Timp Liber

Astăzi despre Lucia Mureșan, actriță de teatru și film - a jucat și în teatru televizat și radiofonic | A lecturat timp de mulți ani o parte din textele documentarelor prezentate în emisiunea Teleenciclopedia

Ziarul de Vrancea
31 ian 2021 798 vizualizări

Lucia Mureșan (n. 31 ianuarie 1938, Cluj - d. 12 iulie 2010, Cluj) a fost o actriță română de teatru și film. A jucat și în producții de teatru televizat și radiofonic. A lecturat timp de mulți ani o parte din textele documentarelor prezentate în emisiunea Teleenciclopedia, difuzată de Televiziunea Română.

Originea și studiile

Actrița a fost descendenta unei familii de intelectuali români transilvăneni. A fost botezată de Ion Agârbiceanu, pe atunci protopopul greco-catolic al Clujului.

Lucia Mureșan a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1958, la secția Arta actorului,[1] sub îndrumarea Irinei Răchițeanu.[2] A fost repartizată împreună cu întreaga promoție la Piatra Neamț.

Teza de doctorat a Luciei Mureșan se intitulează Rolul cuvântului în realizarea imaginii scenice – orice glas ascultă glas.

Activitate

Cariera actoricească

În 1958 a revenit la Cluj. Aici și-a făcut debutul ca actriță în același an, interpretând la Teatrul Național din oraș rolul Domnica Radu din Secunda '58 de Dorel Dorian. Pe această scenă a mai jucat rolurile Ofelia din Hamlet de William Shakespeare și Ondine din piesa cu același nume de Jean Giraudoux. În 1965 intră în echipa Teatrului „Constantin Nottara” din București;[4] trupa de aici, alcătuită de către directorul Horia Lovinescu (pus în funcție cu doar un an în urmă, îi mai cuprindea pe tinerii actori Anda Caropol, Emil Hossu, Gilda Marinescu și Alexandru Repan.

Dintre montările de teatru în care a fost distribuită Lucia Mureșan, de un succes deosebit s-a bucurat comedia Micul infern de Mircea Ștefănescu, în regia lui Mihai Berechet. Spectacolul a fost prezentat în nouăsprezece stagiuni, însumând aproape șapte sute de reprezentații. Din distribuție mai făceau parte: George Alexandru, Ion Dichiseanu, Emilia Dobrin, Silvia Dumitrescu-Timică, Dorin Moga, Ștefan Radof și Ion Siminie.

Cariera actriței a însumat peste o sută de spectacole de teatru și înregistrări de teatru radiofonic și de televiziune și în jur de cincisprezece producții cinematografice. În film a jucat cu precădere roluri secundare. Acestora se adaugă activitatea ca realizator de emisiuni radiofonice și televizate, domeniu în care a debutat în 1958;[1] în acest sens, sunt binecunoscute aparițiile Luciei Mureșan în emisiunea Teleenciclopedia, difuzată de postul public din România, unde actrița lectura texte ale documentarelor prezentate.

În învățământ

Și-a început activitatea didactică în 1963, susținând cursuri de Arta și tehnica vorbirii la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Continuă să predea în această instituție până în 1992, când se transferă la Universitatea Hyperion din București, unde prezintă cursuri de „Arta actorului”, „Vorbire scenică” și „Analiza procesului scenic”. Din 1996 până în 2002 activează în Universitatea Ecologică din București, care îi oferă în anul 1997 funcția de decan al Facultății de Arte.[1] În 2002, a devenit profesor și decan al Facultății de Teatru din Universitatea „Spiru Haret” din capitală.

Critică

Într-un articol publicat în 1982 la revista Teatrul, criticul de teatru Maria Marin aprecia la jocul actoricesc al Luciei Mureșan „calitățile de ingenuă dramatică, un stil de interpretare ale cărei finețe și transparență se întemeiază pe refuzul oricărei dulcegării”, concluzionând: „Știind să valorifice scenic experiența dobândită cu fiecare rol, Lucia Mureșan dispune astăzi de mijloace de caracterizare suple și rafinate; personajele ei, în aparență de o feminitate fragilă, surprind uneori prin încordarea voinței, prin gestul ferm, prin strălucirea rece a lucidității.”

Viața personală

Actrița a fost căsătorită din 1960 cu fotograful Ion Miclea (1931–2000), cunoscut pentru obținerea unor importante premii internaționale, dar și pentru ocupația de fotograf personal al liderului politic comunist Nicolae Ceaușescu.

A fost înmormântată în data de 14 iulie 2010 în Cimitirul Central din Cluj după ritualul greco-catolic.

Distincții

Lucia Mureșan a fost numită cetățean de onoare al orașului Sebeș în anul 2002.

Spectacole de teatru

Teatrul Național din Cluj

    Secunda '58 de Dorel Dorian (1958) – Domnica Radu

    Hamlet de William Shakespeare – Ofelia

    Ondine de Jean Giraudoux – Ondine

Teatrul „Constantin Nottara“ din București

    Meșterul Manole de Lucian Blaga – Mira

    Stana de Ion Agârbiceanu (adaptare) – Stana

    Și eu am fost în Arcadia de Horia Lovinescu – Laura

    Ultima cursă de Horia Lovinescu – Claudia

    Adela de Garabet Ibrăileanu (adaptare) – Adela

    Othello de William Shakespeare – Desdemona

    Casa Bernardei Alba de Federico García Lorca – Angustias

    Echilibru fragil de Edward Albee – Julia

    Întoarcerea la Micene de Evangelos Averoff-Tossizza – Frumoasa Elena

    Micul infern de Mircea Ștefănescu – Viorica Vernescu

    Sentimente și naftalină de Sidonia Drăgușanu – femeia în gri

    Pensiunea doamnei Olimpia de Ion Dumitru Șerban (1982) – Angela

    Vino la pod, iubita mea! de Kiszely Gábor (2001) – Cordelia

Teatrul Național București „Ion Luca Caragiale“

    Profesionistul de Dușan Covacevici

Teatrul Național Radiofonic

    Bogdan Dragoș de Mihai Eminescu

    Comisarul și înalta societate de Robert Lamoreaux

    Duminica orbului de Cezar Petrescu

    Electra (adaptare)

    Emilia Galotti de Gotthold Ephraim Lessing (adaptare)

    George Enescu și prințesa iubită (adaptare)

    Ioan Botezătorul de Hermann Sudermann

    Ioana pe rug de Dina Cocea

    Ion de Liviu Rebreanu (adaptare)

    Legături primejdioase de Choderlos de Laclos (adaptare)

    Maria Stuart de Friedrich Schiller

    Micul infern de Mircea Ștefănescu

    Mihai Eminescu. Veronica Micle. Replici (2001) de Pușa Roth

    Odiseea de Homer (adaptare)

    Oedip la Colona de Sofocle

    Părintele Serghei de Lev Tolstoi

    Pasărea albastră de Maurice Maeterlinck

    Povestea celor șapte stele de Alexandre Dumas, tatăl (adaptare)

    Prințul din adâncul pământului de Costin Tuchilă (adaptare)

    Simpozionul de Alisa Tanskaia

    Troienele de Euripide – Corifeea

    Troienii la Cartagina de Virgiliu

    Tulnicile Iancului de Dominic Stanca

    Ultima oră de Mihail Sebastian

    Un roman de dragoste de Honoré de Balzac (adaptare)

Teatrul Național de Televiziune

    Troienele de Euripide (1967) – Corifeea

    Micul infern de Mircea Ștefănescu – Viorica Vernescu

Filmografie

    Gioconda fără surâs (1967) – Ioana

    Serata (1971)

    Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu (1980) – regina Isabela

    Liniștea din adîncuri (1982)

    Buletin de București (1983)

    Raliul (1984)

    Figuranții (1987)

    A doua variantă (1987)

    Drumeț în calea lupilor (1988) – doamna Iorga

    Divorț... din dragoste (1992)

    Natures mortes" (2000, film de televiziune)

    Raport despre starea națiunii (2002) – Mărioara Zegrea

    Une place parmi les vivants (2003)

    Corps et âmes (2003, film de televiziune) – Madame Faussait

    Buricul pământului (2005) – doctorița

Bibliografie

    Marin, Maria. „Viitorul rol. Lucia Mureșan”, articol publicat în revista Teatrul, nr. 2/1982, pag. 58.

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.