Timp Liber

Astăzi despre: Un actor monumental, un pedagog desăvârşit: Dem Rădulescu - un om de o sensibilitate remarcabilă

Ziarul de Vrancea
17 sep 2021 1086 vizualizări

Dem Rădulescu (n. 21 septembrie 1931, Râmnicu Vâlcea – d. 17 septembrie 2000, București[2]) a fost un actor de comedie român de teatru, film și televiziune, profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București.

S-a născut la Râmnicu Vâlcea într-o familie de negustori. După terminarea liceului la Râmnicu Vâlcea, „Bibanul” (poreclă primită în liceu) a trebuit să aleagă între sportul de performanță și actorie. El a obținut chiar o stea de aur, la un campionat de amatori, la Râmnicu Vâlcea; a luptat în ring la categoria semi-mijlocie.[3] A debutat ca amator la vârsta de 17 ani, la un bal organizat de fanfara gării.

 

 

 

În 1956, a câștigat premiul I pentru interpretare cu piesa Steaguri pe turnuri (îl interpreta pe „banditul” Rijikov), la un concurs pentru tineri actori. A fost remarcat de Sică Alexandrescu; practic acesta a fost debutul carierei sale.

A fost prieten cu Ion Cojar și Liviu Ciulei; cu ultimul a colaborat pentru Farfuridi din „O scrisoare pierdută”, unde a avut colegi de excepție: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Petre Gheorghiu, Ștefan Bănică, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Aurel Cioranu și Fory Etterle. Liviu Ciulei l-a numit „un actor de geniu”.

A fost căsătorit cu Paula Rădulescu -actriță și balerină la Teatrul de Revistă Constantin Tănase-până în prezent. A fost căsătorit cu actrița Adriana Șchiopu (Mioara Popovici din „Vine poliția!”, Lucreția din „Băieți Buni”) cu care are o fiică născută la 14 octombrie 1986, Irina Rădulescu, aceasta călcând pe urmele părinților săi, fiind actriță la Teatrul Mic din 2008.

S-a stins din viață la București în urma unui infarct, la 17 septembrie 2000.[2]

Este înmormântat la cimitirul Bellu.

Distincții

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.[4]

Dem Rădulescu a fost recompensat post-mortem cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea.[5]

De Ziua Mondială a Teatrului din 2016, Dem Rădulescu a primit postum o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului (Cocor) și Placheta Orașului București, în semn de recunoaștere și prețuire pentru întreaga sa activitate în domeniul teatrului și filmului.[6]

Filmografie

    Secretul cifrului (1959)

    Telegrame (1960)

    Pe litoral mi-a rămas inima (1961)

    Celebrul 702 (1962)

    Politică și... delicatese (1963)

    Vacanță la mare (1963)

    La vârsta dragostei (1963)

    Un surîs în plină vară (1964) - Petrică

    Dragoste la zero grade (1964)

    Gaudeamus igitur (1965)

    Serbările galante (1965)

    Neamul Șoimăreștilor (1965) - Lie

    La porțile pământului (1966)

    Corigența domnului profesor (1966)

    De trei ori București (1967) .... (segment "Aterizare forțată")

    Subteranul (1967)

    Șapte băieți și o ștrengăriță (1967) – colonelul von Schlering

    Șeful sectorului suflete (1967)

    Vin cicliștii (1968) - Mișu

    K.O. (1968) - maestrul Flintă

    Frații (1970)

    Antinevralgicul (1970) (TV)

    Brigada Diverse intră în acțiune (1970) - Gogu Steriade

    Brigada Diverse în alertă! (1971) - Gogu Steriade

    B.D. la munte și la mare (1971) - Gogu Steriade

    Astă seară dansăm în familie (1972) - Temistocle

    Explozia (1972) - Neagu

    Veronica (1973) - Motanul Dănilă

    Veronica se întoarce (1973) - Motanul Dănilă

    Originea și evoluția vehiculelor (1973) (TV)

    Comedie fantastică (1975) - Extraterestrul

    Premiera (1976) - regizorul Fanache Verzea

    Serenadă pentru etajul XII (1976)

    Primarul activ (1976) (TV)

    Tufă de Veneția (1976)

    Bufetul "Mimoza" (1976) (TV)

    Fair-play (1977)

    Războiul Independenței (Serial TV) (1977)

    Eu, tu, și... Ovidiu (1978) - inspectorul Ionescu

    Aurel Vlaicu (1978) - I. L. Caragiale

    Expresul de Buftea (1979)

    Brațele Afroditei (1979)

    Șapca și pălăria (1979) (TV)

    Șantaj (1981)

    Maria Mirabela (1981) - voce

    Saltimbancii (1981) - Cezar Siboli

    Am o idee (1981)

    Destine romantice (1982)

    Grăbește-te încet (1982)

    Un saltimbanc la Polul Nord (1982) .... Siboli

    O scrisoare pierdută (spectacol TV, 1982) - Tache Farfuridi

    Sfântul Mitica Blajinu (1982) (TV) - Gheorghe Mitrofan

    Fram (serial TV, 1983) - Cezar Siboli

    Bocet vesel (1983)

    Secretul lui Bachus (1984) - inspectorul Sterea

    Galax, omul păpușă (1984) - Profesorul

    Primăvara bobocilor (1987)

    Cucoana Chirița (1987) - Grigorie Bârzoi

    Uimitoarele aventuri ale muschetarilor (1987) - Mischellieu (voce)

    Chirița în Iași (1988) - Grigorie Bârzoi

    Secretul armei secrete (1988) - Marele Sfetnic

    Omul din Buzău (1988) (TV)

    Harababura (1991)

    Milogul S.R.L. (1991) (TV)

    Milionar... la minut (1992)

    O invitație (1993) (TV)

    A doua cădere a Constantinopolului (1994)

    Politică înaltă (1996) (TV)

    Atmosfera încărcată (1996)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.