Timp Liber

VIDEO | Astăzi despre: Unul dintre „monștrii sacri” ai teatrului și filmului românesc - Mitică Popescu - unul dintre cei mai iubiți actori români | Încarcerat de comuniști că nu și-a denunțat colegii | A fost căsătorit cu Leopoldina Bălănuță

Ziarul de Vrancea
2 dec 2023 6357 vizualizări

Mitică Popescu (n. 2 decembrie 1936, București, România – d. 3 ianuarie 2023, București, România) a fost un actor român de film, radio, teatru, televiziune și voce, care și-a desfășurat cea mai mare parte a activității sale în teatru pe scena Teatrului Mic din București. A primit Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER din 2009. Sub regimul comunist, a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru „nedenunțarea de acte preparatorii pentru trecerea frontierei”. A primit Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER 2009. A fost căsătorit cu actrița vrânceancă Leopoldina Bălănuță.

A murit muncind. La 84 de ani - avea o pensie de 1200 lei, după 50 de ani de activitate.

Mitică Popescu era o persoană activă la venerabila vârstă de 84 de ani și asta pentru că iubea mult ceea ce făcea și era extrem de devotat muncii sale. După ce filmările la producția „D’ale lui Mitică” a fost sistată de izbucnirea pandemiei de COVID-19, producătorii au anunțat că filmările au fost reluate, ceea ce a fost un motiv de bucurie pentru actor.

„Mitică Popescu s-a bucurat că a revenit la muncă, chiar şi în aceste condiţii, pentru că a stat acasă şi a vorbit cu prietenii la telefon. La revenirea pe platourile de filmare a trebuit să respectăm reguli stricte, să folosească masca şi să îşi dea regulat cu dezinfectant pe mâini. La fel, şi colegul său, Marian Marin. Când a ieşit pe teren a stat la distanţă de oameni şi a purtat mască la interviuri”, au declarat surse din TVR pentru Click!.

Emisiunea „D’ale lui Mitică”, de pe TVR 2 datează din 1999, fiind realizată de aceeași echipă.(Click)

 

S-a născut în București pe data de 2 decembrie 1936. A fost căsătorit cu actrița vrânceancă Leopoldina Bălănuță.

De-a lungul carierei a jucat în peste 70 de piese de teatru și peste 30 de filme, în 13 decembrie 2002 fiind decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

În prezent este gazda emisiunii de pe TVR 2 „D’ale lu’ Mitică”

Actorul Mitică Popescu a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București” (Wikipedia, enciclopedia liberă)

Cea mai mare parte a carierei, actorul Mitică Popescu a jucat pe scena Teatrului Mic.

A realizat roluri de excepţie în piesele de teatru ''Cititorul de contor'' de Paul Everac (1976, regia Paul Everac), ''Să îmbrăcăm pe cei goi'' de Pirandello (1978, regia Cătălina Buzoianu), ''Maestrul şi Margareta'' de Bulgakov (1980, regia Cătălina Buzoianu), ''Nişte ţărani'' de Dinu Săraru (1981, regia Cătălina Buzoianu), ''O femeie drăguţă cu o floare şi ferestre spre nord'' de Eduard Radzinski (1986, regia Dragoş Galgoţiu), ''Pescăruşul'' de Cehov (1993, regia Cătălina Buzoianu), ''Cum vă place'' de William Shakespeare (1996, regia Nona Ciobanu), ''Sonata fantomelor'' de August Strindberg (1999, regia Cătălina Buzoianu), ''Şcoala femeilor'' de Moliere (1999, regia Alexandru Dabija), ''Slugă la doi stăpâni'' de Carlo Goldoni (1999, regia Mihai Constantin Ranin), ''Viitorul e maculatură'' de Vlad Zografi (2000, regia Nona Ciobanu), ''Alex şi Morris'' de Michael Elkin (2004, alături de regretatul Ştefan Iordache, regia Gelu Colceag) sau ''Colonia îngerilor'' de Ştefan Caraman (2007, regia Nona Ciobanu)

Cocoșilă în „Moromeții”

Memorabil, în cariera sa cinematografică, rămâne rolul lui Cocoşilă din filmul ''Moromeţii'', de Stere Gulea, în care a jucat alături de Victor Rebengiuc şi Luminiţa Gheorghiu. Un alt rol de referinţă este cel din filmul ''Vânătoarea de vulpi'' (regia Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului ''Nişte ţărani'' de Dinu Săraru, în care Mitică Popescu are o apariţie de neuitat.

Filmografia sa mai include roluri în filme precum ''Stejar, extremă urgenţă'' (regia Dinu Cocea, 1973), ''Mere roşii'' (regia Alexandru Tatos, 1976), ''De ce trag clopotele, Mitică?'' (regia Lucian Pintilie, 1981), ''Înghiţitorul de săbii'' (regia Alexa Visarion, 1981), ''Glissando'' (regia Mircea Daneliuc, 1985), ''Căsătorie cu repetiţie'' (regia Virgil Calotescu, 1985), ''Secretul armei...secrete'' (regia Alexandru Tatos, 1988), ''Cel mai iubit dintre pământeni'' (regia Şerban Marinescu, 1993), ''Dulcea saună a morţii'' (regia Andrei Blaier, 2003), ''Păcală se întoarce'' (regia Geo Saizescu, 2006), ''Ticăloşii'' (regia Şerban Marinescu, 2007) sau ''Umilinţă'' (regia Cătălin Apostol, 2011), conform site-ului imdb.com

A fost prezentatorul uneia dintre cele mai longevive producţii TVR, emisiunea ''D'ale lui Mitică", difuzată din 1999 la postul TVR 2. (hotnews.ro)

Piese de teatru

Aceasta este o listă de personaje și de piese de teatru în care a jucat Mitică Popescu:

        Zeiss - Geamandura de Tudor Mușatescu (1970)

        Gareth O'Donnell - Philadelphia ești a mea de Brian Friel (1973)

        Vreți să jucați cu noi? de Alecu Popovici (1974)

        Logodnicul, Momâie - Matca de Marin Sorescu (1974)

        Andrei - Răspântia cea mare de V. I. Popa (1974)

        Sagredo - Galileo Galilei de Bertolt Brech (1975)

        Serviescu - Mânia posturilor de Vasile Alecsandri (1975)

        Doctorul John C.Bates - Dosarul Andersonville de Saul Levitt (1976)

        Hjalmar Ekdal, fotograf - Rața sălbatică de Henrik Ibsen (1976)

        Cititorul de contor de Paul Everac (1976)

        Ducele - Oamenii cavernelor de William Saroyan (1976)

        Stelică - Două ore de pace de D. R. Popescu (1977)

        Omul, continuați să puneți întrebări de Ada D'Albon (1977)

        XX - Emigranții de Slawomir Mrozek (1977)

        Gunoierul - Nebuna din Chaillot de Jean Giraudoux (1978)

        Lodovico Nota - Să îmbrăcăm pe cei goi de Luigi Pirandello (1978)

        Sidney Hopcroft - Pluralul englezesc de Alan Ayckbourn (1979)

        Bătrânul domn - Nu sunt Turnul Eiffel de Ecaterina Oproiu (1979)

        Funcționarul - O șansă pentru fiecare de Radu F. Alexandru (1979)

        Ioachim - Evul mediu întâmplător de Romulus Guga (1980)

        Koroviev- Maestrul și Margareta în Mihail Bulgakov (1980)

        Năiță Lucean - Niște țărani de Dinu Săraru (1981)

        Ticlete - Ca frunza dudului din rai de D. R. Popescu (1982)

        Regele Ignațiu - Ivona, principesa Burgundiei de Witold Gombrovicz (1983)

        Mitică Popescu de Camil Petrescu (1984)

        Fedea - O femeie drăguță cu o floare și ferestre spre nord de Eduard Radzinski (1986)

        Actorii (1990)

        Messer Niccia - Mătrăguna de Niccolo Machiavelli (1991)

        Florent - Monștrii sacri de Jean Cocteau (1991)

        Jacques - Jacques și stăpânul său de Milan Kundera (1992)

        Piotr Nikolaevici Sorin - Pescărușul de A. P. Cehov (1993)

        Amiens - Cum vă place de William Shakespeare (1996)

        Domnul Hardcastle - Noaptea încurcăturilor de Oliver Goldsmith (1997)

        Victor Velasco - Desculți în parc de Neil Simon (1997)

        Bătrînul - Sonata fantomelor de August Strindberg (1999)

        Chrysalde - Școala femeilor de Moliere (1999)

        Pantalone - Slugă la doi stăpâni de Carlo Goldoni (1999)

        Deogracias - Cimitirul păsărilor de Antonio Gala (2000)

        Julien Rougier - Viitorul e maculatură de Vlad Zografi (2000)

        Morris - Alex și Morris de Michael Elkin (2000)

        Bătrânul - Colonia îngerilor de Ștefan Caraman (2000)

Radiofonic

        Manole - Trenurile mele de Tudor Mușatescu

Filmografie

Aceasta este o listă de filme în care a jucat Mitică Popescu:

        Dincolo de nisipuri (1974) - Romniceanu

        Stejar – extremă urgență (1974) - valetul Peter

        Zidul (1974) - ilegalistul Manea

        Tănase Scatiu (1975) - Lefter

        Mere roșii (1976) - procuror

        Serenada pentru etajul XII (1976)

        Mania (1977)

        Statuia (1977)

        Tufă de Veneția (1977)

        Doctorul Poenaru (1978)

        Gustul și culoarea fericirii (1978)

        Avântul liftulețului (1979) - muncitor

        Vacanță tragică(1979)

        Clipa (1979)

        Vânătoarea de vulpi (1980) - țăranul Năiță Lucean

        Înghițitorul de săbii (1981)

        Întoarce-te și mai privește o dată (1981)

        Lumini și umbre: Partea I (1981)

        Non Stop (1981)

        Saltimbancii (1981)

        De ce trag clopotele, Mitică? (1981)

        Mitul lui Mitică (1982) - în rolul său

        Lumini și umbre: Partea II (1982)

        Un Saltimbanc la Polul Nord (1982)

        Fram (Serial TV) (1983)

        Hangița (1983) - Marchizul di Forlipopoli

        Imposibila iubire (1983)

        Fapt divers (1984)

        Emisia continuă (1984)

        Căsătorie cu repetiție (1985) - Mitică Popescu

        Glissando (1985)

        Promisiuni (1985)

        Sper sa ne mai vedem (1985)

        Trenul de aur (1986) - comisarul Munteanu

        Cântec în zori (1987) - Ciucea

        Moromeții (1987) - Cocoșilă

        Idolul și Ion-Anapoda(1988) - subdirectorul

        Secretul armei secrete (1988)

        Drumeț în calea lupilor (1988) - poștașul

        Danga langa (1988) - redactorul

        Un studio în căutarea unei vedete (1988)

        Trenul de aur (1989)

        Pasaj (1990)

        Asta seară se improvizează (1991)

        Miss Litoral (1991)

        Ce zi frumoasă! (1992)

        Rămânerea (1992)

        Rosenemil (1993)

        Codin și Chira Chiralina (1993)

        Cel mai iubit dintre pământeni (1993) - securist

        Începutul adevărului (Oglinda) (1994)

        Pacatul (1995) - Pacatosul

        Simpozionul (1995)

        Șarpele (1996) (TV)

        Don Juan sau dragostea pentru pentru geometrie (1997)

        Răzbunarea femeii păianjen (1999) - sotul

        Mătrăguna (2002)

        Tandrețea lăcustelor (2002)

        Turnul din Pisa (2002) - personajul Colonelul

        Valsul lebedelor (2002)

        ...Sub clar de lună (2002)

        Dulcea saună a morții (2003) - personajul Mutul

        Lotus (2004) - personajul Manasia

        Sistemul nervos (2005)

        Păcală se întoarce (2006) - un țăran

        Ticăloșii (2007) - ospătar

        Umilință (2011) – Sandu

 

Sursa: Wikipedia, enciclopedia liberă

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.