Timp Liber

Astăzi despre Cristi Puiu

Ziarul de Vrancea
2 apr 2020 1442 vizualizări

Cristi Puiu (n. 3 aprilie 1967, București) este un regizor și scenarist român contemporan.

Cuprins

Note biografice

Fiul Iulianei și a lui Emilian Puiu. A făcut pictură de la 10 ani. În 1990, după căderea regimului comunist, a participat la o expoziție în Lausanne, Elvetia, împreună cu alți tineri artiști români. Doi ani mai târziu, a trecut examenul de admitere la Ecole Superieure d'Arts Visuels din Geneva, departamentul de Pictură. La finalul primului an, a abandonat cursurile de pictură, pentru a le începe pe cele de film, la aceeași scoală pe care a absolvit-o în 1996. În anul 2004 a fondat cu Anca Puiu și Alex Munteanu casa de producție cinematografică Mandragora.

Cristi Puiu locuiește în București și este căsătorit cu producătoarea de film Anca Puiu. Împreună cu Anca are 3 copii - Smaranda, Ileana si Zoe.

Activitate

Regizor

A debutat ca regizor în 2001 cu filmul ,,Marfa și banii”, film care a obținut deja mai multe premii internaționale. Unii critici de film consideră că acesta este filmul care a inaugurat noul val românesc în cinematografie. A continuat cu un film de scurt-metraj, ,,Un cartuș de Kent și un pachet de cafea” în 2004, film de asemenea, premiat. Al doilea film de lung-metraj, ,,Moartea domnului Lăzărescu””, 2005, face parte dintr-un proiect de șase povestiri scrise de Cristi Puiu în 2003. Filmul a obținut numeroase premii internaționale. A mai regizat, în 2010, lung-metrajul de ficțiune ,,Aurora”, în care a interpretat personajul principal (Viorel).

Scenarist

Cristi Puiu este co-scenarist la ambele sale filme de lung-metraj, ,,Marfa și banii” și ,,Moartea Domnului Lăzărescu”, alături de Răzvan Rădulescu. Cristi Puiu este scenaristul filmului său de scurt-metraj, ,,Un cartuș de Kent și un pachet de cafea”. Apoi colaborare cu Răzvan Rădulescu a mai scris scenariul la Niki Ardelean, colonel în rezervă, 2003, film regizat de Lucian Pintilie. În 2005 regizorul german, Didi Danquart, a realizat filmul ,,Offset” după un scenariu scris de Cristi Puiu si Răzvan Rădulescu. Pentru filmul ,,Aurora” a scris singur scenariul dupa 2 ani de prospecții și documentare.

Premii

    2012 Premiile Gopo - Premiul Gopo pentru cea mai bună regie pentru Aurora

    2005 Festivalul de Film de la Cannes - Premiul "Un Certain Regard" pentru Moartea domnului Lăzărescu

    2005 Festivalul de Film de la Chicago - Premiul Special al Juriului pentru Moartea domnului Lăzărescu

    2005 Festivalul Internațional de la Reykjavik - Premiul "Descoperirea Anului, acordat noilor talente" pentru Moartea domnului Lăzărescu

    2004 Festivalul Internațional de la Berlin - "Ursul de Aur pentru cel mai bun film de scurt-metraj" pentru Un cartuș de Kent și un pachet de cafea [4]

    2002 Festivalul de Film de la Trieste - Mențiune specială a juriului pentru Marfa și banii

    2002 Festivalul European de la Angers - Premiul Procirep pentru Marfa și banii

    2002 Festivalul Internațional de Film Buenos Aires - Premiul Abasto pentru Marfa și banii

    2001 Festivalul de Film de la Cottbus

        Premiul "Findling" pentru Marfa și banii

        Premiul special al juriului pentru Marfa și banii

    2001 Festivalul de Film de la Salonic - Premiul FIPRESCI pentru Marfa și banii

Filmografie

Regizor

    1995 – Before Breakfast

    1996 – 25.12. Bucharest, North Railway Station

    2001 – Marfa și banii[5][6]

    2004 – Un cartuș de Kent și un pachet de cafea

    2005 – Moartea domnului Lăzărescu

    2010 – Aurora

    2016 – Sieranevada [7]

Scenarist

    Marfa și banii (2001)

    Hacker (2003) - serial TV

    Niki Ardelean, colonel în rezervă (2003)

    Un cartuș de Kent și un pachet de cafea (2004)

    Offset (2005)

    Moartea domnului Lăzărescu (2005)

    Hrană pentru peștii mici (2008)

    Aurora (2010)

    La Conac (2011)

Note

    ^ a b „Cristi Puiu”, Gemeinsame Normdatei, accesat în 21 iulie 2015

    ^ „Cristi Puiu”, Internet Movie Database, accesat în 14 octombrie 2015

    ^ Cristi Puiu, Filmportal.de, accesat în 9 octombrie 2017

    ^ Aur pentru filmul romanesc, Formula AS - anul 2004, numărul 606, accesat la 16 ianuarie 2014

    ^ Marfa și banii

    ^ You Tube

    ^ Sieranevada, spațiul nostru concentraționar, 12 septembrie 2016, Daniela Rațiu, Adevărul, accesat la 14 septembrie 2016

Legături externe

    Cinemagia - Cristi Puiu

    Cristi Puiu pe Internet Movie Database

    Asa va place arta?, 24 februarie 2004, Cristian Crisbasan, Ziarul de Duminică

Interviuri

    „Filmele pe care le fac sint despre mine, despre realitatea mea“. Interviu cu Cristi PUIU, Mihai Mironica, Observator cultural - numărul 244, octombrie 2004

    Cristi Puiu: Obsedat de moarte, pasionat de viata, indragostit de film, 1 decembrie 2005, Rodica Nicolae, Cariere Online

    Mirel Bran, Bucarest, le dégel cu fotografii de Franck Hamel, éditions Autrement, Paris, 2006, p. 158 - 163.

    Cristi Puiu: „Aș pleca definitiv din România”, 11 iunie 2009, George Rădulescu, Adevărul

    Cristi Puiu: „Singurul lucru care mă interesează acum e să-mi arunc în aer propriile filme“, 8 martie 2011, Ana-Maria Onisei, Adevărul

    Cristi Puiu, regizor: „Cel mai frumos lucru din România e România“, 23 iulie 2011, Ana-Maria Onisei, Adevărul

    Cristi Puiu: „Mi-ar plăcea să fac un film la Chișinău“, 11 noiembrie 2011, Stela Dănilă, Adevărul

    „Între tăieturi e adevărul“. Interviu cu regizorul Cristi PUIU, Claudia Cojocariu, Observator cultural - numărul 701, noiembrie 2013

    Cristi Puiu: „Mi se pare o prostie ce se petrece în teatrul românesc“, 22 octombrie 2013, Corina Vladov, Ziarul Metropolis

    Interviul săptămânii cu Cristi Puiu, 19 iunie 2015, Cristina Corciovescu, All about Romanian Cinema (site dedicat filmului românesc)


De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Vizionați și

http://www.eugeniavoda.ro/ro/emisiuni/arte/cristi-puiu

Citiți și

Cristi Puiu : "Omului nu-i este frică de ceilalți, omului îi este frică de propria sa conștiință"

La mulți ani, Cristi Puiu!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.