Astăzi despre Grigore Baștan - primul general parașutist din armata română. Deţine recordul naţional la saltul cu o paraşută militară. A sărit cu fiul său în braţe, pentru a demonstra cât de sigură e paraşuta inventată de el
Grigore Baștan (n. 23 ianuarie 1922, Flămînzeni, raionul Sîngerei, Moldova – d. 8 februarie 1983, București, RS România) a fost un general-maior parașutist român.
A făcut parte din prima companie de parașutiști militari din armata română, subunitate înființată la 10 iunie 1941, iar în anul 1944 participând la luptele din nordul Bucureștiului.
În anul 1950 și-a adus o contribuție esențială la reînființarea primului batalion de parașutiști și a avut un aport valoros la dezvoltarea pe noi baze a acestei specialități militare, în pregătirea a mii de parașutiști militari.
A avut preocupări în dezvoltarea materialelor de desant, iar spiritul său de inventator și inovator a dus la realizări notabile, inclusiv prin realizarea completului de parașute BG-7M (principală) și BG-3m (de rezervă), folosite pe o perioadă îndelungată în Armata României.
La 20 august 1970 stabilește un record național la saltul cu parașuta, executând un salt din aeronavă de la înălțimea de 10.000 m cu o cădere liberă de 7.000 m. A fost implicat în mod activ și în coordonarea parașutismului sportiv în România.
În anul 1971 devine primul general parașutist din armata română și va conduce destinele parașutismului militar românesc până la trecerea în rezervă în anul 1979.
(De la Wikipedia, enciclopedia liberă)
Deţine recordul naţional la saltul cu o paraşută militară şi a sărit cu fiul său în braţe, Marius, pentru a demonstra cât de sigură e paraşuta inventată de el. În memoria tatălui său, Marius Baştan a înfiinţat Fundaţia General Grigore Baştan, în anul 1995.
”Această întâmplare a declanşat o stare de agitaţie în familie. Adevărul e că tatăl meu a sărit cu Marius în braţe de la o înălţime normală, 3.000 metri. Un salt obişnuit, pe care l-a făcut nu atât pentru senzaţional, ci pentru că se impunea în momentul respectiv depăşirea unei anumite atmosfere create în unitate în urma decesului unuia dintre soldaţi. A fost un incident şi, practic, soluţia era să depăşească momentul psihologic prin demonstrarea siguranţei totale a paraşutei create de el, oferindu-şi propriul copil drept garanţie”, a declarat Valentina Baştan, fiica generalului, într-un interviu acordat publicistului Dumitru Ion Dincă. Grigore Baştan a avut preocupări în dezvoltarea materialelor de desant, iar spiritul său de inventator şi inovator a dus la realizări notabile, inclusiv prin realizarea completului de paraşute BG-7M (principală) şi BG-3m (de rezervă), folosite pe o perioadă îndelungată în Armata României. La 20 august 1970, a stabilit un record naţional la saltul cu paraşuta, executând un salt din aeronavă de la înălţimea de 10.000 de metri cu o cădere liberă de 7.000 de metri. A fost implicat în mod activ şi în coordonarea paraşutismului sportiv în România. În anul 1971 a devenit primul general paraşutist din armata română şi a condus destinele paraşutismului militar românesc până la trecerea în rezervă în anul 1979.(adevarul.ro)