Timp Liber

Astăzi despre Ilarion Ciobanu

Ziarul de Vrancea
27 oct 2019 949 vizualizări

Ilarion Ciobanu (n. 28 octombrie 1931, Ciucur, județul interbelic Tighina, România - d. 7 septembrie 2008, București, România) a fost un actor român celebru. A semnat, de asemenea, regia a două filme. În anii 1950 a avut și o carieră de rugbist. A fost singurul actor român care s-a dedicat în totalitate filmului.

Ilarion Ciobanu s-a născut la Ciucur, în Tighina, pe atunci parte a României. A copilărit la Constanța, pe malul mării. La 12 ani a intrat băiat de prăvălie, după care o urmat "o lungă caravană de meserii: hamal, țăran cu sapa, tractorist, miner, săpător, tâmplar, șofer, marinar, pescar" până în anul 1958, când intră la IATC, pe care însă nu l-a absolvit, pentru că a avut de ales între a face "Setea" și a urma institutul.

Cariera sportivă

Ca rugbist și-a făcut debutul în 1948, la Știința București, sub îndrumarea antrenorului Gustav Fanella. Se transferă apoi la Dinamo București, unde cunoaște consacrarea ca sportiv. Ultima parte a carierei a petrecut-o la Progresul București (1959-1962). Jucător de linia a II-a, cunoscut de apropiați sub porecla „Claris”, Ilarion Ciobanu era socotit atunci un înaintaș de temut, greu de trecut, pe cât de dur în sensul bun al cuvântului, pe atât de corect.[4]

Debutul cinematografic al actorului s-a produs la vârsta de 30 de ani în filmul Setea, în care a jucat alături de Ion Besoiu și Amza Pellea, respectiv alături de Ștefan Ciubotărașu și George Calboreanu în Omul de lângă tine. Au urmat apoi mai bine de 50 de filme în care actorul Ilarion Ciobanu a deținut roluri principale. A fost, de asemenea, regizor al filmelor Omul de lângă tine și Mara. După 1989, Ilarion Ciobanu a continuat să joace doar ocazional, în filme precum ar fi Crucea de piatră - Ultimul bordel, Terente - Regele bălților, Tancul și Bored.

La Prima ediție a Festivalului Internațional de Film București, BiFEST, în 2004, actorul a primit Premiul de Excelență pentru contribuția sa în arta cinematografiei, moment în care cei prezenți l-au aplaudat în picioare minute in șir.[necesită citare]

Ilarion Ciobanu a decedat în dimineața zilei de 7 septembrie 2008, răpus de cancer faringian [5]. Potrivit propriei dorințe, corpul său a fost incinerat la Crematoriul Vitan Bârzești,[6] iar cenușa a fost aruncată în Marea Neagră.[7]

Ilarion Ciobanu a avut trei soții. Prima soție, o profesoară de franceză, a doua soție, Tamara Barna, iar a treia, Marion Ciobanu. Din ultima căsătorie are un fiu, Ioachim.[8]

Filmografie

    Setea (1960) - Mitru Moț

    Omul de lângă tine (1961)

    Poveste sentimentală (1961)

    Lupeni 29 (1962)

    Cartierul veseliei (1964)

    Răscoala (1965)

    Golgota (1966)

    Șopârla (1966)

    Vremea zăpezilor (1966)

    Legenda (1968)

    Columna (1968) - Gerula

    Doi bărbați pentru o moarte (1969)

    Baltagul (1969)

    Războiul domnițelor (1969)

    Frații (1970)

    Asediul (1970)

    Pădurea pierdută (1971)

    Facerea lumii (1971)

    Mihai Viteazul (1971) - Stroe Buzescu

    Cu mîinile curate (1972) - comisarul Roman

    Drum în penumbră (1972)

    Conspirația (1972)

    Dimitrie Cantemir (1973)

    100 de lei (1973)

    Ultimul cartuș (1973) - comisarul Roman

    Departe de Tipperary (1973) - comisarul Roman

    Nemuritorii (1974) - stegarul Vasile

    Capcana (1974)

    Pe aici nu se trece (1975)

    Mușchetarul român (1975)

    Orașul văzut de sus (1975)

    Trepte pe cer (1977)

    Toate pînzele sus (serial TV, 1977) - Gherasim (ep. 1-12)

    Profetul, aurul și ardelenii (1978) - Traian Brad

    Pentru patrie (1978)

    Ecaterina Teodoroiu (1978)

    Din nou împreună (1978)

    Avaria (1978) - ca Teodosie Lazăr

    Dincolo de orizont (1978)

    Gustul și culoarea fericirii (1978)

    Mihail, cîine de circ (1979)

    Audiența (1979)

    Omul care ne trebuie (1979)

    Iancu Jianu, zapciul (1980)

    Rug și flacără (1980)

    Tridentul nu răspunde (1980)

    Artista, dolarii și ardelenii (1980) - Traian Brad

    Pruncul, petrolul și ardelenii (1981) - Traian Brad

    O lume fără cer (1981)

    Râdeți ca-n viață (1983)

    Fapt divers (1984)

    Acasă (1984)

    Bătălia din umbră (1986)

    Umbrele soarelui (1986)

    Cetatea ascunsă (1987)

    O vară cu Mara (1988)

    Misiunea (1989) - serial TV

    Șobolanii roșii (1990)

    Crucea de piatră (1993) - Fane

    Terente – regele bălților (1995)

    Ochii care nu se văd (1996)

    Tancul (2003)

    Bored (2004) - God

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.