Timp Liber

Astăzi despre Luciano Pavarotti

Ziarul de Vrancea
5 sep 2019 806 vizualizări

Luciano Pavarotti (n. 12 octombrie 1935, Modena - d. 6 septembrie 2007, Modena) a fost un celebru tenor al secolului XX. Legendă a muzicii de operă, Pavarotti a fost singurul cântareț de operă care a vândut mai mult de 100 de milioane de înregistrări.S-a născut la Modena, în nordul Italiei, pe 12 octombrie 1935. A murit tot la Modena, în urma unui cancer la pancreas, pe 6 septembrie 2007. În copilărie a făcut mult sport, fiind și la o vârstă înaintată pasionat de fotbal, tenis și călărie.

A debutat pe scena sălii de operă din Reggio Emilia, pe 29 aprilie 1961, cu aria lui Rodolfo din „La Boema” de Puccini. Pavarotti a avut patru fete, trei din prima căsătorie cu Adua și o fată împreună cu a doua soție, Nicoletta Mantovani.Pe 11 august 1999, Luciano Pavarotti a susținut un concert extraordinar în aer liber, pe o scenă ridicată în Piața Constituției (Palatul Parlamentului) din București, având în program canțonete și arii din opere. Luciano Pavarotti a susținut ultimul său concert în februarie 2006, la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Torino, când a interpretat aria Nessun dorma. Din cauza condiției sale fizice precare, cauzate de cancerul care îl măcina, ar fi fost prea periculos pentru el să riște o prestație live în fața unei audiențe globale, așa că aceasta a fost prima (și ultima) dată în cariera sa când marele tenor a făcut playback.[4]

Discografie

Opera

    1980 La bohème

    1984 Andrea Chénier

    1984 Requiem

    1985 Turandot

    1985 Rigoletto

    1985 La Gioconda

    1985 Mefistofele

    1985 Un ballo in maschera

    1985 Lucia di Lammermoor

    1986 Il Trovatore

    1986 La fille du Regiment

    1986 L'elisir d'amore

    1986 Guglielmo Tell

    1986 Der Rosenkavalier

    1986 La sonnambula

    1987 Madama Butterfly

    1987 I Puritani

    1988 Tosca

    1988 Idomeneo

    1988 Norma

    1988 Cavalleria rusticana - Pagliacci

    1989 Rigoletto

    1990 Maria Stuarda

    1990 Aida

    1990 La favorita

    1990 La Bohème

    1990 L'elisir d'amore

    1991 La Traviata

    1991 Otello

    1992 Beatrice di Tenda

    1993 La traviata - Highlights

    1993 Manon Lescaut

    1993 Macbeth

    1995 Il trovatore

    1997 Petite Messe Solennelle - Stabat Mater

    1997 I Lombardi

    1998 Ernani

    1998 Rigoletto

    1998 Un ballo in maschera

    1998 Il Trovatore

    1999 Tosca - Highlights

    2000 Rigoletto - Highlights

    2000 Il Trovatore

    2001 Bellini

    2001 Luisa Miller

    2002 Un ballo in maschera - dvd

    2003 Luisa Miller

    2004 La Bohème - Highlights

    2004 Turandot - Highlights

    2004 Puccini

    2005 Luciano Pavarotti

Colecții

    1979 O sole mio

    1984 Mamma

    1985 Passione

    1989 Tutto Pavarotti

    1990 The essential Pavarotti

    1993 Ti amo Puccini's greatest love songs

    1997 Pavarotti plus

    1997 Pvarotti greatest hits

    1998 Great duets & trios - Live

    1998 Notte d'amore

    1998 Donizetti Arias

    1998 Arias & Duets - Freni Pavarotti

    1999 Verdi Arias - La donna e mobile

    2001 Quarant'anni per la Lirica

    2001 Live recital

    2001 Nessun dorma

    2001 The Pavarotti Edition

    2002 The Singers

    2003 Ti adoro

    2004 Pavarotti Plus

    2004 The best of Luciano Pavarotti

    2004 Pavarotti in Central Park

    2004 Pavarotti și Levine in recital

    2005 For lovers only

    2006Pavarotti and friends

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.