Timp Liber

VIDEO | Astăzi despre „Domnul Lăzărescu” | O personalitate de primă mărime a teatrului românesc: Ioan Fiscuteanu - actorul care strălucea în roluri, abordând toate genurile artei dramatice

Ziarul de Vrancea
19 nov 2023 3795 vizualizări

Ioan Fiscuteanu (n. 19 noiembrie 1937, satul Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud — d. 8 decembrie 2007, Târgu Mureș) a fost un actor român de teatru și film, cunoscut pentru rolul său în pelicula Moartea domnului Lăzărescu (2005), în regia lui Cristi Puiu

 

Ion Fiscuteanu  a fost genul de actor serios si harnic, dar care are dezavantajul ca traieste in provincie, fiind nepractic pentru regizorii de film din Bucuresti. A dat  examen la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti in 1958 pentru ca auzise un anunt la radio, el absolvind scoala Medie Comerciala din Cluj-Napoca. A avut-o ca profesoara in primul an pe Dina Cocea si a fost coleg cu Marin Moraru si Gheorghe Dinica. Dupa terminarea institutului a plecat la Piatra Neamt, iar din 1968 pana sambata trecuta a fost actor al Teatrului National din Targu Mures, jucand in roluri pe cat de numeroase pe atat de diferite. A regretat insa ca n-a apucat sa-l joace pe Hamlet, in regia lui Gheorghe Harag.

Filmografia sa nu este foarte ampla, dar are doua coperte solide – "Fructe de padure" (1983), de Alexandru Tatos, si "Moartea domnului Lazarescu" (2005), in regia lui Cristi Puiu. Primul i-a lansat cariera, al doilea i-a incununat-o. In 2005, pe croazeta de la Cannes, Ion Fiscuteanu era coplesit si cumva buimac de victoria sa tardiva. Pentru acest rol, el a primit Premiul "Lebada de Aur" la Copenhaga, Premiul pentru interpretare la TIFF si Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Palm Springs. Printre filmele in care a mai jucat se numara lungmetrajele "Glissando" si "Iacob" de Mircea Daneliuc, "Balanta" si "Prea tarziu" de Lucian Pintilie, "Asfalt Tango" de Nae Caranfil, "Turnul din Pisa" si "Cel mai iubit dintre pamanteni" de Șerban Marinescu, dar si scurtmetrajele "Ajutoare umanitare" de Hanno Hofer sau "Zapping" si "Mariana" de Cristian Mungiu. (R.L)

 

 

Biografie

Ioan Fiscuteanu s-a născut la data de 19 noiembrie 1937, în localitatea Sânmihaiu de Câmpie (județul Bistrița-Năsăud). A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București în anul 1962. Fiscuteanu a fost actor al Teatrului Național din Târgu-Mureș[3], unde a jucat în peste 60 de roluri.

Rolul său cel mai de succes a fost cel al lui Dante Remus Lăzărescu în filmul lui Cristi Puiu Moartea domnului Lăzărescu, pentru care a câștigat Lebăda de Aur pentru cel mai bun actor la Festivalul de film de la Copenhaga.

Fiul său, Ion Fiscuteanu jr., este actor la rândul lui, angajat al Teatrului "Andrei Mureșanu",[4] din Sfântu Gheorghe, județul Covasna.

Ioan Fiscuteanu a încetat din viață la 8 decembrie 2007, la spitalul din Târgu Mureș, fiind bolnav de cancer de colon.

Filmografie

    Frumoasele vacanțe (1968)

    Fructe de pădure (1983)

    Acordați circumstanțe atenuante? (1984)

    Emisia continuă (1985)

    Glissando (1985)

    Din prea multă dragoste (1985)

    Iacob (1988)

    Undeva în est (1991)

    Balanța (1992)

    Cel mai iubit dintre pământeni (1993)

    Asfalt Tango (1995) - Șoferul de taxi

    Prea târziu (1996) - Oană

    Mariana (1998)

    Zapping (2000)

    Turnul din Pisa (2002) - Nașul

    Ajutoare umanitare (2002)

    Sindromul Timișoara - Manipularea (2004)

    Moartea domnului Lăzărescu (2005) - Dante Remus Lăzărescu

 

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

 

Cotidianul "New York Times" publica in editia de luni un necrolog al actorului Ioan Fiscuteanu, "un star al scenei si filmului romanesc", cunoscut spectatorilor din intreaga lume pentru rolul din "Moartea domnului Lazarescu", care a murit sambata, la varsta de 70 de ani.

Cotidianul mentioneaza ca filmul in care Fiscuteanu joaca rolul principal, "Moartea domnului Lazarescu", regizat de Cristi Puiu, a castigat premiul sectiunii "Un Certain Regard" la Cannes in 2005, ceea ce a reprezentat un moment crucial in "renasterea cinematografiei romanesti".

"New York Times" mentioneaza ca Fiscuteanu este dureros de credibil in rol, iar Cristi Puiu a spus, intr-un interviu telefonic, ca acesta i-a spus ca nu exista actor in Romania mai potrivit pentru rol decat el si s-a dovedit ca a avut dreptate. Avea un caracter puternic si idei pregnante, a mai povestit Puiu, care a mentionat ca actorul ii spunea zilnic ca uraste Bucurestiu, isi uraste personajul, dar l-a acceptat si trebuie sa-l duca la bun sfarsit.

Fiscuteanu, care s-a nascut pe 19 noiembrie 1937, la Sanmihaiu de Campie, din Bistrita Nasaud, a jucat in zeci de spectacole de teatru, dar celebritatea i-a adus-o rolul din "Moartea domnului Lazarescu", care a rulat si la New York. Filmul a castigat peste 30 de trofee la festivaluri internationale, dintre care cel mai important este premiul sectiunii "Un Certain Regard", la Cannes.

"Moartea domnului Lazarescu" a castigat si "Premiul publicului" la TIFF (2005), Marele Premiu "The Silver Orb", Alba Regia (2005), Marele Premiu "The Golden Tower", Palic (2005) sau Marele Premiu al juriului si "Lebada de Aur" pentru Cel mai bun actor, Ioan Fiscuteanu, la Copenhaga (2005)(ziare.com)

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.