Timp Liber

Astăzi despre: Șerban Ionescu - Ion - Blestemul pământului, blestemul iubirii

Ziarul de Vrancea
21 nov 2020 847 vizualizări

Șerban Ionescu (n. 23 septembrie 1950, Corabia, Olt – d. 21 noiembrie 2012, București) a fost un actor român de film, radio, scenă, televiziune și voce.

Șerban Ionescu s-a făcut remarcat după ce a jucat magistral rolul principal din filmul ”Ion. Blestemul pământului, blestemul iubirii”, în 1980

Actorul Șerban Ionescu a fost iubit de români, imediat după ce a debutat în film. În 1980, regizorul Mircea Mureșan îi incredințează rolul vieții sale: Ion,  ecranizarea romanului „Ion” de Liviu Rebreanu. Filmul ”Ion. Blestemul pământului, blestemul iubirii” îi aduce notorietate. Deși au urmat zeci de alte roluri importante de teatru și film, rolul Ion a rămas de referință pentru Șerban Ionescu.

A activat la Târgu Jiu, apoi în București, la Teatrul de Comedie, la Teatrul Odeon și la Teatrul Național.

A fost căsătorit cu actrița Magda Catone, cu care a avut un fiu, Carol.

Actorul Șerban Ionescu a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.[1]

A murit la 21 noiembrie 2012.

Filmografie

    Cuibul salamandrelor (1977) - luptător de judo

    Ion: Blestemul pămîntului, blestemul iubirii (1980) - Ion

    Burebista (1980)

    Capcana mercenarilor (1981)

    Lumini și umbre (TV, 1981)

    Lumini și umbre: Partea II (TV, 1982)

    Acasă (1984)

    Imposibila iubire (1984)

    Horea (1984) - Cloșca

    Furtună în Pacific (1985)

    Marele premiu (1985) - Tatăl

    Bătălia din umbră (1986)

    Pădureanca (1987)

    Martori dispăruți (1988)

    Misiunea (1989) - serial TV

    Mircea (1989)

    Lacrima cerului (1989)

    Cezara (1991)

    Șobolanii roșii (1991)

    Atac în bibliotecă (1993) - Andrei Mladin

    Începutul adevărului (Oglinda) (1994) - Lucrețiu Pătrășcanu

    Prea târziu (1996)

    Aerisirea (TV, 1998)

    Față în față (1999)

    Maria (2003) - Ion

    Sindromul Timișoara - Manipularea (2004)

    „15” (2005)

    Cuscrele (serial TV, 2005)

    Azucena - Îngerul de abanos (2005) - Grănicerul Vaniușa

    Om sărac, om bogat (serial TV, 2006) - Emilian Maxim

    Păcală se întoarce (2006) - primarul

    Happy End (2006) - senatorul Costea

    De ce eu? (2006) - Tatăl

    Visuri otrăvite (2006) - Eugen

    Anticamera (serial TV, 2008)

    Dincolo de America (2008) - Yan Vesa

    Fetele marinarului (serial TV, 2008) - Amza Trifan

    Pac! Ești mort (2009)

    Narcisa Sălbatică (serial TV, 2010)

    Umilința (2011) - Dumitru

Teatru[3]

Teatrul Național București

    Dineu cu proști de Francis Veber, regia Ion Caramitru, 2010; ca Pierre

    Livada de vișini de A.P. Cehov, regia Felix Alexa, 2010; ca Gaev, Leonid Andreevici

    Molto, gran' impressione de Romulus Vulpescu, regia Dan Tudor, 2009; ca Greceanu

    Eduard al III-lea de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu, 2008; ca Regele John al II-lea

    Comedie roșie de Constantin Turturică, regia Alexandru Tocilescu, 2006; ca Ministrul de Interne

    Inimă de câine de Mihail Bulgakov, regia Yuriy Kordonskiy, 2005; ca Schwonder, Președintele comitetului de bloc

    Gândirea de Leonid Andreev, regia Felix Alexa, 2005; ca Savelov

    Apus de soare de Barbu Ștefănescu Delavrancea, regia Dan Pița, 2004; ca ''Paharnicul Ulea

    O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, regia Grigore Gonța, 2003; ca Pristanda

    Revizorul de Nicolai Vasilievici Gogol, Serghei Cerkasski, 2002; ca Dobcinski

    Crimă pentru pământ după Dinu Săraru, dramatizarea și regia Grigore Gonța, 2002; ca Niculaie Cursfânt

Teatrul Odeon (1992 - 2002)

    Comedii de Cehov după A.P. Cehov

    Richard III de William Shakespeare, regia Mihai Măniuțiu

    Demonul meschin de Feodor Sologub, regia Adrian Giurgea

    La țigănci după Mircea Eliade, regia Alexander Hausvater

    Platonov de A.P. Cehov, regia Gelu Colceag

    Lulu de Frank Wedekind, regia Dragoș Galgoțiu

    Frații de Sebastian Barry, regia Alexandru Dabija

    Saragosa 666 zile de Jan Potocki, dramatizare și regia Alexandru Dabija

    Cartofi prăjiți cu orice de Arnold Wesker, regia Alice Barb

Teatrul de Comedie (1982 - 1992)

    Doi tineri din Verona de William Shakespeare

    Regele Ioan de William Shakespeare, regia Grigore Gonța

    Visul unei nopți de vară de William Shakespeare, regia Alexandru Darie

    Troilus și Cresida de William Shakespeare, regia Dragoș Galgoțiu

    Sfântu Mitică Blajinu de Aurel Baranga, regia Valeriu Moisescu

    Avea două pistoale cu doi ochi albi și negri de Dario Fo

    Slugă la doi stăpâni de Carlo Goldoni, regia Tudor Mărăscu

    Procesul de Aleksandr Vasilievici Suhovo Kobilin, regia Gyorgy Harag

    3 x Havel de Vaclav Havel

    Cârtițele de Mihail Zoscenko, regia Valeriu Paraschiv

    Comedia erorilor de William Shakespeare

Teatrul din Sibiu

    Dirijorul de Dumitru Radu Popescu, regia Florin Fătulescu

    Camino real de Tennessee Williams, regia Iulian Vișa

Teatrul Mic

    Niște țărani de Dinu Săraru, scenariul dramatic și regia Cătălina Buzoianu

    Moartea mănâncă banane de Alfonso Zurro

    Inelul dragostei

Teatrul din Petroșani

    Locțiitorul de Horia Lovinescu

    Pluta Meduzei de Marin Sorescu, regia Florin Fătulescu

    În căutarea sensului pierdut de Ion Băieșu, regia Florin Fătulescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.