în filmul lui Bunuel din 1967 Belle de Jour. Mai târziu, în același an, dă dovada de talent în filmul lui Demy, Umbrellas, urmat de Les Demoiselles de Rochefort, în care joacă alături de sora ei Françoise Dorleac.

Catherine Deneuve a fost premiată de Academia Fanceză de Cinema pentru cea mai buna actriță în 1980 cu The Last Metro (1980) și în 1982 la același festival și aceeasi categorie a câștigat cu Place Vendome (1998). La Festivalul de Film de la Veneția în 1988 a câștigat premiul pentru cea mai buna actriță cu Place Vendome (1998) și în 1992 a fost nominalizată la Oscar pentru cea mai bună actriță cu filmul Indochine (1992).

În anul 2000, Deneuve a primit mai multa atenție din partea criticilor când a fost distribuită alături de islandeza Björk in filmul lui Lars von Trier, musical-ul Dancer in the Dark. Polarizand criticii și audiența deopotrivă, Dancer in the Dark a câștigat premiul Palme d'Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes; continuând tradiția lui von Trier de a crea filme dificile și provocatoare, și acesta pare a nu fi cu nimic mai prejos.

În 2013 a jucat în pelicula Elle s'en va/On My Way, regizată de Emmanuelle Bercot, care, la rândul ei a fost nominalizată la Ursul de Aur la Festivalul Inrenațional de Film de la Berlin.

Filmografie

    1963 Viciul și virtutea - (Le vice et la vertu), r.: Roger Vadim

    1963 Umbrelele din Cherbourg - (Les parapluies de Cherbourg) r.: Jacques Demy

    1965 Repulsia - (The Repulsion, r.: Roman Polanski

    1966 Creaturile - Les Créatures, Agnès Varda

    1966 Viața la castel - (La Vie de château), regia: Jean-Paul Rappeneau

    1964 Statornicia rațiunii - (La costanza della ragione), r.: Pasquale Festa Campanile

    1967 Domnișoarele din Rochefort - (Les demoiselles de Rochefort)

    1967 Frumoasa zilei[9] - (Belle de jour), regia: Luis Buñuel

    1968 Mayerling, regia: Terence Young

    1970 Tristana de Luis Buñuel

    1970 Piele de măgar - (Peau d'âne), regia Jacques Demy

    1972 Polițistul - (Un flic), de Jean-Pierre Melville

    1975 Sălbaticul - (Le sauvage), regia: Jean-Paul Rappeneau

    1977 Mergi sau mori

    1980 Ultimul metrou - (Le Dernier Métro) de François Truffaut

    1988 Place Vendome

    1992 Indochina

    2002 8 Femei

    2005 Palatul regal

    2008 O poveste de Crăciun

    2013 Elle s'en va/On My Way

Referințe

    ^ https://www.europeanfilmacademy.org/European-Film-Awards-Winners-2002.71.0.html, accesat în 16 decembrie 2019 Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

    ^ https://www.europeanfilmacademy.org/2013.393.0.html, accesat în 19 ianuarie 2020 Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

    ^ a b The Peerage

    ^ „Catherine Deneuve”, Gemeinsame Normdatei, accesat în 26 aprilie 2014

    ^ Catherine Deneuve, Encyclopædia Britannica Online, accesat în 9 octombrie 2017

    ^ Catherine Deneuve, SNAC, accesat în 9 octombrie 2017

    ^ Catherine Deneuve, Filmportal.de, accesat în 9 octombrie 2017

    ^ „Catherine Deneuve: news, videos, reports and analysis” (în engleză). France 24. Accesat în 18 septembrie 2021.

    ^ Iancu, Napoleon Toma (1977). Dicționarul actorilor de film. București: Editura Științifică și Enciclopedică. p. 112.

Legături externe

Materiale media legate de Catherine Deneuve la Wikimedia Commons

    Film.guardian.uk interview 21 September 2005

    Catherine Deneuve la Internet Movie Database

    Catherine Deneuve la Yahoo! Movies

    Catherine Deneuve la Allmovie

    en Catherine Deneuve la TV.com

    Catherine Deneuve at filmsdefrance.com

    Catherine Deneuve împlinește 70 de ani, 22 octombrie 2013, Andrada Văsii, Ziarul Metropolis


De la Wikipedia, enciclopedia liberă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.