Timp Liber

VIDEO Astăzi despre: Un om care spunea lucrurilor pe nume - Andrei Gheorghe - „La revedere, Națiune!”

Ziarul de Vrancea
19 mar 2024 4763 vizualizări

Andrei Gheorghe (n. 14 ianuarie 1962, Lipețk, RSFS Rusă, URSS – d. 19 martie 2018, Voluntari, Ilfov, România) a fost o personalitate media, prezentator, realizator de emisiuni de radio și televiziune din România, realizator de filme documentare și de scurt metraj.

Tatăl lui, originar din România, a studiat la școala de aviație din Lipețk, Rusia, iar mama sa, rusoaică, era fiica comandantului școlii de aviație. Andrei a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (secția rusă-engleză), Universitatea din București.

Vă prezentăm și un interviu realizat pentru Prima Tv de Cristina Ţopescu în anul 2007 cu Andrei Gheorghe. Cei doi îndrăgiți oameni de radio și televiziune au plecat dintre noi la diferemță de doi ani unul față de celălalt

Ei vorbeau despre societatea românească, dar și despre faptul că nu reușesc să își mai găsească parcă locul în mediile actuale

 

Între 1991 și 1993 a fost reporter special la Radio Constanța și a realizat mai multe emisiuni la posturile Radio Sky Constanța (1993-1996; „Videomania”, „Vineri 13”), Pro FM București (1996-2003; „Midnight Killer” „13-14”) și „Lanțul Slăbiciunilor” la Pro TV.

Din 2003

În 2003 si 2004 realizează la Antena 1 emisiunea „Gheorghe” și reia emisiunea „13-14 cu Andrei”, mai întâi la Radio 21, iar apoi, în perioada 2005-2006, la Radio Total.

A avut un rol secundar în filmele Amen al lui Costa Gavras, Tinerețe fără tinerețe al lui Francis Ford Coppola și a colaborat cu Paraziții pentru albumul Irefutabil.

În 2004 a fost consilier media și realizator de emisiuni („Politica, frate!” și „Am o știre pentru tine!”) la Realitatea TV. A scris la „Academia Cațavencu” și în ghidul „24-FUN”.

În afară de realizarea de emisiuni radio și TV, a deținut funcții de conducere la posturile unde a lucrat: director general al Radio Sky Constanța și Pro FM București, director de programe al trustului Media Pro, consilier în probleme de marketing la Antena 1 București.

În 2006 în colecția „Ego Publicistică” de la Polirom a apărut volumul Midnight Killer - Banalitatea s-a născut la oraș, însoțit de un CD audio.

A realizat un scurt metraj în 2008, numit Dubla personalitate. A fost realizatorul emisiunii „Cu Gheorghe și Mihaiu” de la Radio Guerilla și a acceptat provocarea de la Kanal D pentru a modera reality-show-ul românesc „Rătăciți în Panama”. În 2009 a anunțat un nou proiect: „www.presa.nu”. Din data de 5 ianuarie 2010 s-a ocupat cu organizarea departamentului de comunicare din cadrul Ministerului de Finanțe până în luna februarie a aceluiași an.

A realizat emisiunile „Salutare Națiune” (din 3 octombrie 2010 pe Prime în Chișinău, Republica Moldova), „Clubul de poker” (din 24 octombrie 2010 pe Prima TV în România), „Oameni și oameni” (din 13 februarie 2012 pe The Money Channel).

A colaborat cu trupa Paraziții pentru albumul Irefutabil.

A decedat în locuința sa din Voluntari pe data de 19 martie 2018, ora 22:15 din cauza unui stop cardio-respirator. [2]

 

Filmografie

    Periferic (2010) - joacă rolul lui Cosmin

    În căutarea lu' Malone Muistu' (2010)

    Bani (2008)

    Dublă personalitate (2008), la care este și scenarist

    Youth Without Youth / Tinerețe fără tinerețe (2007) - șofer de taxi

    Amen (2002) - ofițer francez

Note

    ^ Rodica Ciorănică (13 decembrie 2010). „A. Gheorghe: „Ia lipceanin. Am crescut la dace..."”. vipmagazin.md.

    ^ „A murit Andrei Gheorghe. Primele informaţii ale legiștilor”. Digi24. 19 martie 2018. Accesat în 18 august 2019.

Legături externe

    Fanpage pe facebook

    Cont pe Twitter

Interviuri

    "Vreau sa fiu si sa ma prezint: Om De Radio", Formula AS - anul 2002, numărul 516

    Andrei Gheorghe despre mogulii săi ratați: Sârbu, Voiculescu și Vîntu, 16 octombrie 2010, Magda Spiridon, Mihnea-Petru Pârvu, Evenimentul zilei

    VIDEO Andrei Gheorghe: „Dumnezeu este mogulul suprem“, 28 octombrie 2010, Florina Tecuceanu, Adevărul

    Andrei Gheorghe, realizator radio-TV : „În ’90 dădeam lovituri de stat“, 28 octombrie 2011, Roxana Lupu, Adevărul

    Andrei Gheorghe: "Eu nu plătesc, niciodată n-am bani în buzunare. Pentru asta am asistenți”, 10 aprilie 2012, Anca Simionescu, Evenimentul zilei

„Cristina Țopescu: Cum e societatea românească?

Andrei Gheorghe: Este o societate care generează mediocritate și stat în genunchi, care nu-și pune semnul întrebării. Este formată din indivizi care își urăsc semenii, care detestă vârfurile, care se simt stresați și stânjeniți de cei ieșiți din normă și care nu își aplaudă eroii decât cu o singură condiție: să fie morți“.

In septembrie 2017, jurnalistul si-a exprimat prin cuvinte aspre

dezamagirea fata de modul in care a evoluat societatea romaneasca din

1989 incoace

Andrei Gheorghe, in septembrie 2017:

„Sint obosit. Am fost "generația de sacrificiu" si am crezut ca după un drum lung si greu o sa ajungem intr'o poiana cu soare si flori. Drumul nu ducea nicăieri si intr'o zi sătui de foame si mizerie ne'am revoltat, ne'am ucis conducătorii si am crezut ca după un alt drum lung si greu o sa ajungem la malul unei ape dulci. Apa însă e salcie, terenul mlăștinos si cei mai nevolnici și netrebnici dintre noi se răsfață in calești scumpe, copiii lor ni se urca in cap și dansează țonțoroiul iar părinții noștri mor încet de piocianic. Frății fug scirbiti si'si caută fericirea in alte zări. Speranta a leșinat bătută de jandarmi, Infinitul lucrează la un mall iar eu imi număr firfireii și ma gândesc daca'mi ajung de o funie mai sănătoasă. In fata nu văd nimic decit bezna și întuneric, in jurul nostru doar mizerie și dezmăț și nu mai pot și nu mai am răbdare. Am inima uscata si'n gura gust de cenușă. Va blestem conducători ai României si'n pușcărie dacă v'as bagă pe toți, cu nimenea nu as greși. Va blestem cu spitalele, școlile, șoselele, șpăgile, infumurarile și prostia voastră agresiva. Va blestem sa muriți stind la coada, sa trăiți din salariu și sa va petreceți bătrânețea cu o pensie obișnuita, intr'un oraș obișnuit, cu doi copii obezi și beți in sufragerie și cu părinții in întreținere pe veci. Sint obosit și drumul nu se mai zărește.” (hotnews.ro)

După jumătate de an pleca...„.Adio naține”

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.