Timp Liber

VIDEO Astăzi despre: „Ana” din filmul „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii“ Poeta şi actriţa Ioana Crăciunescu. Ce înseamnă să rămâi un artist adevărat între două ţări şi două culturi

Ziarul de Vrancea
13 nov 2024 4300 vizualizări

Ioana Crăciunescu (n. 13 noiembrie 1950, București) este o actriță de teatru, cinema și poetă română.

Este cunoscută prin roluri de mare încărcătură tragică. Spectatorii care au văzut-o în Clitemnestra din spectacolul „Electra“, regizat de Mihai Măniuţiu la Sibiu, n-o mai pot uita. Cei mai mulţi o identifică pe actriţă cu personajul Ana din filmul „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii“, ecranizarea lui Mircea Mureşan după romanul „Ion“, de Liviu Rebreanu. Deşi născută în Bucureşti, detestă Capitala pe care o vede ca pe o imensă tarabă de silicoane. Are dublă cetăţenie, îşi împarte viaţa între două ţări şi două culturi, română şi franceză, la fel cum îşi împarte talentul în actorie şi în poezie. Joacă pe scenele din Franţa şi revine în România, unde s-a apucat să restaureze case şi biserici uitate din Ardeal. Face evenimente culturale  în conacele de la Aţel şi de la Pelişor, din judeţul Sibiu. Locul ei de suflet rămâne însă casa de la Bulbucata, într-un sat dinspre Giurgiu, unde lumea noastră artistică poposeşte la o „vâlvătaie“ stropită cu vin.

 

 

 

A absolvit Liceul Mihai Viteazul din capitală. În 1973 a absolvit Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale din București și a devenit actriță a Teatrului Nottara. A jucat pe această scenă mai mult de 50 de roluri și în 1974 a debutat pe marele ecran cu filmul "Actorul și sălbaticii". Ioana Crăciunescu s-a remarcat înainte de 1989, ca poetă și actriță de teatru și cinema.

În 1991 pleacă în Franța, fiind invitată pentru câteva luni, și a rămas 15 ani. Apoi s-a întors în România, a stat o perioadă scurtă și a plecat în Franța din nou. Și-a împărțit iubirea între două țări și două culturi, la fel cum a împărțit iubirea între actorie și poezie. Locul cel mai important pentru omul Ioana Crăciunescu, loc de dor și regăsire, rămâne Bulbucata, un sat spre Giurgiu unde se află mama artistei și casa de la țară. A jucat la Paris, la Teatrul de poezie românească Opium de la Haute Allier, dar și la Avignon, în Belgia, Luxemburg, a interpretat roluri în "La Philosophie dans le boudoir" de Sade, "Les Liaisons Dangereuses" de Laclos, spectacole jucate în limba franceză. A adaptat pentru scenă și a regizat spectacolul "Les Chants de Maldoror" de Lautréamont. A mai jucat în "Les Sept contre Thčbes" de Eschil, "Le cadavre vivant" de Tolstoi, "Somnoroasa aventură" de Teodor Mazilu, "Pescărușul" de Cehov, "Salve regina" de Virgil Tănase, "Sufleurul fricii" de Matei Vișniec, "27 remarques pleines de coton" de Tennessee Williams. A revenit periodic în România și a continuat să joace la București și la Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, a susținut recitaluri de poezie. A jucat în țară în spectacolul din 2004, Hamlet. "Intolerable", cu o distribuție română, franceză și maghiară, în turneu internațional.

Ioana Crăciunescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Uniunii Ziariștilor români, a UCIN și UNITER.

Volumele de poezie

    Duminica absentă, Cartea Românească, București, 1980

    Supa de ceapă, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1981

    Iarna clinică, Cartea Românească, București, 1983

    Mașinăria cu aburi, Editura Eminescu, București, 1984

    Creștet și gheare, Cartea Românească, București, 1998

    Supa de ceapă / Soupe à l’oignon, Editura Brumar, Timișoara, 2007

Filmografie

    Actorul și sălbaticii (1975) - juna patetică

    Ediție specială (1978)

    Artista, dolarii și ardelenii (1980) - pianista

    Blestemul pămîntului – Blestemul iubirii (1980) - Ana

    Probleme personale (1981)

    De ce trag clopotele, Mitică? (1981)

    Femeia din Ursa Mare (1982)

    La capătul liniei (1983)

    O lebădă iarna (1983)

    Promisiuni (1985)

    Să-ți vorbesc despre mine (1987)

    François Villon – Poetul vagabond (1987)

    Duminică în familie (1988)

    Întîmplări cu Alexandra (1991)

    Quelque part vers Conakry (1992)

    Mensonge (1993)

    Pullman paradis (1995)- Aurora Liceanu

    My friend Christi (2008)

    Undeva la Palilula (2012) - Soție Limoncelli

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.