Timp Liber

VIDEO Astăzi despre: Artista care a luat în glumă toate loviturile vieţii: Tatiana Stepa. A lucrat 11 ani în mina Lupeni. A râs mereu de moarte şi, în final, moartea a învins-o. Avea 46 de ani

Ziarul de Vrancea
7 aug 2022 5641 vizualizări

Tatiana Stepa, biografie (1963 - 2009)

"Dacă dragostea oferită ar fi suficientă pentru a învinge moartea, Tatiana Stepa ar fi trăit 100 de ani. A fost un om puternic, ce a ştiut să ia în glumă toate loviturile vieţii. A râs mereu de moarte şi, în final, moartea a râs de ea... Rămăsese o mînă de om....", sunt cuvintele, înecate de lacrimi, ale Mariei Gheorghiu, una dintre colegele de breaslă ale îndrăgitei artiste folk Tatiana Stepa.

Tatiana Stepa a fost o cîntăreaţă de muzică folk, s-a născut pe 21 aprilie 1963 la Lupeni, judeţul Hunedoara, România.

Interpreta a fost pasionată de muzică încă din copilărie, cîntînd pentru prima dată pe scenă cînd era la grădiniţă. În copilărie a luat cursuri de balet, pian, iar vioară a facut timp de 8 ani, ca instrument principal. A urmat apoi cursurile Liceului de Arhitectură din Bucureşti, aici a auzit prima dată muzica folk.

Avînd în vedere că ştia să cînte la vioară, nu i-a fost greu să înveţe chitara şi astfel, în septembrie 1982, pe stadionul din Făgăraş, a debutat în Cenaclul Flacăra cu o piesa intitulata "Şi-am să-mi fac o doină" unde a stat pînă în 1985. Între 1992 şi 1996 a fost membră a Cenaclului "Totuşi iubirea" participînd la peste 2000 de spectacole. În 1985 a primit interdicţie de a concerta la "Cenaclul Flacăra", şi a lucrat timp de 11 ani în mina Lupeni, apoi ca tehnoredactor de carte la Bucureşti.

Timp de 13 ani Tatiana Stepa a susţinut peste 1 000 de spectacole pe majoritatea scenelor marilor oraşe din România, Italia, Germania, Franţa, Republica Moldova, Bulgaria. A fost invitată anual la toate marile festivaluri de muzică folk din ţară ("Om Bun", "Folk you", Sighişoara, Folkfest, Bistriţa, Alba-Iulia, Tîrgu Jiu, Baia Mare, Piatra Neamţ, Galaţi) şi la alte festivaluri concurs de muzică folk şi poezie.

A compus atît pe versuri proprii, cît şi pe ale unor mari poeţi din literatura universală şi română: Federico Garcia Lorca, Adrian Păunescu, Camelia Radulian, Elena Farago şi multi alţii.

A cîntat o bună perioadă de timp singură, apoi împreună cu Magda Puskaş a format grupul "Partaj".

Apreciată pentru tragismul şi, în acelaşi timp, puterea vocii sale, după decesul său, Tatiana a lăsat un mare gol în sufletele celor ce au cunoscut-o.

După ce şi-a împlinit dorinţa de a cînta pe scena festivalului "Folk you" din Vama Veche, pe 31 iulie 2009, în faţa unui public ce a primit-o cu căldură, artista a fost spitalizată, de urgenţă, pe 4 august, în stare foarte gravă. Vineri, 7 august 2009, în jurul orei opt dimineaţa, la Spitalul Militar din Bucureşti, Tatiana Stepa a încetat din viaţă fiind bolnavă de cancer, la doar 46 de ani.

"Dacă dragostea oferită ar fi suficientă pentru a învinge moartea, Tatiana Stepa ar fi trăit 100 de ani. A fost un om puternic, ce a ştiut să ia în glumă toate loviturile vieţii. A rîs mereu de moarte şi, în final, moartea a rîs de ea... Rămăsese o mînă de om....", sunt cuvintele, înecate de lacrimi, ale Mariei Gheorghiu, una dintre colegele de breaslă ale îndrăgitei artiste folk Tatiana Stepa.

Articol îngrijit de: Vlada Afteni

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.