Timp Liber

Un an de la plecarea dintre noi a actorului născut la Adjud, într-o familie cu 9 copii- Ion Dichiseanu - de la Politehnică la actorie. A jucat în peste 50 de filme. Rolul din „Toate pânzele sus” reper pentru cariera sa

Ziarul de Vrancea
20 mai 2022 1240 vizualizări

Astăzi despre: actorul născut la Adjud  într-o familie cu 9 copii, a fost închis un an într-un lagăr de concentrare, a văzut moartea cu ochii de mai multe ori şi şi-a pierdut părinţii înainte de adolescenţă - Ion Dichiseanu - 1 an de la „marea trecere” Avea să joace de-a lungul vieţii în nu mai puţin de 53 de filme Dar rolul memorabil care a rămas reper pentru cariera sa a fost cel din Toate pânzele sus

Ion Dichiseanu (n. 20 octombrie 1933,ș1ț Adjud, Putna, România – d. 20 mai 2021 București, România) a fost un actor de film, radio, scenă, televiziune și voce și scriitor român. A absolvit IATC (Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru din București) în 1959.

Biografie

Fiind student la Politehnică a fost îndrumat spre actorie de către nepoata lui George Vraca. După absolvire, a plecat cu toată promoția la Teatrul din Botoșani.

Este cunoscut datorită activității sale artistice în cadrul Teatrului Nottara, precum și pentru numeroasele roluri care l-au consacrat în cinematografie, teatru de televiziune și teatru radiofonic.

Recunoaștere

A primit Premiul ACIN pentru rolul din filmul "Clipa" (1979) și a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (30 mai 2002), alături de alți actori, „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.ș3ț

Ion Dichiseanu a fost ales Cetățean de Onoare al orașului Adjud, orașul său natal.

Totodată, în anul 2019 a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de ofițer.ș4ț

Alte activități

În 1995 a publicat volumul de versuri Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză la Editura Arc.

De asemenea, a fost vocea unui gecalop (iepure cu coarne) în cadrul scurt-metrajului Oaia fără blană, al companiei Pixar.

Decesul

Ion Dichiseanu a murit pe 20 mai 2021, în jurul orei 15.00, la Spitalul Floreasca, unde era internat de la începutul anului

Filmografie

    Darclée (1960)

    Post-restant' (1961)

    Porto-Franco (1961)

    Tudor (1963)

    Titanic-Vals (1965) - Gigi Stamatescu

    Mofturi 1900 (1965)

    Runda 6 (1965)

    Dincolo de barieră (1965)

    Tunelul (1966)

    Frumoasele vacanțe (1967)

    Amprenta (1967)

    De trei ori București (1968) - segmentul „Întoarcerea”

    Bătălia pentru Roma (1968)

    Aventurile lui Tom Sawyer (1968)

    Ultimul mohican (Die Lederstrumpferzählungen, Die Prärie, 1969)

    Războiul domnițelor (1969)

    Castelul condamnaților (1970)

    Cîntecele mării (1971)

    Printre colinele verzi (1971)

    Sfînta Tereza și diavolii (1972)

    Pistruiatul (1973)

    100 de lei (1973)

    Cantemir (1975)

    Mușchetarul român (1975)

    Toate pînzele sus (serial TV, 1977) - Pierre Vaillant (ep. 1, 5, 12)

    Războiul Independenței (Serial TV) (1977)

    Acțiunea „Autobuzul” (1978) - ofițerul infiltrat Marius

    Pentru patrie (1978) - Osman Pașa

    Melodii, melodii (1978)

    Revanșa (1978) - comandantul legionar Cernescu

    Severino (1978), regia Claus Dobberke

    Ultima frontieră a morții (1979)

    Clipa (1979)

    Burebista (1980)

    Al treilea salt mortal (1980)

    Detașamentul „Concordia” (1981)

    Trandafirul galben (1982)

    Cucerirea Angliei (1982)

    Misterele Bucureștilor (1983)

    Dragostea și revoluția (1983)

    Căruța cu mere (1983)

    Zbor periculos (1984)

    Racolarea (1985)

    Соучастие в убийстве (Souchastiye v ubijstve) (1985)

    Maria Mirabela în Tranzistoria (1989)

    Neînvinsă-i dragostea (1993)

    Triunghiul morții (1999) - Kaiserul Wilhelm al II-lea

    „15” (2005)

    Vocea inimii (2006) - Massimo

    Cu un pas înainte (2007) - Viceprimarul (2 episoade, 2008)

    Supraviețuitorul (2008)

    Regina (2008-2009) - Miguel Cervantes

    Carol I - Un destin pentru România (2009)

    State de România (2009-2010) - Miguel Cervantes

    Arhitectura României Mari (2017)

    O grămadă de caramele (2017) - Orlando

    Între chin și amin (2019)

    Babardeală cu bucluc sau porno balamuc (2021)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.