Timp Liber

Astăzi despre: Violeta Andrei, una dintre cele mai frumoase actrițe, pe care Elena Ceaușescu a urât-o până la moarte „Lasă, dragă, o să moară” iar Iliescu a avut grijă să nu mai pășească pe scenele teatrului din cauza faptului că „purta fuste prea scurte”

Ziarul de Vrancea
29 mar 2023 5698 vizualizări

Violeta Andrei s-a născut la 29 martie 1941 în Brașov și a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București în anul 1965. Debutul l-a făcut pe scena Teatrului Giulești, actualul Teatru Odeon, iar apoi a interpretat roluri pe scena Teatrului Lucia Sturza Bulandra din București.

 Pentru perioada comunistă, să fii duşmanul personal al Elenei Ceauşescu şi să supravieţuieşti in Romania constituiau un lucru destul de greu.

Un astfel de caz a fost cel al Violetei Andrei, una dintre cele mai frumoase actriţe din ţara noastră, pe care soţia dictatorului a scos-o de pe platourile de filmare în 1982.

 

În anul 1966, Violeta Andrei a apărut în primul său film, „Golgota” în regia lui Mircea Drăgan, alături de Draga Olteanu Matei, Sebastian Papaiani și mulți alții.  Totodată, Violeta Andrei a jucat și în seriale precum „Mușatinii”, „Saltimbancii”, „Neînfricații”, „Un august în flăcări”, „Amantul marii doamne Dracula”, „Lumini și umbre” și „Păcatele Evei”.

Care a fost, de fapt, cea mai cunoscută „relație” a Violetei Andrei?

Talentata actriță Violeta Andrei a înregistrat numeroase cântece pentru radio. De asemenea, a cântat pentru coloana sonoră a peliculelor „Veronica” și „Veronica se întoarce”.

În timpul facultății, Violeta Andrei s-a căsătorit cu Ștefan Andrei, politician comunist și ministru de Externe, cei doi având un fiu împreună. Totuși, cea mai cunoscută „relație” a Violetei Andrei a fost cu Elena Ceaușescu. Se pare că frumoasa actrița a atras antipatia soției dictatorului comunist.

„Un coșmar care m-a urmărit aproape 20 de ani”

Elena Ceaușescu a urât-o atât de mult pe Violeta Andrei încât a ordonat reprezentanților din cinematografia românească să o excludă din televiziune și să nu mai primească niciun rol pe marile ecrane.

„În 1965, am jucat în primul lungmetraj, apoi rolurile au venit unul după altul, până în 1972. Atunci a avut loc o întâlnire scurtă cu familia Ceaușescu, eram împreună cu soțul meu. Imediat după ce m-a văzut, (n.r. Elena Ceaușescu) a început să mă urască. Și m-a urât toată viața, pur și simplu. Pentru mine, Elena Ceaușescu a fost un coșmar care m-a urmărit aproape 20 de ani”, declara Violeta Andrei în 2011.

„Lasă, dragă, o să moară”

De atunci, actriței i-a fost interzis să mai apară pe marile ecrane. Abia în anul 1974, Violeta Andrei a fost distribuită într-o nouă peliculă în regia lui Iulian Mihu. Regizorul era un artist cunoscut în străinătate, astfel că era de „neatins” chiar și în România. Apoi, Violeta Andrei a primit zeci de roluri până când, în anul 1982, nu a mai fost chemată de nimeni pe platourile de filmare din ordinul Elenei Ceaușescu. Până la sfârșitul vieții sale, soția dictatorului comunist a urât-o pe frumoasa actriță.

„În 1988, m-am îmbolnăvit destul de grav și am fost supusă unei operații. Ceaușeasca îi tot repeta soțului meu: Lasă, dragă, o să moară. Ei, bine, n-am murit, a murit ea, în decembrie 1989”, mai spunea Violeta Andrei în 2011.(descopera.ro)

A debutat pe ecrane cu filmul „Golgota” (1966, în regia lui Mircea Drăgan). A jucat în peste 60 de filme românești.

Filmografie

    1966 Golgota

    1972 Felix și Otilia

    1972 Astă seară dansăm în familie

    1973 Veronica se întoarce

    1974 Dincolo de nisipuri

    1974 Trei scrisori secrete

    1975 Ștefan cel Mare - Vaslui 1475

    1975 Nu filmăm să ne-amuzăm

    1976 Casa de la miezul noptii

    1976 Revoltă în cosmos (Im Staub der Sterne)

    1977 Mama

    1978 Eu, tu, și... Ovidiu

    1978 Aurel Vlaicu - Elena Caragiani-Stoienescu

    1978 Severino

    1978 Al patrulea stol

    1979 Blauvogel, regia Ulrich Weiß

    1979 Brațele Afroditei

    1979 Clipa - Ruxandra Mărăcineanu

    1980 Lumina palidă a durerii

    1981 Capcana mercenarilor

    1981 Sing, Cowboy, sing, regia Dean Reed

    1981 Saltimbancii

    1982 Un saltimbanc la Polul Nord

    1982 Cucerirea Angliei (Guillaume le conquérant)

    1983 Comoara

    1984 Ca-n filme

    2005 Păcatele Evei

Referințe

    ^ „Violeta Andrei”, Internet Movie Database, accesat în 21 iunie 2019

    ^ http://www.ziare.com/stiri/morti/a-murit-un-fost-ministru-de-externe-al-romaniei-1319412 Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Sursa: Wikipedia.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.