Timp Liber

Astăzi despre: Luminița Gheorghiu - actrița care a impresionat în „Moromeţii”, a răvăşit în „Poziţia copilului”, a fermecat în „Moartea domnului Lăzărescu”

Ziarul de Vrancea
31 aug 2020 1127 vizualizări

Luminița Gheorghiu (n. 1 septembrie 1949, București) este o actriță română de film, radio, scenă, televiziune și voce, care a câștigat Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, pentru filmul Poziția copilului (2013). A fost, de asemenea, invitata specială a organizatorilor Festivalului de la Cannes (2006) pentru filmul „Moartea domnului Lăzărescu”.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar. A debutat în teatru cu rolul Mărioara, într-o piesă montată de Alexandru Tocilescu pe scena Teatrului Cassandra. După absolvire a fost repartizată la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani. În anul 1975 s-a mutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, iar între anii 1976 și 2003 a fost actriță a Teatrului Bulandra din București.

Cariera în film și-a început-o cu rolul Catrina din filmul Moromeții (1987). A devenit cunoscută o dată cu pelicula Moartea domnului Lăzărescu, filmul în regia lui Cristi Puiu, în care are rolul asistentei care îl plimbă pe pacientul Lăzărescu de la un spital la celălalt.

Filmografie

    Stejar, extremă urgență (1974)

    Înainte de tăcere (1978)

    Labirintul (1980)

    Semnul șarpelui (1982)

    Secvențe (1982) - femeia din birt

    Fapt divers (1984)

    Mitică Popescu (1984)

    Clipa de răgaz (1986) - secretara

    Moromeții (1987) - Catrina Moromete

    Marea sfidare (1989)

    Campioana (1990)

    Drumul câinilor (1991)

    Rămânerea (1992)

    Trahir (1993) - Silvia

    Privește înainte cu mânie (1993) - Lucreția, soția lui Ștefan Ciugudean

    Stare de fapt (1995)

    Prea târziu (1996)

    Train de vie (1998) - Rivka

    Code inconnu: Recit incomplet de divers voyages (Cod necunoscut) (2000) - Maria

    Marfa și banii (2001) - mama lui Ovidiu

    Detectiv fără voie (2001)

    Conserve de familie (2001)

    Maria (2003) - Maia

    Le temps du loup (Vreme de restriște) (2003) - doamna Homolka

    Sex Traffic (2004)

    Moartea domnului Lăzărescu (2005) - Mioara

    București - Berlin (2005) - mama - scurt metraj

    Lombarzilor 8 (2006) - Ilinca Matei

    A fost sau n-a fost? (2006) - doamna Jderescu

    Interior. Scară de bloc (2007) - doamna Pascale

    4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007) - doamna Radu

    The Yellow Smiley Face (Fața galbenă care râde) (2008) - Mia Popescu - scurt metraj

    Nunta mută (2008) - Fira

    Francesca (2009) - Ana

    Fotografia (2010)

    Despărțire (2010)

    Aurora (2010) - Mioara Avram

    După dealuri (2012) - diriginta

    Brave (Neînfricată) (2012) - vrăjitoarea (versiune română)

    The Matriarch (2013) - scurt metraj

    Poziția copilului (2013) - Cornelia Keneres

    Sunt o babă comunistă (2013)

    Cuscrii (2014) - Suzana Vrânceanu

    Aferim! (2015) - soția meșteșugarului

    Deschide ochii (2015)

Premii

A primit distincția Cea mai bună actriță într-un rol secundar (2006), pentru rolul Mioarei Avram, din partea Asociației Criticilor de Film de la Los Angeles.[1]

În 2010, la gala Gopo a filmelor românești ale anului 2009, a primit premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin pentru personajul Ana din filmul Francesca.[2]

În 2013 a primit trofeul Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin pentru rolul mamei în pelicula Poziția copilului. Pentru același film, Poziția copilului, a primit Premiul Gopo de interpretare feminină pentru o actriță în rol principal dintr-un film românesc al anului 2013.

Note

    ^ Blaga, Iulia (12 decembrie 2006). „Luminita Gheorghiu, premiata la Los Angeles”. România Liberă. Accesat în 25 februarie 2017.

    ^ „DOCUMENTAR Actrița Luminița Gheorghiu la 65 de ani – AGERPRES”, Https://www.agerpres.ro, accesat în 25 februarie 2017 Legătură externa în |newspaper= (ajutor)

Legături externe

    Luminița Gheorghiu la Internet Movie Database

    FOTO Presa germană: "Cine este această Luminița Gheorghiu?", 17 februarie 2013, Traian Danciu, Adevărul

    INTERVIURILE 2+1. Luminița Gheorghiu: "Există soluții pentru orice, în afară de moarte", 1 aprilie 2013, Adrian Pătrușcă, Monica Andronescu, Evenimentul zilei

    INTERVIU Luminița Gheorghiu: „Dacă deschizi televizorul, te îngrozești de câtă ură colcăie“, 16 august 2013, Corina Vladov, Ziarul Metropolis

    FOTO VIDEO Actrița Luminița Gheorghiu: „Am trecut prin Revoluție cu speranțe mari, dar am ajuns ca astăzi să nu mai am niciuna“, 13 august 2013, Dana Medar, Adevărul

    "Anul 2005 a fost foarte darnic cu mine", Alice Manoiu, Formula AS - anul 2005, numărul 695

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

La mulți ani, Luminița Gheorghiu!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.