Timp Liber

VIDEO | Astăzi despre: una dintre cele mai frumoase actrițe din România. Aimée Iacobescu. Frumusețea sa și grația sa o puneau într-o lumină nobilă

Ziarul de Vrancea
27 mar 2022 2031 vizualizări

Gabriela-Aimée Iacobescu[1] (n. 1 iulie 1946, Unguriu, Buzău, România – d. 27 martie 2018, București, România) a fost o actriță română

 


Născută în noaptea de Sânziene a nului 1946, într-o casă mare, cu cinci camere și cerdac, cu o livadă imensă, din părinți tineri și foarte educați. Mama, Steluța, absolventă a facultății de desen și scenografie, și tatăl, Constantin, medic militar. „Tata îi scria mamei scrisori de dragoste care începeau cu «ma bien aimée». Numele meu de acolo provine. Am avut probleme cu el mai târziu, autoritățile de atunci habar  n-aveau să-l pronunțe, îl citeau ca atare, mă luau la întrebări, suspiciosi, că ce fel de nume e ăsta. Tot ce am mai frumos în mine s-a nascut acolo, în locurile acelea unde am copilărit. În vatra satului era o livadă și în fiecare an, primăvara, îmi  propuneam împreună cu fratele meu să așteptăm momentul în care vor înflori pomii. Dar adormeam, iar livada înflorea de fiecare dată noaptea“, a povestit actrița.

 

A absolvit Secția de Actorie a Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București (IATC), azi Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, în 1968, la clasa profesoarei Beate Fredanov, asistenți Octavian Cotescu și Laurențiu Azimioară.

Aimée Iacobescu a fost protejata scriitorului Eugen Barbu, a filmat cu regizorul Dinu Cocea și a devenit apoi preferata inginerului-regizor Sergiu Nicolaescu.

A rămas în amintirea publicului cu rolul Domniței Ralu.

Aimée Iacobescu suferea de cancer și mijloacele ei financiare modeste făceau cu greu față tratamentului costisitor. În dimineața zilei de 27 martie 2018 s-a stins din viață.

Filmografie

    De-aș fi... Harap Alb (1965)

    Haiducii (1966), regia Dinu Cocea

    Șapte băieți și o ștrengăriță (1967), Bernard Borderie, coproducție cu Franța

    Răpirea fecioarelor (1968), regia Dinu Cocea

    Haiducii lui Șaptecai (1971) - Domnița Ralu, regia Dinu Cocea

    Zestrea domniței Ralu (1971) - Domnița Ralu, regia Dinu Cocea

    Săptămâna nebunilor (1971) - Domnița Ralu, regia Dinu Cocea

    Cu mâinile curate (1972) - Charlotte, regia Sergiu Nicolaescu

    Nu filmăm să ne-amuzăm (1975) - Lucia, regia Iulian Mihu

    Osînda (1976) - Magda Pârâianu, regia Sergiu Nicolaescu

    Revanșa (1978), regia Sergiu Nicolaescu

    Ultima noapte de dragoste (1980), regia Sergiu Nicolaescu

    Dumbrava minunată (1980) - Sora Soarelui, regia Gheorghe Naghi

    Cuibul de viespi (1987) - Jenny Valeriu / Amy Andronache, regia Horea Popescu

    Detectiv fără voie (serial TV, 2001), regia Sergiu Nicolaescu

Premii și distincții

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistei Aimée Iacobescu la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.[4]

Note

    ^ „Aimée Iacobescu trece printr-o dramă”.

    ^ Loreta Popa, Astăzi e ziua ta, Aimee Iacobescu, 2 iulie 2014, Jurnalul.ro, accesat 29 ianuarie 2016

    ^ Alexandra Constanda (27 martie 2018), „Actrița Aimee Iacobescu a murit la 71 de ani”, Adevărul, accesat în 27 martie 2018

    ^ Decretul nr. 36 din 7 februarie 2004 privind conferirea Ordinului și Medaliei Meritul Cultural, text publicat în Monitorul Oficial nr. 172 din 27 februarie 2004.

Legături externe

    Cinemagia - Aimee Iacobescu

    Amintiri despre domnița Ralu, 10 octombrie 2009, Maria-Clara Brumariu, Adevărul

    [1], "Astăzi e Ziua ta..., Aimeé Iacobescu", de Violeta Cristea, Mihai Știrbu, "Jurnalul Național" din 30 iunie 2006

    [2], "Aimee Iacobescu, Diva De porțelan", de Aura Alexa Ioan, "Monden" din 20 februarie 2007

    [3], "Astăzi e Ziua ta..., Aimeé Iacobescu", de Loreta Popa din 1 iulie 2010

Interviuri

Aimee Iacobescu: Nu poti iubi decat o data in viata, 5 martie 2010, Alina Iordanescu Foto: Matei Garici, Revista Tango

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.