Timp Liber

Astăzi despre Francisc Munteanu

Ziarul de Vrancea
8 apr 2021 545 vizualizări

Francisc Munteanu (n. 9 aprilie 1924 Vețel, Hunedoara, România – d. 13 aprilie 1993, București, România) a fost un scriitor, regizor și scenarist de film român.


Regizorul, scenaristul si scriitorul Francisc Munteanu s-a nascut in comuna hunedoreana Vetel, la 09 aprilie 1924.

A facut gimnaziul in Timisoara si Orsova. Copil sarac, in anii razboiului a lucrat ca muncitor, ucenic la un pictor, chiar lacatus, pentru a-si castiga existenta in Arad. In 1943 era elev torpilor pe un submarin in Oceanul Atlantic.

Avea talent la scris si la terminarea razboiului a inceput sa publice. Mai intai a publicat in reviste aradene proza scurta. Era prieten cu Titus Popovici si impreuna au strans povestirile si schitele intr-un volum aparut in 1951 si numit ,,Mecanicul si alti oameni de azi’’.

In 1945 il gasim angajat la cinematograful Savoy din Arad. A plecat la Bucuresti si in 1950 se juca pe scena Teatrului National din capitala piesa ,,Sabotaj’’ scrisa de Francisc Munteanu.

A scris romane inspirate din evenimentele petrecute in anii celui de-al doilea razboi mondial si din viata contemporana, carti pentru copii.(cinemagia.ro)

 

Artistul a decedat în anul 1993 și a fost incinerat.

Filmografie

Ca regizor

    Valurile Dunării (1959) - regizor secund

    Soldați fără uniformă (1960)

    Drum nou (1961) (partea „Lada cu zestre”)

    Cerul n-are gratii (1962)

    La vârsta dragostei (1963)

    La patru pași de infinit (1964)

    Dincolo de barieră (1965)

    Cerul începe la etajul III (1967)

    Tunelul (1967)

    Cîntecele mării (1971)

    Sfînta Tereza și diavolii (1972)

    Pistruiatul (1973)

    Roșcovanul (1976)

    Melodii, melodii (1978)

    Detașamentul „Concordia” (1981)

    Un petic de cer (1983)

    Zbor periculos (1984)

    Vară sentimentală (1986)

    Duminică în familie (1988)

Ca scenarist

    Valurile Dunării (1959)

    Camera albă (1964)

    La patru pași de infinit (1964)

    Dincolo de barieră (1965)

    Cerul începe la etajul III (1967)

    Tunelul (1967)

    Cîntecele mării (1971) - împreună cu Boris Laskin

    Dragostea începe vineri (1972)

    Sfînta Tereza și diavolii (1972)

    Pistruiatul (1973) - serial TV

    Evadarea (1975)

    Zile fierbinți (1975)

    Roșcovanul (1976)

    Melodii, melodii (1978)

    Pruncul, petrolul și ardelenii (1981) - după o idee a lui Titus Popovici

    Detașamentul „Concordia” (1981)

    Ana și hoțul (1981)

    Buletin de București (1983)

    Un petic de cer (1984)

    Căsătorie cu repetiție (1985)

    Pădurea de fagi (1987)

    Coroana de foc (1990)

Opera literară

    Mecanicul și alți oameni de azi (schițe), București, 1951 (în colab. cu Titus Popovici);

    Lenta, București, 1954 (ed. revăzută, 1956; trad. sârbă, București, 1955; trad. rusă, Moscova, 1958);

    În orașul de pe Mureș (roman), București, 1954 (ed. II, 1957; ed. revăzută, 1971; trad. maghiară, București, 1956; trad. germană, București, 1958);

    Ciocîrlia, București, 1955 (trad. maghiară, Budapesta, 1959);

    Scrisoarea, București, 1955;

    A venit un om (nuvele), București, 1956 (ed. II, 1972);

    Statuile nu rîd niciodată (roman), București, 1957 (ed. II, 1959; ed. III, 1962; ed. revăzută, 1971; trad. maghiară, București, 1959; trad. rusă, Moscova, 1962);

    Fericitul negustor (roman), București, 1957;

    Hotel Tristețe, București, 1957 (trad. rusă, Moscova, 1959);

    Cerul începe la etajul 3, București, 1958 (trad. germană, București, 1964);

    Nuvele, București, 1959;

    Lenta, nuvele și povestiri, București, 1961;

    Terra di Siena, București, 1962 (trad. maghiară, București, 1962; trad. rusă, Moscova, 1963);

    Prietenul meu Adam, București, 1962;

    Hotel Tristețe și alte povestiri, București, 1965;

    Reîntoarcerea (roman), București, 1967;

    Profesorul de muzică. Nuvele de ieri și de azi, București, 1968;

    Încotro? (roman), București, 1970;

    Testamentul și alte povestiri, București, 1972;

    Strada semaforului, Cluj-Napoca, 1972;

    Pistruiatul (roman), București, 1976 (ed. II, 1981; trad. maghiară, București, 1979);

    Dacă toți copacii ar fi la fel (roman), București, 1977;

    Roșcovanul (roman), București, 1979;

    Profesorul de muzică (nuvele), București, 1979;

    Hoțul (roman), București, 1980;

    Povestiri de război, București, 1980;

    Oameni, fapte, amintiri, București, 1981;

    Filiera Prahova (roman), București, 1982;

    Patru zile fierbinți (roman), București, 1983;

    Dincolo de ziduri (roman), București, 1983;

    Cocorii zboară fără busolă (roman), București, 1984;

    Oameni, fapte, amintiri (vol. II), București, 1985;

    Prințesa din Sega (roman), București, 1985;

    Barajul (roman), București, 1986;

    Sonată în re major, București, 1987;

    Scrisori din Calea Lactee (roman), București, 1989;

    Cont secret (roman), Bucuresti, Odeon, 1993;

Referințe critice

    S. Bratu, Cronici, 1957;

    D. Micu, Romanul românesc contemporan, 1959;

    I. Vitner, Prozatori contemporani, 1961;

    P. Georgescu. Păreri literare, 1964;

    Al. Oprea, în Luceafărul, nr. 23, 1964;

    G. Dimisianu. Schițe de critică, 1966;

    V. Ardeleanu, Însemnări despre proză, 1966;

    N. Ciobanu, Nuvela și povestirea contemporană, 1967;

    V. Ardeleanu, Opinii, 1975;

    I. Bălu, în România Literară, nr. 29, 1982;

    I. Simuț, în Steaua, nr. 1,1983;

    C. Ungureanu, în Orizont, nr. 20, 1984;

    Al. Dobreseu, în Convorbiri Literare, nr. 5, 1985;

    F. Neagu, A doua carte cu prieteni, 1985;

    Olimpia Radu, Pagini de critică, 1988.

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.