Timp Liber

VIDEO Astăzi despre: Unul dintre cei mai iubiţi actori români: Ovidiu Iuliu Moldovan. Un actor cu o bogată activitate în film, radio, teatru, teatru radiofonic și televiziune. Adulat de spectatori, a murit singur și în uitare

Ziarul de Vrancea
12 mar 2023 884 vizualizări

Ovidiu Iuliu Moldovan (n. 1 ianuarie 1942, Vișinelu, Mureș, România – d. 12 martie 2008, București, România) a fost un actor român, cu o bogată activitate în film, radio, teatru, teatru radiofonic și televiziune.

Studii liceale: a absolvit Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Turda.

Studii superioare: a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (promoția 1964), la clasa profesorilor Marțian Pop și Octavian Cotescu[5]. A debutat în teatru în 1965, cu rolul Mio, din piesa Pogoară iarna de Maxwell Anderson, pe scena Teatrului Național din Timișoara.(Wikipedia)

Viaţa marelui actor a fost marcată de pierderea prematură a tatălui, care a fost luat prizonier în război şi omorât de luptătorii lui Miklos Horthy (fost guvernator al Ungarieiîn timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când au fost deportări aleevreilor şi atrocităţi împotriva românilor). El a încercat toată viaţa să afle amănunte despre ceea ce s-a întâmplatcu părintele său, dar nu a reuşit. Din respect şi iubire faţă de el, actorul şi-aluat numele „Iuliu” (primul soţ al mamei actorului a fost Iuliu Moldovan).Moartea mamei sale, survenită în 1995, a sfâşiat inimaactorului. După acest eveniment tragic, Ovidiu Moldovan a refuzat să mai joaceroluri în filme și a jucat numai în piese de teatru.

 

Iuliu Moldovan era foarte mândru că este român, maiales din zona Ardealului şi şi-a păstrat accentul până în ultima zi a vieţii.Fratele său Mircea Moldovan povesteşte:

„Era o aniversare când mergeam la el, în Bucureşti.Avea un cerc de prieteni, printre care erau Dinică, Caramitru... Îisuna şi le zicea: «O vinit frăţioru' meu din Cluj cu palincă cu slănină.Haideţi repede!». Şi ei veneau şi petreceau. Lui Ovidiu Iuliu Moldovan îiplăcea la nebunie să urce pe scenă în spectacolele de teatru şi de poezie. Eraahtiat după Eminescu. Pelicula n-a iubit-o atât de mult!”(adevărul.ro)

Ultima  apariţie scenică a lui Ovidiu Iuliu Moldovan, născut pe 1 ianuarie 1942, a fost alături de prietenii săi apropiaţi, actorii Valeria Seciu şi Ion Caramitru, pe 15 ianuarie 2008, de ziua lui Mihai Eminescu, într-un extraordinar recital de poezie, pe scena Naţionalului, teatrul căruia i-a fost devotat o viaţă întreagă. Actorul a murit două luni mai tâziu, pe 12 martie 2008.

Dacă ar fi trait, Ovidiu Iuliu Moldovan, unul dintre profesioniştii riguroşi ai actoriei, o personalitate foarte discretă, ar fi împlinit  75 de ani pe 1 ianuarie 2017.  A murit, la vârsta de 66 de ani, în urmă cu nouă ani.

Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan şi-a ales cu grijă rolurile şi a jucat doar în filmele şi spectacolele celor mai mari regizori români. Înainte de Institutul de Teatru, a făcut doi ani de filosofie. A avut o inteligenţă nativă dublată de un studiu meticulos şi de o muncă sisifică. A sacrificat scenei şi filmului toată viaţa personală. Camarad adevărat, actor cu o nobleţe aparte, era foarte perfecţionist. Îşi pregătea cu o extraordinară meticulozitate toate rolurile, voind să scoată în evidenţă fiecare faţetă a personajului

Când avea 3 ani, tatăl lui, ofiţerul Iuliu Moldovan, implicat în faptele de la Oarba de Mureş, a dispărut în împrejurări ciudate în 1944. Mama şi-a luat fiul şi a pleacat la Turda să scape de primejdie. A fost lupta unei femei curajoase care a izbândit până la urmă.

Familia sa visa ca el să devină medic, însă, în ultimul an de liceu are loc o întâlnire care îi hotărăşte destinul. A văzut spectacolul după piesa „Domnişoara Nastasia” cu Tănase Cazimir, în rolul Vulpaşin, de 20 de ori. Atunci a hotărât să fie actor.

 A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1964, la clasa profesorilor Pop Marţian şi Octavian Cotescu. A avut şansa unor colegi foarte talentaţi. Atât de talentaţi încât trecerea prin cei patru ani de studiu a fost ceva minunat. Furau unul de la altul farmec, bucurie, tot ce se putea. Fugeau în ajunul examenelor să se vadă unii pe alţii, acesta era trendul pe atunci: solidaritate de breaslă, iubire şi comuniune. A avut profesori cu vocaţie, cu carismă. Ei erau A. Pop Marţian, Jules Cazaban, Costache Antoniu, Beate Fredanov, Octavian Cotescu.

A înţeles că a fi actor însemna nu numai aplauze, luminile rampei, flori sau celebritate, însemna şi durere, singurătate, tristeţe, umilinţă, vulnerabilitate. În anul IV a avut producţia de licenţă „Cum vă place”, de Shakespeare. Era un an de cotitură în teatrul românesc şi ştacheta era foarte ridicată. Spectacolul era semnat Liviu Ciulei. Ovidiu Iuliu Moldovan a plecat la Timişoara cu Dora Cherteş şi Florina Cercel şi a strălucit. A revenit la Bucureşti datorită lui Radu Penciulescu. Acesta i-a oferit rolul lui Oswald în „Regele Lear”, de Shakespeare.(Loreta Popa)

Câteva pasaje dintr-un interviu acordat Ivonei Hristescu și consultat de Newsweek România

Datorită nu numai marelui tău talent, dar și fizicului tău (îmi amintesc că Mircea Veroiu, cel care te-a distribuit în majoritatea filmelor lui, obișnuia să spună despre tine că ai "un profil de medalie"), ai jucat multe "căpetenii". Și în teatru și în film. Ai întruchipat mulţi conducători de oști... Care ţi-a fost cel mai drag? (interviu din 2004)

- Greu de spus. Personajele astea mi-au fost dragi din diferite motive. Pe unele le-am iubit pentru că ele au reprezentat personalităţi emblematice pentru istoria Transilvaniei. Și când spun asta, mă gândesc la Horea - pe care l-am întruchipat în filmul lui Mircea Mureșan. Dar și la Avram Iancu - cel din piesa lui Lucian Blaga.

O lucrare de mare valoare pe care, spre lauda lui, neobositul Horea Popescu - un regizor oarecum dat deoparte pe nedrept din atenţia publica - avea să-l pună la Naţionalul bucureștean, cu mine în rolul titular. Și asta, după 40 de ani de la prima ei reprezentare pe scena! Mi-au plăcut și alţi "răzvrătiţi": Pantelimon din "Dreptate în lanţuri" - filmul lui Dan Piţa, mi-a plăcut și Alimandru, eroul atât de pitoresc din excepţionalul film al lui Veroiu, "Semnul Șarpelui" - realizat după o excelentă carte a lui Mircea Micu. Și mi-a mai plăcut, foarte tare, te asigur, și ""Burdea - revoluţionarul" - un personaj creat anume pentru mine de același Mircea Veroiu, în filmul lui - aș zice antologic - "Dincolo de pod"...

Hai să vorbim puţin, dragă Ovidiu, despre vocaţia ta pentru Poezie... Toata lumea e de acord că, alături

de Ion Caramitru și de Adrian Pintea, tu ești unul dintre cei mai de seama interpreţi de Poezie din ţara noastră (interviul era )...

- Relaţia mea cu Poezia datează încă din Institut... Împreuna cu Pino (Caramitru) și cu Vali Seciu am avut marele noroc de a-l avea ca profesor pe A. Pop Marţian, alături de alţi dascăli care demonstrau o "înălţime" intelectuală cum azi nu se mai prea găsește. A. Pop Marţian ne-a inoculat acest "cult pentru poezie". El ne-a trimis la Eminescu, la teatrul în versuri scris de Schiller, de Goethe, de Racine, de Corneille. El ne-a familiarizat cu ceea ce se cheamă metrică, ritmică, muzicalitate, incantaţie. El ne-a trimis în lumea magică a teatrului antic. Acestui excepţional profesor din tinereţe, acestui studiu aprofundat făcut la timp le datorez marile mele bucurii de mai târziu.

-..Adică din vremea când, împreuna cu Poldi Bălănuţă, cu Iosif Sava și cu Aurelian Octav Popa, "fugeaţi" de rigorile Capitalei, de cenzura de la "vârf" și însufleţeaţi "Nobila Provincie" cu trecereavoastră prin marile orașe ale ţării, prin centre culturale unde oamenii vă așteptau cu braţele deschise, pline de flori și cu inimile pline de dragoste!

Leopoldina Bălănuţă și cu tine spuneaţi Eminescu și Nichita și Blaga, Iosif Sava ţesea - în jurul vostru și al Poeziei - adevărate dantelării verbale, iar Aurelian Octav Popa vă însoţea cu muzica lui, ca un binevenit creator de atmosferă!

- Să știi că acest "fenomen" - mă refer la dragostea cu care eram întâmpinaţi peste tot de marele public, s-a repetat și mai târziu, după Revoluţie.

De vreo opt ani încoace, Valeria Seciu, Ion Caramitru și cu mine - însoţiţi de același nepreţuit Aurelian Octav Popa - am colindat ţara în sus și în jos, spunând Poezie... Iar publicul ne răspunde de fiecare dată cu aceeași dragoste, demonstrând o acută nevoie de sensibilitate poetică.

O mare bucurie pentru noi a fost și este prezenţa masivă a tineretului, a elevilor, a studenţilor la astfel de manifestări... Sunt creștin convins, cred în curcubee. Semnul curcubeului a fost interpretat încă din Vechiul Testament - așadar înaintea nașterii Mântuitorului. Da, cred în curcubee! Din câte știu, în câteva momente importante din istoria omenirii, acest semn s-a dovedit a fi unul aducător de bine.

Așadar cred, sunt convins chiar, că de-acum încolo, mai devreme sau mai târziu, ne va fi și nouă mai bine.

Vulgarizarea limbajului

”Am senzaţia vulgarizării limbii române în multe spectacole. O parte a publicului savurează pitorescul de mahala, golănismele, şi am văzut actori care cultivă acest gen de succes comercial. Firescul pe care-l urmăresc eu nu e firescului argoului”, recunoştea Ovidiu Iuliu Moldovan.

Întâlnirea cu Petre Țuțea

Pe când juca în „Caligula“, Moldovan l-a cunoscut pe filozoful Petre Ţuţea. Într-o seară de iarnă, fusese la spectacol cu scriitorul Marcel Petrişor într-o sală unde era la fel de frig ca afară; după aceea, s-au dus o parte dintre actori şi spectatori la restaurantul „Berlin“. Toate restaurantele se închideau după 23.00, iar odată ce i-au anunţat chelnerii că a sosit momentul să plece, au ieşit. Acolo, în ger, Ţuţea le-a ţinut patru ore un discurs lui Moldovan şi lui Marcel Petrişor despre filozofia lui Camus. Lui Moldovan nu i-a venit să creadă cât era de vioi, în ciuda bătrâneţii şi a bolii. S-au împrietenit.

Cariera de actor

Activitate teatrală

Teatrul Național Timișoara

    Mio - Pogoară iarna de M. Anderson, regia Emil Reus

    Paul - Dactilografii de Schisgall, regia Ianis Veakis

    Alan Squeir - Pădurea împietrită de Sherwood, regia Constantin Anatol

    Emilian - Romulus cel Mare de F. Durrenmatt, regia Constantin Anatol

    Adam - Anotimpurile de Werker, regia Aureliu Manea

    Sebastian - A 12-a noapte de W. Shakespeare

Teatrul Național București

    Oswald - Regele Lear de William Shakespeare, regia Radu Penciulescu;

    Ian - Prima zi de libertate de Leon Kruczkovski, regia Dan Nasta;

    Thieste - Thieste de Seneca, regia Nicky Wolkz;

    Thomas - Fundația de A. B. Vallejo, regia Horea Popescu;

    Antonio - Furtuna de W. Shakespeare, regia Liviu Ciulei;

    Caligula - Caligula de Albert Camus, regia Horea Popescu;

    Malvolio - A 12-a noapte de W. Shakespeare, regia Anca Ovanez;

    Despot - Despot Vodă de Vasile Alecsandri, regia Anca Ovanez;

    Gelu Ruscanu - Jocul ielelor de Camil Petrescu, regia Sanda Manu;

    Carson - Marea de E. Bond, regia Horea Popescu;

    Baiazid - Moștenirea de T. Popovici, regia Horea Popescu;

    Iason - Medeea de Seneca, regia Andrei Șerban;

    Avram Iancu - Avram Iancu de Lucian Blaga, regia Horea Popescu;

    Orsino - A 12-a noapte de W. Shakespeare, regia Andrei Șerban;

    Lopahin - Livada de vișini de A. P. Cehov, regia Andrei Șerban;

    Tamerlan - Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, regia Victor Ioan Frunză;

    Platonov - Platonov de A. P. Cehov, regia Ivan Helmer;

    Penteu - Bacantele de Euripide, regia Mihai Maniuțiu;

    Baronul - Azilul de noapte de M. Gorki, regia Ion Cojar și

    Protasov - Cadavrul viu de L. Tolstoi, regia Gelu Colceag.

Filmografie

    1973 - Despre o anume fericire, regia Mihai Constantinescu

    1975 - Actorul și sălbaticii

    1975 - Hyperion

    1975 - Cercul magic

    1975 - Concert din muzică de Bach (film TV)

    1976 - Dincolo de pod

    1976 - Ultimele zile ale verii

    1976 - Misterul lui Herodot

    1976 - Bunicul și doi delincvenți minori

    1976 - Trei zile și trei nopți

    1977 - Tufă de Veneția

    1977 - Buzduganul cu trei peceți

    1978 - Profetul, aurul și ardelenii

    1978 - Avaria - Hristu

    1979 - Între oglinzi paralele

    1979 - Un om în loden

    1979 - Cumpăna

    1980 - Artista, dolarii și ardelenii

    1980 - Bietul Ioanide

    1981 - Pruncul, petrolul și ardelenii

    1981 - Castelul din Carpați

    1981 - Detașamentul „Concordia”

    1981 - Duelul

    1982 - Semnul șarpelui

    1982 - Întîlnirea

    1982 - Cucerirea Angliei

    1983 - Viraj periculos

    1983 - Misterele Bucureștilor

    1983 - Acțiunea Zuzuc, regia Gheorghe Naghi

    1984 - Un petic de cer

    1984 - Vreau să știu de ce am aripi

    1984 - Dreptate în lanțuri

    1984 - Horea

    1985 - Sosesc păsările călătoare

    1985 - Masca de argint

    1985 - Din prea multă dragoste

    1987 - Punct... și de la capăt

    1987 - Cuibul de viespi

    1987 - Egreta de fildeș

    1989 - Flori de gheață, regia Anghel Mira

    1989 - Misiunea - serial TV, regia Virgil Calotescu

    1992 - Krystallines nyhtes

    1994 - Somnul insulei

    1994 - Nopți de cristal, regia Tonia Marketaki (Grecia)

    1996 - Craii de Curtea Veche

    1996 - Crăciun însângerat, regia Claudio Nasso (producție Canada)

    1999 - Anii tineretii noastre (1999) - povestitor

Activitate în televiziune

Film

    1975 - Un august în flăcări, regia Dan Pița, Radu Gabrea (13 episoade)

    1984 - Nimeni nu moare, regia Constantin Chelba

    1988 - Misiunea, regia Virgil Calotescu (13 episoade)

    1995 - Ion și Adriana, regia Niky Wolkz (producator ZDF Berlin)

    Horea, Cloșca și Crișan

Teatru TV

    1973 - rolul Robespierre - Robespierre după R. Rolland;

    1975 - rolul Alexander - Cei din urmă după M. Gorki, regia Radu Penciulescu;

    1980 - rolul Gelu Ruscanu - Turnul de fildeș după C. Petrescu, regia Cornel Todea;

    1983 - rolul Grig - Steaua fara nume de M. Sebastian, regia Eugen Todoran;

    1984 - Hanul de la răscruce după Horia Lovinescu, regia Olimpia Arghir și

    1985 - rolul Bălcescu - Băcescu după Octav Măgureanu, regia Letiția Popa.

Alte emisiuni TV

    Peste 80 de emisiuni de poezie - recitaluri “Eminescu”

Teatru radiofonic

    Peste 60 de roluri în piese de teatru radiofonic (regizori, Constantin Moruzan, Cristian Munteanu, Dan Puican, Leonard Popovici, ș.a.)

(Wikipedia)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.