Timp Liber

Astăzi despre: Românul care a creat chipul celebrei statui a lui Iisus din Rio de Janeiro, inaugurată la 12.10 1931: sculptorul Gheorghe Leonida.Mai cunoscut peste hotare decât în țara sa natală, provine dintr-o familie care a scris istorie pentru România

Ziarul de Vrancea
12 oct 2023 1672 vizualizări

Deşi Cristo Redentor este considerată ca fiind o minune a lumii moderne, în România operele lui Gheorghe Leonida au fost minimalizate. Regimul comunist nu a acceptat ideea că sculptorul realizase numeroase busturi pentru membrii Casei Regale.

Sculptorul român Gheorghe Leonida a murit nerecunoscut în România, deși el a apreciat în lume și a cioplit chipul faimoasei statui a lui Iisus din Rio de Janeiro. A murit după un accident stupid, la 50 de ani. În timp ce culegea flori de tei, acesta a căzut de pe acoperişul casei sale din Bucureşti.

„Să faci o asemenea statuie înseamnă foarte multă pasiune, foarte mult spirit, iar pentru brazilieni care sunt mici ca furnicile la picioarele acestei statui e tocmai ideea asta de a bate o minge care pare frivolă la picioarele unei asemenea imensităţi. Dar până la urmă cumva lucrurile se cuplează mi se pare mie. Adică e granitul acesta, piatra aceasta uriaşă bine înfiptă acolo, şi jos oameni care bat mingea , care cântă, dansează” spune jurnalistul Radu Naum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gheorghe Leonida (n. 1892-1893? - d. 1942) a fost un sculptor român cunoscut pentru crearea capului lui Hristos Mântuitorul al statuii lui Iisus Hristos din Rio de Janeiro.

Biografie

Gheorghe Leonida s-a născut la Galați, în 1892 (1893 după alte surse). Provenind dintr-o familie influentă din clasa de mijloc, el a fost penultimul dintre cei 11 copii. Printre frații lui a fost și o pionieră a ingineriei feminine, Elisa Leonida Zamfirescu și, de asemenea, inginerul Dimitrie Leonida. Când tatăl său, un ofițer de carieră, a fost nevoit să părăsească orașul Galați, Gheorghe l-a urmat la București, unde a absolvit liceul apoi a continuat studiile la departamentul de sculptură a Conservatorului de Arte Frumoase. A debutat în 1915, la un salon național. După ce a luptat în Primul Război Mondial, Gheorghe Leonida și-a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani.

În decursul activității sale a primit premii la Roma (pentru lucrarea Reveil) și Paris (pentru lucrarea Le Diable).

În 1925, s-a mutat la Paris, unde Paul Landowski tocmai primise contractul pentru realizarea statuii gigantice Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro. Gheorghe Leonida a fost angajat de către Landowski să sculpteze capul statuii. Lucrarea a început în 1926 și a fost finalizată în 1931.

Întors în România, Gheorghe Leonida a continuat să sculpteze. A murit în primăvara anului 1942, căzând de pe acoperișul casei familiei sale din București, în timp ce culegea flori de tei. Lucrările sale pot fi văzute la Castelul Bran, Muzeul Național de Artă și în alte muzee importante din București.

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.