Timp Liber

Astăzi despre Mitică Popescu

Ziarul de Vrancea
1 dec 2019 1202 vizualizări

Mitică Popescu (n. 2 decembrie 1936[2]) este un actor român de teatru și film, în prezent la Teatrul Mic din București.[2] Sub regimul comunist, a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru „nedenunțarea de acte preparatorii pentru trecerea frontierei”.[3] A primit Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER 2009.[4]

S-a născut în București pe data de 2 decembrie 1936. A fost căsătorit cu actrița Leopoldina Bălănuță.

În prezent este gazda emisiunii de pe TVR 2 „D’ale lu’ Mitică”

Actorul Mitică Popescu a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”

Piese de teatru

Aceasta este o listă de personaje și de piese de teatru[2] în care a jucat Mitică Popescu:

    Zeiss - Geamandura de Tudor Mușatescu (1970)

    Gareth O'Donnell - Philadelphia ești a mea de Brian Friel (1973)

    Vreți să jucați cu noi? de Alecu Popovici (1974)

    Logodnicul, Momâie - Matca de Marin Sorescu (1974)

    Andrei - Răspântia cea mare de V. I. Popa (1974)

    Sagredo - Galileo Galilei de Bertolt Brech (1975)

    Serviescu - Mânia posturilor de Vasile Alecsandri (1975)

    Doctorul John C.Bates - Dosarul Andersonville de Saul Levitt (1976)

    Hjalmar Ekdal, fotograf - Rața sălbatică de Henrik Ibsen (1976)

    Cititorul de contor de Paul Everac (1976)

    Ducele - Oamenii cavernelor de William Saroyan (1976)

    Stelică - Două ore de pace de D. R. Popescu (1977)

    Omul, continuați să puneți întrebări de Ada D'Albon (1977)

    XX - Emigranții de Slawomir Mrozek (1977)

    Gunoierul - Nebuna din Chaillot de Jean Giraudoux (1978)

    Lodovico Nota - Să îmbrăcăm pe cei goi de Luigi Pirandello (1978)

    Sidney Hopcroft - Pluralul englezesc de Alan Ayckbourn (1979)

    Bătrânul domn - Nu sunt Turnul Eiffel de Ecaterina Oproiu (1979)

    Funcționarul - O șansă pentru fiecare de Radu F. Alexandru (1979)

    Ioachim - Evul mediu întâmplător de Romulus Guga (1980)

    Koroviev- Maestrul și Margareta în Mihail Bulgakov (1980)

    Năiță Lucean - Niște țărani de Dinu Săraru (1981)

    Ticlete - Ca frunza dudului din rai de D. R. Popescu (1982)

    Regele Ignațiu - Ivona, principesa Burgundiei de Witold Gombrovicz (1983)

    Mitică Popescu de Camil Petrescu (1984)

    Fedea - O femeie drăguță cu o floare și ferestre spre nord de Eduard Radzinski (1986)

    Actorii (1990)

    Messer Niccia - Mătrăguna de Niccolo Machiavelli (1991)

    Florent - Monștrii sacri de Jean Cocteau (1991)

    Jacques - Jacques și stăpânul său de Milan Kundera (1992)

    Piotr Nikolaevici Sorin - Pescărușul de A. P. Cehov (1993)

    Amiens - Cum vă place de William Shakespeare (1996)

    Domnul Hardcastle - Noaptea încurcăturilor de Oliver Goldsmith (1997)

    Victor Velasco - Desculți în parc de Neil Simon (1997)

    Bătrînul - Sonata fantomelor de August Strindberg (1999)

    Chrysalde - Școala femeilor de Moliere (1999)

    Pantalone - Slugă la doi stăpâni de Carlo Goldoni (1999)

    Deogracias - Cimitirul păsărilor de Antonio Gala (2000)

    Julien Rougier - Viitorul e maculatură de Vlad Zografi (2000)

    Morris - Alex și Morris de Michael Elkin (2000)

    Bătrânul - Colonia îngerilor de Ștefan Caraman (2000)

Radiofonic

    Manole - Trenurile mele de Tudor Mușatescu

Filmografie

Aceasta este o listă de filme[9] în care a jucat Mitică Popescu:

    Dincolo de nisipuri (1974) - Romniceanu

    Stejar – extremă urgență (1974) - valetul Peter

    Zidul (1974) - ilegalistul Manea

    Tănase Scatiu (1975) - Lefter

    Mere roșii (1976) - procuror

    Serenada pentru etajul XII (1976)

    Mania (1977)

    Statuia (1977)

    Tufă de Veneția (1977)

    Doctorul Poenaru (1978)

    Gustul și culoarea fericirii (1978)

    Avântul liftulețului (1979) - muncitor

    Vacanță tragică(1979)

    Clipa (1979)

    Vânătoarea de vulpi (1980) - țăranul Năiță Lucean

    Înghițitorul de săbii (1981)

    Întoarce-te și mai privește o dată (1981)

    Lumini și umbre: Partea I (1981)

    Non Stop (1981)

    Saltimbancii (1981)

    De ce trag clopotele, Mitică? (1981)

    Mitul lui Mitică (1982) - în rolul său

    Lumini și umbre: Partea II (1982)

    Un Saltimbanc la Polul Nord (1982)

    Fram (Serial TV) (1983)

    Hangița (1983) - Marchizul di Forlipopoli

    Imposibila iubire (1983)

    Fapt divers (1984)

    Emisia continuă (1984)

    Căsătorie cu repetiție (1985) - Mitică Popescu

    Glissando (1985)

    Promisiuni (1985)

    Sper sa ne mai vedem (1985)

    Trenul de aur (1986) - comisarul Munteanu

    Cântec în zori (1987) - Ciucea

    Moromeții (1987) - Cocoșilă

    Idolul și Ion-Anapoda(1988) - subdirectorul

    Secretul armei secrete (1988)

    Drumeț în calea lupilor (1988) - poștașul

    Danga langa (1988) - redactorul

    Un studio în căutarea unei vedete (1988)

    Trenul de aur (1989)

    Pasaj (1990)

    Asta seară se improvizează (1991)

    Miss Litoral (1991)

    Ce zi frumoasă! (1992)

    Rămânerea (1992)

    Rosenemil (1993)

    Codin și Chira Chiralina (1993)

    Cel mai iubit dintre pământeni (1993) - securist

    Începutul adevărului (Oglinda) (1994)

    Pacatul (1995) - Pacatosul

    Simpozionul (1995)

    Șarpele (1996) (TV)

    Don Juan sau dragostea pentru pentru geometrie (1997)

    Răzbunarea femeii păianjen (1999) - sotul

    Mătrăguna (2002)

    Tandrețea lăcustelor (2002)

    Turnul din Pisa (2002) - personajul Colonelul

    Valsul lebedelor (2002)

    ...Sub clar de lună (2002)

    Dulcea saună a morții (2003) - personajul Mutul

    Lotus (2004) - personajul Manasia

    Sistemul nervos (2005)

    Păcală se întoarce (2006) - un țăran

    Ticăloșii (2007) - ospătar

    Umilință (2011) – Sandu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

La mulți ani, Mitică Popescu!

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.