Timp Liber

Astăzi despre Angela Ciochină - solista care a strălucit pe scenă în anii ʼ70- ʼ80, însă a murit săracă și tristă

Ziarul de Vrancea
6 iul 2020 3610 vizualizări

Angela Ciochină (n. 17 aprilie 1955, comuna Urecheni, județul Neamț - d. 7 iulie 2015 București) a fost o solistă vocală, compozitoare și profesoară de canto.

Prin anii ’70, a apărut în muzica ușoară românească o fată frumoasă, cu o delicatețe catifelată, cu o voce particulară și o prezență scenică discretă: Angela Ciochină. A fost pentru mulți ani, una dintre cele mai talentate soliste din anii comunismului.

Artista a studiat Conservatorul şi a fost colegă în camera de cămin cu o altă fostă solistă cu voce de aur, Mihaela Runceanu. Ca o coincidenţă stranie, şi ea a fost găsită moartă în casă, în 1989 (n.r.- a fost ucisă cu bestialitate de un apropiat pe care îl primise în locuinţa ei, ca să se uite la video).

”Ambele posedau ceea ce se cheamă «auz muzical absolut», un dar natural rar. De aceea, nimeni nu s-a mirat când Angela a început să şi compună”, a spus pentru Click! prezentatorul tv Octavian Ursulescu.

Angela Ciochină a absolvit Conservatorul din București în 1978. Câștigase deja mai multe trofee la concursuri naționale, iar în anul 1976 a participat la Festivalul ”Mamaia” cu patru piese, la ”Creație”. Românii au plăcut-o imediat pentru vocea caldă și prezența diafană. A început să facă turnee naționale și în străinătate. A lansat și câteva șlagăre.

Declinul solistei a început din ziua în care sora Angelei a încetat din viaţă. Universul ei, şi aşa fragil, a primit prima lovitură la moartea surorii sale Julieta, absolventă a Institutului de Arte Plastice. Din acea clipă, părinţii au devenit pentru ea totul, mergea în comuna nemţeană în care tatăl ei era preot de fiecare dată când putea. Iar când şi-a pierdut şi părinţii, Angela Ciochină s-a trezit deodată singură pe lume, fără suport, şi s-a îmbolnăvit grav.

Angela Ciochină s-a născut în comuna Urecheni (jud. Neamţ) pe 15 aprilie 1955, în acelaşi an ca şi Mihaela Runceanu, de care o leagă un trecut comun în muzica uşoară românească a anilor '70- '80. În 1974 a dat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, la secţia canto şi a intrat din prima încercare, fără ştirea părinţilor. Mihaela Runceanu i-a fost colegă de grupă la clasa profesorului Victor Giuleanu, şi tot cu ea a împărţit şi camera de cămin. În august 1975, cele două artiste s-au duelat muzical la cea de-a opta ediţie a „Festivalului Tinereţii" de la Amara. Angela a cucerit atunci trofeul, iar Mihaela Runceanu a primit menţiune. Un an mai târziu, trofeul a fost cucerit de Runceanu. Angela Ciochină a cucerit publicul românesc cu melodii precum „Salcia”, „Călător fără popas”, „Eşti numai tu”, „Odată cu cîntecul”, „Salcâmul de pe strada mea”, „Un copil”, „Marea mea” sau „Tangoul Bucureştiului”. Printre compozitorii cu care a lucrat au fost Victor Socaciu, Cornel Fugaru sau Horia Moculescu.

Angela Ciochină a fost fată de preot și a absolvit conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București (1974-78) fiind colegă de generație cu regretata Mihaela Runceanu. A studiat cu profesorii Petre Brâncuși (teoria muzicii), Victor Giuleanu (teorie și solfegii) și Carmen Petra-Basacopol. Imediat după terminarea facultății a fost angajată la Ansamblul „Doina” al Armatei. A întreprins turnee în țară cu Ansamblul artistic al UTC (1975-81) și cu Ansamblul „Doina” al Armatei (1978-81). De asemenea a concertat și în străinătate în țări precum Bulgaria, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Grecia și Turcia. A lansat câteva șlagăre de mare succes cum ar fi: „Ești numai tu” (repertoriu internațional), „Odată cu cîntecul" (George Grigoriu), „Am vrut” (Dan Stoian), „Salcâmul de pe strada mea” (Cornel Fugaru), „Un copil" (Jolt Kerestely), „Marea mea" (Horia Moculescu), „Salcia” (Muzica: Horia Moculescu. Piesa i-a fost încredințată Angelei după plecarea din țară a Mihaelei Mihai). Un mare succes al carierei sale a fost albumul „Drumuri paralele” (Electrecord, 1985) cu piese compuse de Victor Socaciu. S-a retras din muzică la sfârșitul anilor'80. Angela Ciochină a fost și o apreciată profesoară de canto. În 2007, după decesul tatălui ei, Angela Ciochină s-a reîntors în comuna natală Urecheni din județul Neamț. Ea suferea de ciroză hepatică[2] și a fost găsită moartă în locuința sa în dimineața zilei de marți 7 iulie 2015.

Premii

    1971 – Trofeul „Floarea de argint” și Premiul II la Festivalul interjudețean „Florile Ceahlăului” cu piesele „A doua tinerețe” (George Grigoriu) și „Uitarea” (Radu Șerban).

    1971 – Premiul II la Festivalul „Floarea de lotus” din Oradea.

    1973 – Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor la Festivalul „Vlăstarele cântului” din Iași.

    1975 – Trofeul Amara la cea de-a VIII-a ediție a Festivalului „Tinereții de la Amara" din Ialomița.

    1976 – Festivalul național de muzică ușoară „Mamaia'76". Participă cu 4 piese la „Creație".

    1976 – Premiul I la „Festivalul artei studențești" din Galați.

    1977 – Trofeul „Steaua fără nume”.

    1984 – Participă la Festivalul de muzică ușoară „Mamaia'84" cu peisele „Un copil" (Jolt Kerestely/Ovidiu Dumitru) și „Câmp fără popas" (Angela Ciochină/Lucian Blaga).

Note

    ^ Angela Ciochină, Discogs, accesat în 9 octombrie 2017

    ^ a b Libertatea.ro: Angela Ciochină a murit

Bibliografie

    "Meridianele cântecului", Daniela Caraman-Fotea, Editura Muzicală, 1989, pag.82-83.

    "Dicționar Rock, Pop, Folk", Daniela Caraman-Fotea și Cristian Nicolau, Editura Humanitas, 1999, pag.246.

    "Viața și moartea Mihaelei Runceanu", Nicolae Peneș, București, Editura Divers Press, 1993, pag.27-30.

Legături externe

    Angela Ciochină, un om frumos, o lecție de demnitate, 16 februarie 2014, Clara Margineanu, Jurnalul Național

    EXCLUSIV «Zac în pat, dar vreau să cânt din nou!» Angela Ciochină, solista-păpușă a Epocii de Aur, nu poate merge de cinci ani., 3 ianuarie 2015, Gheorghe Chelu, Click!

    http://spynews.ro/paparazzi/angela-ciochina-nea-primit-in-casa-ei-vezi-cum-arata-la-cinci-ani-de-la-nefericitul-eveniment-20812.html

De la Wikipedia, enciclopedia liberă, click.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.