Timp Liber

Astăzi despre: Lucia Hossu-Longin - realizatoarea documentarului „Memorialul durerii”

Ziarul de Vrancea
23 sep 2020 1135 vizualizări

Lucia Hossu-Longin (n. 24 septembrie 1941, Brăila) este un regizor de televiziune și autoare română, cunoscută publicului din România prin reportajele din serialul „Memorialul Durerii” de la TVR, începând cu anul 1991.

„Nu se ştia decât că România a fost o ţară în care nimeni n-a crâcnit, în care toată lumea s-a supus regimului totalitar. Noi am avut cea mai importantă mişcare de rezistenţă din munţi. De câte ori dau reluări la televiziune şi văd filmele, aproape că nu există film la care să nu plâng. A existat un rău mai mare decât al nostru, al celor care am răbdat de frig, foame şi nonlibertate: răul celor care au trăit în puşcării”(interviu Adevărul

   INTERVIU Lucia Hossu-Longin, realizatoare TV: „Mi s-a spus că nu există demisie din presa de partid

Lucia Hossu-Longin, audiată ca martor în dosarul torţionarului Vişinescu: Morţii de la Penitenciarul Râmnicu Sărat erau aruncaţi lângă zidul unui cimitir

Până în anul 1980 a fost căsătorită cu scriitorul și ziaristul Valentin Hossu-Longin.

Cărți publicate

    2009 Față în față cu generalul Ion Mihai Pacepa.[1][2]

    2007, 2012 Memorialul durerii - o istorie care nu se învață la școală - ed. Humanitas

Filmografie

    1977 Efectul razelor gamma asupra anemonelor (TV) - (redactor)[3]

    1991 Trandafirul și coroana (TV) - (redactor)[3]

    1991 Memorialul Durerii (TV) - (regia, comentariul)[3]

    1991 Nunta (TV) - (regia)[3]

    1992 Ce zi frumoasă! (TV) - (redactor)[3]

    1992 Visul - Portret Liviu Ciulei - (regia, scenariul)[3]

    Le roi ne meurt pas / Regele nu moare - în memoria lui Eugen Ionesco - (regia)[3]

    1996 Ochii care nu se văd - (producator delegat, redactor)[3]

    1997 Toma - după 20 de ani (TV) - (producător)[3]

    1997 Peisaj după embargo (1997) - (producător)[3]

    1998 România versus Cheng - (regia)[3]

    1999 Evocare B.P. Hașdeu (1999) - (producator)[3]

    2000 Memorialul Bucureștilor - (regia)

    2005 Născuți la comandă - Decrețeii - (producător)[3][4]

    2007 Sa invingi prin iubire - (realizator)[3]

    2009 Memorialul durerii - Seria neagră (Serial TV) - (regia, comentariul)[3]

    2009 Partizanii libertății (2009) - (producător)[3]

Premii

    Premiul Special al Uniunii Cineaștilor din România (U.C.I.N.)[5]

    1992 și 1993 (de două ori) Marele Premiu al Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România (A.P.T.R.)[5]

    1996 Premiul "Speranța" al Societății Timișoara[5]

    1996 Premiul PNȚCD pentru un film biografic despre Corneliu Coposu[5]

    2000 Premiul pentru Memorie la Festivalul Internațional M.I.P.A. 2000, Spania (Muestra Internacional de Patrimonio Arquitectonico)[5]

    2003 Premiul pentru cel mai bun documentar, la Festivalul Internațional de la Carmona, pentru filmul „Memorialul Bucureștilor”[5]

    2003 Diploma și Medalia Jubiliară „Cardinal Iuliu Hossu” – acordate de Biserica Română Unită cu Roma pentru obiectivitate și curaj în promovarea adevărului prin jurnalism[5]

    2005 Premiul pentru Documentar al U.C.I.N., pentru filmul „Janny Holt” (ca producător)[5]

Note

    ^ Dan C. Mihăilescu - Un om care ne privește: Ion Mihai Pacepa, evz.ro, accesat 2009-09-19

    ^ Vlad Stoicescu - De ce a rămas România în zodia Securității, evz.ro, accesat 2009-09-19

     Lucia Hossu Longin, cinemagia.ro, accesat 2010-02-16

    ^ Filmul "Decrețeii" arată lipsa de solidaritate a bărbaților cu soțiile lor, 30 septembrie 2006, România liberă, accesat la 17 ianuarie 2011

     Lucia Hossu Longin, crimelecomunismului.ro, accesat 2010-02-15

Legături externe

    Lucia Hossu-Longin la crimelecomunismului.ro

    Lucia Hossu-Longin la 121.ro

    Lucia Hossu Longin: „Trăim într-o țară fără zîmbet“, 2 noiembrie 2010, Florina Tecuceanu, Adevărul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Citiți și

Citeste mai mult:


INTERVIU Lucia Hossu-Longin, realizatoare TV: „Mi s-a spus că nu există demisie din presa de partid“

Cultură / Istorie

Citeste mai mult:


INTERVIU Lucia Hossu-Longin, realizatoare TV: „Mi s-a spus că nu există demisie din presa de partid“

Cultură / Istorie

adev.ro/pbdxi7

adev.ro/pbdxi7

  INTERVIU Lucia Hossu-Longin, realizatoare TV: „Mi s-a spus că nu există demisie din presa de partid

Lucia Hossu-Longin, audiată ca martor în dosarul torţionarului Vişinescu: Morţii de la Penitenciarul Râmnicu Sărat erau aruncaţi lângă zidul unui cimitir

Lucia Hossu-Longin,

audiată ca martor în dosarul torţionarului Vişinescu: Morţii de la

Penitenciarul Râmnicu Sărat erau aruncaţi lângă zidul unui cimitir


Citeste mai mult: adev.ro/pbclob

Lucia Hossu-Longin,

audiată ca martor în dosarul torţionarului Vişinescu: Morţii de la

Penitenciarul Râmnicu Sărat erau aruncaţi lângă zidul unui cimitir


Citeste mai mult: adev.ro/pbclob

Cultură / Istorie

INTERVIU Lucia Hossu-Longin, realizatoare TV: „Mi s-a spus că nu există demisie din presa de partid“


Citeste mai mult: adev.ro/pbdxi7

 La mulți ani, Lucia Hossu-Longin!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.