Timp Liber

Astazi despre Stere Gulea

Ziarul de Vrancea
1 aug 2019 652 vizualizări

Stere Gulea (n. 2 august 1943, com. Mihail Kogălniceanu, județul Constanța) este un regizor și scenarist român.

Stere Gulea este fărșerot, dintr-o ramură a aromânilor care vine din Grecia. Bunicul său, fruntaș al românismului, a fost omorât de naționaliștii greci, în 1904. A terminat Institutul Pedagogic și Facultatea de Filologie, Constanța și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, secția „Teatrologie-Filmologie” (1970. După absolvire, a lucrat ca redactor la Studioul Cinematografic București. Între 1990-1996 a fost și decan al Facultății de Cinema din cadrul ATF. A condus Televiziunea Română din poziția de director general interimar, în perioada 1996-1998. A fost profesor de film între 1990-2015 la ATF, iar din 2001 UNATC. În 2006 a avut loc lansarea DVD-ul cu filmul Moromeții, eveniment ce a marcat împlinirea a 20 de ani de la realizarea acestei producții.

Filmografie

Regizor

    Apa ca un bivol negru (1970)

    Iarba verde de acasă (1977)

    Castelul din Carpați (1981)

    Ochi de urs (1983)

    Moromeții (1987)

    Piața Universității - România (1991)

    Vulpe - vânător (1993)

    Stare de fapt (1995)

    Hacker (serial TV) (2003) - serial TV

    Weekend cu mama (2009)

    Sunt o babă comunistă

    Moromeții 2

Scenarist

    Ochi de urs (1983)

    Moromeții (1987)

    Stare de fapt (1995) - în colaborare cu Eugen Uricaru

Note

    ^ Trailerul filmului

    ^ INTERVIU Stere Gulea, regizor: „Am scris de cinci ori scenariul la «Sunt o babă comunist㻓, 30 august 2013, Cezar Paul-Badescu, Laurențiu Ungureanu, Adevărul, accesat la 7 ianuarie 2014

    ^ VIDEO Stere Gulea, regizorul filmului „Sunt o babă comunistă“: „Degeaba ai idei bune dacă nu-i convingi pe spectatori de «aici» și «acum»“, 22 august 2013, Alexandra Constanda, Adevărul, accesat la 7 ianuarie 2014

    ^ Dana Mischie - „Moromeții“ continuă după 30 de ani. Filmările pentru „Moromeții 2“ încep în septembrie, cu o distribuție de excepție adevarul.ro, 28 august 2017

    ^ Luna viitoare incep filmarile pentru "Morometii 2", regizat tot de Stere Gulea. Ilie Moromete va fi jucat de Horatiu Malaele, hotnews.ro, 28 august 2017

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

La mulţi ani, Stere Gulea!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.