Astăzi despre: Academicianul Gheorghe Demetrescu. Astronomul si seismologul care a atribuit profunzimea focarului seismic din Vrancea, a inițiat înființarea rețelelor de stații seismice pe teritoriul țării
Gheorghe Demetrescu (n. 22 ianuarie 1885 la București – d. 15 iulie 1969, București) a fost un matematician, astronom și seismolog român, director al Observatorului Astronomic al Academiei (1943 - 1963), membru titular al Academiei Române din 1955.
A stabilit hipocentrul unui cutremur, fundamentele existentei focarelor seismice de profunzime mare si a atribuit focarului seismic din Vrancea profunzimea de 150 de km. Studiile sale asupra cutremurelor din zona Vrancea au condus la evaluarea grosimii scoartei terestre in regiunea tarii noastre, introducand notiunea de "unde seismice secundare Demetrescu". In 1935, Gheorghe Demetrescu a creat o sectie seismologica la Observatorul Astronomic din Bucuresti si din initiativa sa, a fost infiintata pe teritoriul Romanei, prima retea de statii seismice: Focsani si Bacau (1942), Campulung-Arges (1943), Iasi (1951), Vrancioaia (1952).
Astronom si seismolog, membru la Academiei Romane si director al Observatorului Astronomic din Bucuresti, Gheorghe Demetrescu a desfasurat o intensa activitate la Observatorul Astronomic din Paris, in domenii precum fotometria stelelor variabile sau fizica solara, a creat o sectie seismologica la Observatorul Astronomic din Bucuresti si din initiativa sa a fost infiintata prima retea de statii seismice de pe teritoriul Romanei, potrivit volumului "Membrii Academiei Romane - Dictionar".
In 1915 a devenit doctor in matematici aplicate (astronomie) cu teza "Asupra unei metode de calcul pentru prezicerea eclipselor de Soare". S-a specializat, apoi, la Paris unde a desfasurat o intensa activitate la Observatorul Astronomic (1908-1923) si a elaborat o metoda originala pentru studiul unui obiectiv. A fost profesor de astronomie la Universitatea din Cluj (1923-1928), director al Observatorului Astronomic din Bucuresti (1943-1963), profesor de astronomie la Universitatea din Cluj si de astronomie si seismologie la cea din Bucuresti (1943-1962). In perioada Razboiului pentru Reintregire Nationala (1916-1918) a fost insarcinat de Misiunea Militara Franceza, cu organizarea unui serviciu meteorologic, pentru nevoile armatei. A creat statii aerologice pe frontul din Moldova si una centrala, la Iasi, unde se redactau buletinele zilnice meteorologice erau difuzate unitatilor militare. A stabilit metode de determinare a calitatii instrumentelor astronomice, a elementelor unei eclipse, a studiat miscarea cometei Halley dar si protuberantele si coroana inferioara a Soarelui, cu prilejul eclipsei totale din 17 aprilie 1912. De asemenea, a descoperit asteroidul denumit "Terentia"(1915) si a realizat primul catalog stelar cuprinzad 212 stele variabile. A stabilit hipocentrul unui cutremur, fundamentele existentei focarelor seismice de profunzime mare si a atribuit focarului seismic din Vrancea profunzimea de 150 de km. Studiile sale asupra cutremurelor din zona Vrancea au condus la evaluarea grosimii scoartei terestre in regiunea tarii noastre, introducand notiunea de "unde seismice secundare Demetrescu". In 1935, Gheorghe Demetrescu a creat o sectie seismologica la Observatorul Astronomic din Bucuresti si din initiativa sa, a fost infiintata pe teritoriul Romanei, prima retea de statii seismice: Focsani si Bacau (1942), Campulung-Arges (1943), Iasi (1951), Vrancioaia (1952).(nmedia.ro)
A fost membru corespondent al Academiei de Științe din România începând cu 21 decembrie 1935 și membru titular începând cu 3 iunie 1941 De asemenea, a fost membru al Uniunii Astronomice Internaționale și al Uniunii Internaționale de Geodezie și Geofizică. Pentru activitatea sa, a fost distins cu diverse medalii ale RSR.
Biografie
A absolvit secția de matematică a Facultății de Științe din București, apoi a fost trimis pentru specializare în astronomie la Paris. După întoarcerea în țară, a participat la instalarea marelui ecuatorial fotografic și ale lunetei meridiane ale Observatorului Astronomic din București.
A fost apoi profesor la Universitatea din Cluj, unde a pus bazele observatorului astronomic de acolo, cu care ulterior a efectuat cercetări de amploare. De asemenea, s-a ocupat și de domeniul seismologiei și a inițiat înființarea rețelei de stații seismice pe teritoriul țării. L-a avut ca profesor pe Nicolae Coculescu, iar despre activitatea sa au scris Constantin Drâmbă și Simion Stoilov.
Lucrări
Eclipsele și prevederea lor, Colecția societății pentru răspândirea științei și culturii vol. 38, 1952, 28 p.
Studii și cercetǎri de astronomie și seismologie, 1967
Gheorghe Demetrescu, Cornelia Cristescu, Elemente de dinamică stelară, Editura Academiei Republicii Socialiste România, București, 1967
Galaxii în univers, Editura Științifică, 1967
Onoruri
În onoarea lui Gheorghe Demetrescu, un asteroid descoperit de programul EURONEAR, în 2008, a primit numele său: 358894 Demetrescu
Referințe
^ „Lista membrilor Academiei de Științe din România (ASR) (1936-1948) p.1” (PDF). Arhivat din original (PDF) la 23 septembrie 2015. Accesat în 17 iunie 2013.
Bibliografie
Constantin Drâmbă, L' illustre astronome roumain Gheorghe Demetrescu: discours de réception, Editura Academiei Române, 1992
Personalități românești ale științelor naturii și tehnicii - Dicționar, București: Editura Științifică și Enciclopedică, 1982, p 133-134
Legături externe
Membrii Academiei Române din 1866 până în prezent – D
Date biografice la Universitatea Babeș-Bolyai
Biblioteca de Astronomie a Observatorului Cluj Arhivat în 27 iunie 2016, la Wayback Machine.