Timp Liber

VIDEO Astăzi despre: Una dintre cele mai expresive actriţe din teatrul şi filmul românesc: Margareta Pogonat - o femeie superbă, puternică, o actriţă mare, un om delicat. A trăit o dramatică poveste de iubire cu actorul vrâncean Cornel Coman

Ziarul de Vrancea
5 mar 2024 7221 vizualizări

Margareta Pogonat (nume complet Margareta Pogonat-Caliopi; n. 6 martie 1933, Iași - d. 11 mai 2014, București)[1] a fost o actriță română de teatru și film.

Tatăl, Alexandru Pogonat, (fiul lui Petru Pogonat), a fost jurist și ofițer, mort în război în prima linie atunci când armata română a trecut Prutul. Mama sa a fost actriță, se numeste Sia Ferichide Botez. Alexandru Pogonat nu a fost căsătorit cu mama Margaretei, însă a recunoscut-o drept copilul său. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1959. Desfășoară o bogată activitate teatrală (Teatrul de stat din Botoșani, Teatrul Național din Iași, Teatrul de stat din Ploiești, Teatrul Nottara ) și cinematografică (debut în 1957 în „Pasărea furtunii”, r.Dinu Negreanu). Primește Premiul ACIN de interpretare în 1972 („Drum în penumbră” , r. Lucian Bratu) și 1973 („Zestrea”, r.Letiția Popa și „Dragostea începe vineri”, r.Virgil Calotescu).

 

A facut Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1959, unde prin seriozitate, multa munca, talent si creativitate a ramas si astazi ca profesor, invatand studentii de astazi sa fie sinceri, inventivi si sa realizeze ca munca in teatru inseamna imense sacrificii. A fost casatorita, divortata, a trait o dramatica poveste de iubire cu partenerul ei Cornel Coman din filmul "Drum in penumbra" (pentru care primește Premiul ACIN de interpretare în 1972) si astazi este mama si bunica”, aflăm din preentarea de pe portalul cinemagiaMargareta Pogonat a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1959. A avut cateva creații memorabile în filme cum ar fi: Meandre, Drum în penumbră, Apoi s-a nascut Legenda, Zestrea, Actorul și sălbaticii, Pope Joan, Crucea de piatră, Margot etc. Râd pe rand, talentata actriță a fost frumoasă, cuceritoare, seducătoare și gratțoasă, serioasă și femeie de casă.

„În viața privată, a fost o fință sensibilă și extrem de discretă. A suferit enorm din dragoste dar nu a lăsat ca asta să transpară pe scenă sau pe ecran. Nu a avut deloc o viață ușoară. A făcut naveta 15 ani, de la Iași, unde locuia, la Ploiești, unde fusese angajată la teatrul local, până să ajungă actriță în București.

S-a căsătorit tânără și a divorțat. Maria-Anca Rusescu este unica fiică a actriței, rezultată din această primă relație nefericită. A trăit apoi o dramatică poveste de iubire cu partenerul ei, Cornel Coman, din filmul „Drum în penumbră“ (1972). Povestea s-a frânt crunt: actorul a plecat subit în altă lume, la numai 44 de ani, arăta comentator.ro

„A facut Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1959, unde prin seriozitate, multa munca, talent si creativitate a ramas si astazi ca profesor, invatand studentii de astazi sa fie sinceri, inventivi si sa realizeze ca munca in teatru inseamna imense sacrificii. A fost casatorita, divortata, a trait o dramatica poveste de iubire cu partenerul ei Cornel Coman din filmul "Drum in penumbra" (pentru care primește Premiul ACIN de interpretare în 1972) si astazi este mama si bunica”, aflăm din prezentarea de pe portalul cinemagia.

In ciuda diferentei de varsta, Margareta Pogonat a trait o tumultoasa poveste de dragoste si cu actorul Geo Costiniu, mai tânăr ca ea cu 17 ani. Considerat unul dintre cei mai frumosi actori romani, Geo Costiniu a avut in tinerete un succes nebun la femei, multe dintre cuceriri fiind colege de scena cu el. „Am fost ca două steluţe care, încet-încet, s-au îndepărtat... până când nu s-au mai văzut...", a povestit actorul la un moment dat despre relația lui cu Margareta Pogonat.

În anul 2009, la Gala UNITER, actrița Margareta Pogonat a fost răsplătită cu un premiu pentru întreaga activitate. În semn de prețuire, are o stea, pe Aleea Artiștilor, în Ploiești, alături de Toma Caragiu și Ștefan Bănică sr.(newsweek.ro)

Margareta Pogonat a murit la 81 de ani, în 2014 după o lungă suferință.

A debutat în film cu rolul chivuței Țica cu „Două lozuri“ (1959), alături de Grigore Vasiliu Birlic, pe scena Teatrului „Mihai Eminescu“ din Botoşani, actriţa a jucat pe scena Naţionalului ieşean (1961-1963) şi mai apoi, până la pensionare, la Teatrul „Toma Caragiu“ din Ploieşti. Din 1974, a jucat Teatrul Nottara din Capitală.

În 1975, Margareta Pogonat a jucat în filmul „Actorul şi sălbaticii“, de Manole Marcus, alături de marele actor Toma Caragiu.

Margareta Pogonat a lucrat şi ca regizor, dar și ca profesor de actorie. În total, o carieră bogată, de peste 40 de ani.

În 2011, Margareta Pogonat a primit un ultim omagiu: o stea pe aleea „Walk of Fame“ în faţa cinematografului din Ploieşti. Ne-a părăsit în 2014, dar încă o vedem la televizor, în serialul ”Pistruiatul”, reluat din când în când pentru noile generații.(click.ro)

Activitate didactică după 1990 la două facultăți particulare - Spiru Haret și Universitatea Ecologică, la care a predat Actoria

Distincții

    Premiul Asociației Cineaștilor din România, primit înainte de 1990

    Medalia Meritul Cultural clasa I „pentru merite în domeniul artei dramatice” (1967)

    Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2009)

Filmografie

    Pasărea furtunii (1957)

    Două lozuri (1957) - Tica

    Lumină de iulie (1963)

    Amintiri din copilărie (1964) - tiganca

    Meandre (1967)

    Apoi s-a născut 'Legenda' (1969)

    Tinerețe fără bătrânețe (1969)

    Orașul văzut de sus (1970)

    Dragostea începe vineri (1972) - Sefa de echipa Marieta

    Drum în penumbră (1972)

    Papesa Ioana (1972) - Țăranca

    Zestrea (1972)

    Pistruiatul" (1973) - serial TV - Mama Pistruiatului

    Când trăiești mai adevărat (TV) / Când trăiești mai adevărat (1974)

    Trei scrisori secrete (1974)

    Orașul văzut de sus (1975)

    Actorul și sălbaticii (1975)

    Gloria nu cântă (1976)

    Pasărea speranței (TV) (1976)

    E atât de aproape fericirea (1977)

    Regăsirea (1977)

    Clipa (1979)

    Visul unei nopți de iarnă (1980) - teatru TV

    Convoiul (1981)

    Lumini și umbre: Partea I (1981) - serial TV

    Lumini și umbre: Partea II (1982) - serial TV

    Crucea de piatră (1994)

    Gaițele (1993) - film TV

    Binecuvântata fii, închisoare (2002) - Maria Antonescu

    Amantul marii doamne Dracula (2005) - serial TV

    Cuscrele (2005) - serial TV

    Margo (2006)

Teatru

Teatrul Nottara din București[7]

    Patru lacrimi de Viktor Rozov

    Oameni feluriți

    Sentimente și naftalină de Sidonia Drăgușanu

    Omul care face minuni de Radu F. Alexandru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.