Timp Liber

Astăzi despre: Florin Ghioca - jurnalist, corespondent de război, editorialist și fotograf român

Ziarul de Vrancea
11 nov 2020 1606 vizualizări

Florin Ghioca (n. 11 noiembrie 1978, București) a studiat Teatrologie la Facultatea de Litere în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, absolvind în 2003 - este un jurnalist, corespondent de război, editorialist și fotograf român

Și-a început cariera de jurnalist la vârsta de 13 ani, fiind declarat « cel mai tânăr ziarist din România » intrând astfel în « Cartea Națională a Recordurilor ».

A lucrat cu cele mai importante publicații din România, printre care: Evenimentul Zilei, Cotidianul, Național, Academia Cațavencu, Jurnalul Național, Adevărul.

Printre personalitățile intervievate de-a lungul carierei jurnalistice se numără: David Lynch, Annie Girardot, Michele Placido, Pascal Bruckner, Frederic Beigbeder, Tom Hardy, Derek Jacobi, Bertrand Tavernier, Emad Burnat, Tarja Turunen, Armand Assante, Park Chan-wook, Nick Allder, Vladimir Cosma, Jon Anderson, Cesaria Evora.

A publicat fotografii în majoritatea ziarelor și revistelor din țară, dar și în câteva publicații din străinătate (SUA, Grecia, Finlanda, Franța, Marea Britanie, Polonia, Afghanistan).

A predat cursuri și seminarii de fotografie de conflict, în cadrul Festivalului de Arte Vizuale « Vama Sub Lumini de Oscar » din Vama Veche, dar și la București (Școala de Fotografie „Freelancer”) și Cluj-Napoca. A susținut două seminarii de fotografie de teatru în cadrul aceluiași festival (2018, 2019).

    2005: Ajunge în Statele Unite ale Americii, unde a fost corespondent de presă pentru publicații și canale de televiziune din țară. A fost ziarist acreditat la Sediul Organizației Națiunilor Unite de la New York.

    2007: La invitația ISAF (International Security Assistance Force) și NATO, participă la două misiuni în Afghanistan, unde realizează mai multe materiale, publicate în presa românească și străină.

    2008: La invitația MApN, pleacă în Afghanistan pentru a pregăti documentația cu ocazia Summit-ului NATO de la București.

    2008-2009: Organizează o campanie unică în lume, deplasându-se cu ajutorul MApN în zonele grav afectate de război cu ajutoare pentru copiii din Afghanistan: alimente, îmbrăcăminte de iarnă și jucării.

    2010: Este singurul român invitat de către National Geographic să participe la expediția „Kenya – The Great Migrations” în rezervația Masai Mara, Kenya.

Cele mai cunoscute expoziții de autor organizate până în prezent în București, Cluj-Napoca, Iași, Suceava, Timișoara și Constanța:

    2010: « Copiii Războiului » - Afghanistan, vernisată inițial la Casa ONU din București;

    2011: « Kenya – The Land of Migrations »;

    2011 - 2012: « My Afghanistan »;

    2012: « Colateral », vernisată la Palatul Mogoșoaia, pe 11 noiembrie;

    2013: « Collateral - A Palestinian Story », vernisată la UnTeatru, București, pe 10 noiembrie;

    2015: « Teatru pe-un butoi cu pulbere », vernisată pe 29 august, la Teatrul Național I.L.Caragiale din București, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru NETA 2015;

    2016: « Making of: L'Om DADa », vernisată la Sadler's Wells din Londra.

    2017: « VSLO Aquatic », participare la prima expoziție colectivă de fotografie vernisată sub apă din România, în cadrul Festivalului Internațional de Arte Vizuale „Vama Sub Lumini de Oscar”, ajuns la ediția a 8-a.

    2019: « Act Angry », expoziție personală la Galeria Preporod din Sarajevo, Bosnia și Hertzegovina, la cea de-a 35-a ediție a „Winter Festival”;

    2019: « WaterLear », expoziție personală la Iași, la Hotel Pleiada. Prima expoziție de fotografie vernisată sub apă la Iași. Expoziția a avut și un vernisaj în foaierul Sălii Mari de la Teatrul Național I.L.Caragiale din București.

    2020: « TOUCHing », prima expoziție virtuală de fotografie de teatru în spațiu 3D din România, cu imagini din mai multe spectacole ale Teatrului Național din București

Expozițiile organizate de către Florin Ghioca sunt cu vânzare, iar fondurile strânse în urma vânzării lucrărilor, dar și a donațiilor, sunt utilizate pentru campanii umanitare. Totodată desfășoară o campanie de susținere a felinelor mari pe cale de dispariție.

Din august 2014 este și fotograful oficial al Teatrului Național I.L. Caragiale din București.

Referințe

    https://www.cariereonline.ro/actual/florin-ghioca-fotograf-de-razboi-versus-fotograf-de-teatru publicat de Cariere, 9 iunie 2017

    http://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/divertisment/interviu-viata-unui-fotograf-in-zone-de-conflict-povestita-de-florin-ghioca-211695 publicat de Digi24, 9 martie 2014

    http://adevarul.ro/cultura/arte/expozitie-fotografie-the-making-of-lom-dada-londra-1_57e792bd5ab6550cb8f83fea/index.html publicat de Adevărul, 25 septembrie 2016

    http://www.telem.ro/telem/local/27122-qcopiii-razboiuluiq-afghanistan.html publicat de Tele M Iași, 10 august 2010.

    http://natgeotv.com/ro/marile-migratii/interactiv/expozitie-foto-florin-ghioca publicat de National Geographic, noiembrie 2010.

    http://www.adevarul.ro/locale/arad/arad-adevarul_de_seara-florin_ghioca-fotoreporter-kenya-vernisaj-expozitie_0_412159355.html publicat de Adevărul, 21 ianuarie 2011.

    http://www.romanialibera.ro/blog/alexandra.furnea/viata-asa-cum-este-ea-fotografia-lui-florin-ghioca-219501.html publicat de România Liberă, 15 martie 2011.

    http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/Florin_Ghioca-fotograful_roman_din_Afganistan_0_454754546.html# publicat de Adevărul, 1 aprilie 2011.

    https://yorick.ro/actorii-tnb-expusi-la-sarajevo-de-fotograful-florin-ghioca/ publicat de yorick.ro, 11 februarie 2019

    https://www.libertatea.ro/lifestyle/expozitie-de-fotografie-cu-actorii-tnb-la-sarajevo-2536698 , publicat de Libertatea, 6 februarie 2019

    https://business-review.eu/culturelief/br-interview-florin-ghioca-touching-aims-to-touch-people-and-bring-them-joy-210182 , publicat de Business Review, 6 mai 2020

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.