Timp Liber

Astăzi despre Mariana Buruiană

Ziarul de Vrancea
10 iun 2019 582 vizualizări

Mariana Buruiană (n. 11 iunie 1955, Arad) este o actriță, traducătoare și scriitoare română.

Urmează studiile liceale la Liceul nr. 2 (astăzi „Ghiba Birta”) din localitatea natală apoi studiile teatrale la I.A.T.C. București - secția actorie. Joacă la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, apoi se transferă prin concurs la Teatrul Lucia Sturza Bulandra din București, în anul 1981. Joacă o serie de roluri importante, mari și mici, colaborează la emisiuni radio-TV, apare în filme de lung metraj și seriale de televiziune, face turnee în țară și în străinătate, obține premii. În 1995 demisionează de la Teatrul Bulandra pentru a putea colabora la piesa Danaidele de Eschil (regia Silviu Purcărete), pusă în scenă la Teatrul din Craiova. Actualmente predă la Universitatea Spiru Haret din București. Mariana Buruiană este una dintre semnatarele Apelului pentru condamnarea comunismului.La câțiva ani după 1990, s-a retras din lumina reflectoarelor. Și-a dedicat viața credinței creștine, fiind și autoarea unei cărți, „Taina mărturisirii”.[1]

Despre Mariana Buruiană poetul Emil Brumaru își amintea:

„Am văzut-o pe Mariana Buruiană de două ori, la Iași. Prima dată juca, cred, într-un spectacol-mamut Molière. În final a avut un surîs pe care îl voi ține minte toată viața! Așa surîd doar îngerii care ademenesc oameni! A doua oară era Ofelia. Atunci am și vorbit puțin cu dînsa, mi-a scris cîteva cuvinte pe carnetul de corector cu jumătate de normă... Eu îi scrisesem versuri:

CÎNTEC DE IERTARE

Buruiană de argint,

Dac-ai ști ce trist mă simt

Că trebuie să te mint,

Că sînt vesel și curat

Ca zidul cel luminat

De-amiaza cu soare lat,

Că-s fraged și străveziu

Ca-n bucata de pîrîu,

Pe-un prund rumen, un fruct viu,

Că-s cu ochiul larg deschis,

La capăt de vis, spre-abis,

Și ce văd, îngerii mi-s.

Buruiană de argint

Dac-ai ști ce trist mă simt

Că trebuie să te mint... [necesită citare]

Cuprins

 

    1 Cariera teatrală

        1.1 Teatru radiofonic

        1.2 Teatru și teatru TV

    2 Filmografie

        2.1 Filme

        2.2 Seriale TV

    3 Cărți publicate

    4 Traduceri în limba română

    5 Note

    6 Legături externe

 

Cariera teatrală

Teatru radiofonic

    Elita - Teatrul Național Radiofonic

    Cumpăna amiezii - Teatrul Național Radiofonic

    Dramă la vânătoare - Teatrul Național Radiofonic

    Cel ce se pedepsește singur actor - Teatrul Național Radiofonic

    Corupție la Palatul de Justiție - Teatrul Național Radiofonic

    Jocul Sfântului Nicolae - Teatrul Național Radiofonic

    Livada de vișini - Teatrul Național Radiofonic

    Lotte la Weimar - Teatrul Național Radiofonic

    Măsură pentru măsură - Teatrul Național Radiofonic

    Mânăstirea din Parma - Teatrul Național Radiofonic

    Miorița - Teatrul Național Radiofonic

    O zi mai lungă decât veacul - Teatrul Național Radiofonic

    Odiseea - Teatrul Național Radiofonic

    Paul și Virginia - Teatrul Național Radiofonic

    Romanțioșii - Teatrul Național Radiofonic

    Trenurile mele de Tudor Mușatescu, ca Maria

    Troilus și Cresida - Teatrul Național Radiofonic

    Truffaldino - Teatrul Național Radiofonic

    Călătoria diletanților - Teatrul Național Radiofonic

Teatru și teatru TV

    Simple coincidențe - A.T.F. București, 15.11.1975

    Peer Gynt - A.T.F. București, 20.05.1977

    Cei ce ne-au dat nume - A.T.F. București, 11.06.1977

    Este vinovată Corina? - A.T.F. București, 12.04.1978

    Avram Iancu - A.T.F. București, 12.05.1978

    Romeo și Julieta - A.T.F. București, 20.05.1978

    Trei surori - Teatrul Tineretului, Piatra Neamț, 04.11.1978

    Cuibul - Teatrul Tineretului, Piatra Neamț, 22.04.1979

    Cei trei mușchetari - Teatrul Tineretului, Piatra Neamț, 22.09.1979

    Sîntem și rămînem - Teatrul Tineretului, Piatra Neamț, 17.11.1979

    Cum se numeau cei patru Beatles? - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, București, 12.01.1980

    Program special LB - Teatrul Tineretului, Piatra Neamț, 23.02.1980

    Îmblînzirea Scorpiei - Teatrul Tineretului, Piatra Neamț, 04.06.1980

    D'ale Carnavalului - Teatrul Tineretului, Piatra Neamț, 02.11.1980

    Poezia muzicii tinere. Programul I - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, București, 05.09.1981

    Tartuffe; Cabala Bigoților - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, București, 26.02.1982

    Amintiri - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, București, 30.04.1982

    Gustul Parvenirii - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, București, 26.06.1983

    Liniște, ne privim în ochi - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, București, 11.11.1983

    Passacaglia - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, București, 09.08.1984

    Hamlet - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, București, 30.11.1985

    Uriașii munților - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, București, 22.12.1987

    Privind în jur cu ochi fără lumină - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, București, 01.01.1989

    Visul unei nopți de vară - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, București, 14.05.1991

    Mephisto - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, București, 10.04.1993

    Victor sau copiii la putere - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, București, 10.04.1994

    Danaidele - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, București, 10.12.1995

    Enigma din testament (Cireșica) - Teatrul Național de Televiziune, 1988

    Stîlpii societății (Dina Dorf) - Teatrul Național de Televiziune, 1988

    Astă-seară se improvizează - Teatrul Național de Televiziune, 1991

Filmografie

Filme

    Patima (1975)

    Țapinarii (1982)

    Melodii la Costinești (1982)

    Sfârșitul nopții (1982)

    Zacharius (1983)

    Să mori rănit din dragoste de viață (1984)

    Figuranții (1987)

    Hanul dintre dealuri (1987)

    Drumeț în calea lupilor (1988)

    Domnișoara Christina (1992)

Seriale TV

    Lumini și umbre (1981)

    Ochii care nu se văd... (1996)

Cărți publicate

    Taina Mărturisirii, Editura Herald, București 1998.

Traduceri în limba română

    Grădina tainică a Adevărului de Hakim Sana'i, editura Herald, București 2006

    Misteriile egiptene de Alexandre Moret, editura Herald, București 2006

    Lobsang Rampa, "Al treilea ochi. Autobiografia unui lama tibetan", Traducere din limba engleză: Mariana Buruiană, Editura Herald, Colecția Scrieri Inițiatice, București, 2011, 288 p., ISBN: 978-973-111-206-0

    Joseph Fort Newton, "Constructorii. O cercetare a istoriei și filozofiei masoneriei", Ediția a II-a, Traducere din limba engleză: Mariana Buruiană, Editura Herald, Colecția Esoterica, Seria Inițieri, București, 2012, 288 p., ISBN: 978-973-111-265-7

    Doctrina Kabbalei: filosofia religioasă a evreilor de Adolph Frank, editura Herald, București 2004


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.