Timp Liber

Astăzi despre Mircea Veroiu

Ziarul de Vrancea
25 dec 2017 549 vizualizări

Mircea Veroiu (n. 29 aprilie 1941, Târgu Jiu - d. 26 decembrie 1997) a fost un actor, scenarist și regizor român.

Studii

A urmat Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, pe care îl absolvă în 1970.

 

Activitate

În anii 1970, Mircea Veroiu se impune printre cei mai apreciați regizori din generația sa. Abordează subiecte variate și, dând dovadă de tact în relația cu organele de cenzură, va putea produce, în medie, un film pe an. Spre mijlocul deceniului se arată tot mai interesat de genul western, urmărind în paralel evoluția așa-numitelor western spaghetti (produse în Italia și Spania); participă la conturarea genului „ostern” (replica țărilor din „Blocul de Est”), atât în calitate de regizor, cât și ca actor.

După succesul filmului Adela, încununat cu premiul cel mare acordat la Festivalul de Film de la San Remo din 1985, Veroiu se hotărăște să plece în Franța, la Paris. Se va stabili aici în 1986; lumea filmului francez nu îi oferă primirea sperată. După revoluția din decembrie 1989, Veroiu revine în țară. În 1994 este numit directorul Studioului de Creație „Profilm”.

Viața personală

Înainte de a intra la UNATC, Mircea Veroiu a urmat Institutul de Educație Fizică și Sport, a fost trimis în post de profesor de sport la o școală de sat din Oltenița. După ce nu s-a prezentat la post, a fost dat în urmărire.

Mai târziu, a fost soțul actriței Elena Albu.

Artistul a decedat în anul 1997 și a fost incinerat.


Filmografie

Ca regizor

    Ceasul (1970) – filmul de absolvire a IATC

    Apa ca un bivol negru (1971)

    Nunta de piatră (1972) – în colaborare cu Dan Pița

    Șapte zile (1973)

    Duhul aurului (1974)

    Hyperion (1975)

    Dincolo de pod (1975)

    Între oglinzi paralele (1978)

    Artista, dolarii și ardelenii (1980)

    Semnul Șarpelui (1981)

    Așteptând un tren (1982)

    Sfârșitul nopții (1982)

    Să mori rănit din dragoste de viață (1984)

    Adela (1984)

    Umbrele soarelui (1988)

    Somnul insulei (1994)

    Craii de Curtea Veche (1995)

    Scrisorile prietenului (1996)

    Femeia în roșu (1997)

  Scenarist

    Nunta de piatră (1972) - segmentul „Fefeleaga”

    Dincolo de pod (1975)

    Adela (1984)

    Somnul insulei (1994) - în colaborare cu Bujor Nedelcovici

    Femeia în roșu (1997)

Actor

    Actorul și sălbaticii (1975)

    Înarmat și foarte periculos (1976)

    Oaspeți de seară (1976)

    Rîul care urcă muntele (1977)

    Rug și flacără (1979)

    Trenul de aur (1986)

Premii obținute

    ACIN pentru Apa ca un bivol negru (1971)

    ACIN pentru Nunta de piatră (1972)

    ACIN pentru Duhul aurului (1974)

    Bergamo pentru Duhul aurului (1974)

    ACIN pentru Dincolo de pod (1976)

    ACIN pentru Sfîrșitul nopții (1983)

    Premiul pentru regie al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pentru Să mori rănit din dragoste de viață (1984)[3]

    San Remo pentru Adela (1985)

    Archachon pentru Somnul insulei (1994)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.