Timp Liber

Astăzi despre Doina Levintza

Ziarul de Vrancea
9 apr 2019 2055 vizualizări

S-a născut la 10 aprilie 1939, în Bucureşti, şi este absolventă a Facultăţii de Arhitectură din Capitală. În domeniul creaţiei a început prin a crea costume şi decoruri la Televiziunea Română, în primul rând pentru emisiunile regizate de Alexandru Bocăneţ, a cărui soţie a fost până la moartea acestuia la cumplitul cutremur din 1977. Memorabil rămâne momentul umoristic Tv, în regia lui Alexandru Bocăneţ, „În seara asta toată lumea e a mea” (1974), ale cărui decoruri şi costume au fost creaţia doamnei Levintza. Doina Levinza a fost căsătorită cu unul dintre cei mai mari și mai talentați regizori de televiziune, Alexandru Bocăneț, care a scris istorie în ceea ce privește show-urile de divertisment din România. Acesta a pierit în seismul din 1977, iar de atunci vedeta nu a mai trecut pragul Televiziunii Naționale ani de zile. Cei doi au fost căsătoriți timp de 7 ani, din anul 1970 până în fatidicul an 1977, atunci când regizorul a pierit în devastatorul cutremur care a lovit România. Alexandru Bocăneț se afla în vizită la actorul Toma Caragiu. Ieșeau din apartamentul actorului în momentul în care scările blocului s-au prăbușit. Au pierit amândoi. Alexandru Bocăneț avea doar 33 de ani.
A susținut prezentări ale brandului care îi poartă numele la Monte Carlo, Paris, apoi Washington, New York, Londra, Praga, Geneva, Madrid, Japonia, China, Berlin, Bruxelles, Chicago

Se ştie că numele, faima şi creaţiile domniei sale au trecut demult graniţele ţării. Prezenţă constantă în universul creaţiei vestimentare de aproape cincizeci de ani este un nume de care cu toţii am auzit, indiferent dacă i-am văzut sau nu colecţiile expuse, am cumpărat sau nu accesorii ori piese unicat semnate Doina Levintza ori numai am admirat ţinutele fermecătoare la seratele sau evenimentele importante ale Bucureştiului ultimei jumătăţi de secol. Cei mai mulţi dintre noi, însă, chiar dacă nu am participat la nici o „paradă de modă”, cu siguranţă i-am admirat „opera” reprezentată prin decoruri de film, teatru şi televiziune ori prin costumele personajelor din zeci de piese de teatru, film sau emisiuni Tv marca Bocăneţ.După moartea soţului îşi dă demisia din Televiziune şi începe să lucreze pentru Fondul Plastic, descoperind astfel fascinanta lume a modei. „Amestecam bucăţi de materiale cu pasmanterii, ciucuri, mărgele şi nasturi. Din toate peticelele am început să fac fuste şi genţi. Nu pierdeam nici un centimetru de material. Astăzi, după atâta timp, mă întâlnesc cu multe persoane care îşi aduc aminte de bluzele şi rochiile pe care le făceam la Fondul Plastic. Deci, în orice domeniu unde lucrezi trebuie să ai continuitate, exerciţiu de gândire, idei noi şi multă muncă. Altfel nu poţi să ajungi un bun profesionist”, îşi aminteşte doamna Levintza.Şi profesionalismul domniei sale începe să prindă contur, să se „închege” şi să rupă barierele aproape de netrecut ale anilor 80. Astfel, expune pentru prima oară la Paris, în 1984, urmând prezentări ale creaţiilor sale şi la Monte Carlo. S-au săvârşit apoi peste 100 de prezentări ale brandului Levintza la Washington, New York, Londra, Praga, Geneva, Madrid, Japonia, China, Berlin, Bruxelles, Chicago, toate adevărate succese menţionate elogios în paginile unor prestigioase reviste străine de specialitate.

În paralel cu aceste prezentări, în ţară, începe colaborarea cu lumea teatrului şi filmului semnând scenografii şi realizând costume pentru zeci de filme şi piese de teatru, colaborând cu regizori de primă mână precum: Cornel Todea, Radu Gabrea, Sergiu Nicolaescu, Lucian Pintilie, Dan Piţa, Nae Caranfil, Stere Gulea, etc.În 1990, înfiinţează prima casă de modă specializată, iar în vara anului 2010 deschide o firmă specializată în desing de costume pentru teatru şi film, împreună cu soţul său, designerul Dan Coma. În 2005, Principesa Margareta îi acordă titlul de furnizor oficial al Casei Regale, titlu reînnoit în 2009 şi 2012.În anul 2012 este nominalizată la Premiile Gopo, la categoria cele mai bune costume pentru lungmetrajul de ficţiune „Ceva bun de la viaţă” (regia Dan Piţa), un an mai târziu fiind nominalizată şi la Gala Premiilor Operelor Naţionale, alături de maestrul Andrei Şerban, pentru spectacolele „Indiile Galante” şi „Troienele”.

La mulţi ani, Doina Levintza!

„Mama a fost foarte fericită când am ales drumul creativităţii. Ea îmi spunea: Adună totul în tine, toate bogăţiile trebuie să le ai înlăuntrul tău, pentru că oameni care au avut averi, au rămas săraci şi goi sufleteşte


Citeste mai mult: adev.ro/pbb6vn

„Mama a fost foarte fericită când am ales drumul creativităţii. Ea îmi spunea: Adună totul în tine, toate bogăţiile trebuie să le ai înlăuntrul tău, pentru că oameni care au avut averi, au rămas săraci şi goi sufleteşte. Emoţia şi magia frumosului mi-au ghidat toată viaţa. Lor le-am dedicat clipele şi visurile mele şi nu am considerat niciun moment că fac un sacrificiu. Mi-am contopit viaţa personală cu creaţia ca să trăiesc în calm şi armonie“, scrie Doina Levintza, în introducerea albumului „Costumul de teatru. De la schiţă la miracol“.


Citeste mai mult: adev.ro/pbb6vn

Realizează, printre altele:

    Bună seara, domnule Wilde! în regia lui Alexandru Bocăneț, după piesa "Ce înseamnă să fii onest" de Oscar Wilde

    Samy (1970), în regia lui Cornel Todea, o adaptare TV a "monodramei" lui Ken Hughes

    Ciuta (1970), în regia lui Geo Saizescu

    Nebunia lui Pantalone (1971), regizor Alexandru Tatos

    Zestrea (1972), în regia Letiției Popa

    În noaptea asta toată lumea e a mea (1974), în regia lui Alexandru Bocăneț.

Cinematografie

Filme

Pentru aceste filme a contribuit la partea de costume.

    Adio, dragă Nela! (1972)

    Zestrea (1973)

    Dincolo de nisipuri (1974)

    Nu filmăm să ne amuzăm (1974)

    Tufă de Veneția (1976)

    Gloria nu cântă (1977)

    Profetul, aurul și ardelenii (1977)

    Eu, tu și Ovidiu (1977)

    Nea Marin Miliardar (1978)

    Ultima noapte de dragoste (1979)

    De ce trag clopotele, Mitică? (1981)

    Faleze de nisip (1982)

    Punctul zero (1996)

    Stuff That Bear! (2003)

    Orient Express (2004)

    Restul e tăcere (2008)         

    Ceva bun de la viață (2011)

    Sunt o babă comunistă (2013)

    Closer to the Moon (2014)

Regizori de film

    Cornel Todea

    Radu Gabrea

    Sergiu Nicolaescu

    Lucian Pintilie

    Dan Pița

    Bruno Coppola

    Nae Caranfil

    Stere Gulea

Regizori de teatru

Semnează scenografia pentru spectacole de teatru în regia lui:

    Andrei Șerban

    Mihai Măniuțiu

    Dragoș Galgoțiu

    Liviu Ciulei

    Răzvan Mazilu

    Beatrice Rancea

    Dan Puric

    György Harag

spectacole jucate atât pe scenele din țară, cât și pe cele din străinătate.

Spectacole

    Trilogia Greacă

    Noaptea Regilor

    Livada de vișini

    Troienele

    Richard al III-lea

    Noaptea călugărițelor portugheze

    Nunta

    Omor în catedrală

    Caligula

    Îmblânzirea scorpiei

    Antigona

    Viața e vis

    Berlin Alexanderplatz

    Societatea de vânătoare

    Epopeea lui Ghilgameș

    Hamlet Machine

    Portretul lui Dorian Gray

    Ascensiunea lui Arturo Ui

    Zbor deasupra unui cuib de cuci

    Opera de trei parale

    Dama cu camelii

    Hic sunt leones

sunt doar unele din numeroasele spectacole de teatru la care semnează creația costumelor.

Citeşte întreaga ştire: Doina Levintza și-a deschis sufletul și a vorbit despre dramele din viața ei. «A fost cumplit. S-a rupt ceva în mine»

Surse: Wikipedia, http://miscareaderezistenta.ro, libertatea.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.