Timp Liber

Astăzi este Solstițiul de vară. Despre cea mai lungă zi din an

Ziarul de Vrancea
21 iun 2022 942 vizualizări

Solstițiul de vară 2022 marchează începutul verii, din punct de vedere astronomic. Este momentul din an în care ziua este cea mai lungă, iar noaptea cea mai scurtă. Află când cade solstițiul de vară în 2022, ce se întâmplă cu Pământul în această zi și cum te poate afecta acest eveniment astronomic!

La solstițiul de vară, Soarele parcurge calea cea mai lungă prin cer, atingând cele mai nordice puncte în emisfera nordică. Prin urmare, în această parte a lumii, ziua solstițiului de vară are cea mai multă lumină naturală și este cea mai lungă din an. Soarele luminează pentru o perioadă de 15 ore și 32 de minute, iar noaptea durează doar 8 ore și 28 de minute.

Termenul de „solstițiu” provine din cuvintele latinești ”sol” (soare) și ”sistere” (a sta pe loc). Asocierea acestor două cuvinte se explică prin faptul că la solstițiu, perioada în care declinația Soarelui (unghiul dintre razele Soarelui și planul ecuatorului Pământului) pare constantă, iar mișcarea sa aparentă spre nord sau sud pare să se oprească înainte de a-și schimba direcția.

Acest fenomen este cel mai vizibil la Cercul Arctic, unde Soarele rămâne deasupra orizontului cel puțin 24 de ore continue. De aici a apărut și termenul „Tărâmul Soarelui de la Miezul Nopții”. La solstițiul de iarnă, la Cercul Arctic Soarele rămâne sub orizont cel puțin 24 de ore consecutive. Cercul Arctic este o porțiune de nord a Pământului și traversează țări, precum: Norvegia, Suedia, Finlanda, Rusia, SUA (Alaska), Canada, Danemarca și Islanda

Ce se întâmplă cu Pământul în prima zi de vară?

Planeta Pământ se rotește în jurul axei sale o dată pe zi, producând ciclul zilei și al nopții. În același timp, Pământul se mișcă și în jurul Soarelui pe orbita sa, realizând o rotație completă pe parcursul unui an.

Axa de rotație a Pământului nu este perpendiculară pe axa de mișcare în jurul Soarelui, ci există o ușoară înclinație la 23,44°. Această înclinare înseamnă că, în timpul unei jumătăți a anului, partea de nord a Pământului este ușor înclinată spre Soare, iar sudul este înclinat în partea opusă. În timpul celeilalte jumătăți a anului, se produce evenimentul invers.

Atunci când emisfera nordică este în punctul cel mai înclinat spre Soare, în această parte a lumii este solstițiul de vară. În același timp, în emisfera sudică este solstițiul de iarnă. Aproximativ șase luni mai târziu, emisfera nordică are solstițiul de iarnă, iar emisfera sudică are solstițiul de vară.

Ziua solstițiului de vară nu se bazează pe o anumită dată sau oră calendaristică. Ea depinde în primul rând de momentul în care Soarele ajunge în punctul cel mai nordic de la ecuator. Totuși, există și alți factori care influențează data exactă a solstițiului de vară, și anume atracția gravitațională a Lunii și a planetelor.  

În plus, solstițiul de vară nu cade mereu în aceeași zi și din cauza diferenței dintre anul calendaristic Gregorian (care are în mod normal 365 de zile) și anul tropic (perioada de timp în care Pământul orbitează în jurul Soarelui, care este de obicei, de aproximativ 365,242199 zile). Pentru a compensa fracțiunea de zile lipsă, calendarul gregorian adaugă o zi bisectă aproximativ la fiecare 4 ani, ceea ce face ca data primei zile de vară să fie diferită.

Totuși, solstițiul de vară din emisfera nordică variază ușor, între zilele de 20 și 22 iunie, ale fiecărui an.

Anul acesta solstițiul de vară cade pe 21 iunie, la 12:13, ora locală a României.Cea mai lungă zi din an

În emisfera nordică, solstițiul de vară este ziua cu cea mai lungă perioadă de lumină solară. În acest moment, Soarele se află în cel mai înalt punct pe cer, iar razele sale ating Pământul într-un unghi mai direct. Pentru cei care locuiesc în emisfera sudică, aceasta este cea mai scurtă zi din an și marchează sosirea iernii.

Solstițiul de vară este cea mai călduroasă zi din an?

La solstițiul de vară, emisfera nordică primește mai multă lumină solară decât în ​​orice alt moment al anului, dar acest lucru nu înseamnă că această zi este și cea mai fierbinte.

Oceanele și atmosfera Pământului absorb și stochează o parte din energia primită de la Soare, apoi o eliberează înapoi sub formă de căldură, la diferite intensități. Chiar dacă Pământul va absoarbe cea mai multă lumină solară la solstițiul de vară 2022, este nevoie de câteva săptămâni pentru a o elibera înapoi în atmosferă și apă. Din acest motiv, zilele cu temperaturile cel mai ridicate din an sunt, de obicei, în lunile iulie sau august.

În general, apa se încălzește mai lent decât aerul sau pământul, de aceea în primele zile de vară, deși este cald afară, oceanele și mările sunt mai reci.

Care sunt efectele solstițiului de vară?

În cea mai lungă zi a anului, întreaga noastră ființă este energizată. Prin urmare, ne simțim mai împrospătați, mai inspirați și avem în general o stare de spirit crescută. Este posibil ca dragostea ta de viață să fie mai pronunțată în această zi și să simți o mare bucurie interioară.

Tradiții antice în prima zi de vară

Solstițiul de vară a fost mult timp sărbătorit în diverse moduri, de diferite culturi:

    Egiptenii au construit Marile Piramide astfel încât Soarele, văzut din Sfinx, să apună exact între două dintre piramide la solstițiul de vară.

    Mayașii au construit orașe în care clădirile erau proiectate să se alinieze cu soarele în timpul solstițiilor. Arheologii au descoperit rămășițele unui observator astronomic într-un oraș mayaș, unde se crede că populația orașului se aduna pentru a vedea cum regele lor poruncește cerurilor.

    În Europa secolelor trecute, irlandezii tăiau ramuri de alun în ajunul solstițiului de vară pentru a fi folosite în căutarea de aur, apă și bijuterii prețioase.

    Celebrele pietre de la Stonehenge sunt aliniate pentru a încadra răsăritul Soarelui la solstițiu de vară. Din această cauză, specialiștii sugerează că această zi putea fi o sărbătoare a Soarelui, însă această ipoteză nu poate fi deocamdată confirmată cu exactitate.Monumentul de la Stonehenge

    În Mexic, piramida de la Chichén Itzá (Templul lui Kukulcan) este construită în așa fel încât, în timpul solstițiului de vară, soarele aruncă umbre perfecte pe laturile de sud și de vest, astfel încât să pară împărțit în două. La echinocțiul de primăvară, umbrele aruncate de soare formează conturul unui șarpe care coboară treptele piramidei.

    Conform site-ului Historia.com, în Grecia antică, solstițiul de vară marca numărătoarea inversă de o lună până la deschiderea Jocurilor Olimpice. De asemenea, în această perioadă avea loc Kronia, un festival care-l sărbătorea pe Cronos, zeul agriculturii. Codul social strict al grecilor era schimbat temporar în timpul Kroniei, sclavii participând la veselie ca egali sau erau chiar serviți de stăpânii lor.

    În Roma, în zilele premergătoare solstițiului de vară, se sărbătorea Vestalia, o sărbătoare religioasă în cinstea Vestei, zeița căminului, a familiei. În timpul Vestaliei, femeile căsătorite erau lăsate să intre în templul Vestei pentru a lăsa ofrande zeiței în schimbul binecuvântărilor pentru familiile lor. Accesul femeilor în templu era interzis în celălalte zile ale anului.

    În China antică, solstițiul de vară era asociat cu „yin”, forța feminină. Festivitățile celebrau Pământul, feminitatea și forța „yin”.

    Triburile native din America de Nord aveau diverse ritualuri de solstițiu, precum dansul în jurul unui copac în timp ce purtau culori simbolice. Unele ritualuri sunt practicate și astăzi.

Tradiții care se mai păstrează și astăzi de solstițiu de vară

Și în prezent se sărbătorește solstițiul de vară în mai multe părți ale lumii, astfel:

    În țările din Nord, se sărbătorește Ziua Verii pe data de 24 iunie. Atunci se organizează petreceri cu focuri de tabără, unde oamenii se distrează și se bucură de faptul că iernile lungi și întunecate au luat sfârșit! Fetele își pun flori în păr, iar casele sunt împodobite cu ghirlande de flori.

    În regiunea austriacă Tirol, în ziua solstițiului de vară se aprind torțe pe versanții munților.Foc de tabără în pădure

    În Letonia, venirea verii este sărbătorită prin focuri de tabără. De asemenea, legenda spune că trebuie să pornești dis-de-dimineață în căutarea unei flori magice de ferigă, deoarece aceasta îți va aduce noroc în anul care a mai rămas.

    La Stonehenge, de solstițiu de vară 2022, ca și în alți ani, se vor aprinde focuri de tabără pe vârfurile dealurilor.

    În Alaska, solstițiul de vară este sărbătorit cu un joc de baseball care începe la miezul nopții și se întinde până în dimineața următoare. Tradiția a luat naștere în 1906.

Alte tradiții de solstițiu de vară

În trecut, strămoșii noștri priveau solstițiu de vară ca unul dintre cele mai importante evenimete ale anului și îl sărbătoreau ca atare. Iată cele mai interesante obiceiuri asociate cu această zi:

    Împletirea coroanelor din flori, crenguțe și alte plante. Aceste coroane erau realizate de fetele nemăritate și erau puse să plutească pe râu. Dacă coroana se îndepărta și nu se mai putea vedea cu ochiul liber, fata care a împletit-o își va întâlni sufletul pereche în acel an. Dacă dimpotrivă, coroana se întorcea la mal sau se scufunda, fata trebuia să mai aștepte încă un an pentru a se căsători.

    Coroană din flori

    Feriga înflorită. Obiceiul era ca cei mai curajoși tineri din sat să plece în această noapte în pădure să caute o ferigă înflorită. Cei care o găseau și o aduceau în sat aveau noroc toată viața și puteau comunica cu animalele sălbatice.

    Ziua scăldatului. În trecut, oamenii credeau că spiritele rele sălășluiesc în apa de râu sau mare. Când acestea erau nemulțumite de ceva, îi înecau pe toți cei care se încumetau să înoate. În ziua solstițiului de vară, se spune că spiritele își pierdeau puterile și rămâneau pe fundul apei. În acea zi, toți oamenii puteau să se scalde în apă până apunea soarele.

Iată câteva lucruri interesante despre solstițiul de vară:

    Datorită poziției Soarelui în această zi, umbra unui om văzută la ora locală a amiezii, este cea mai scurtă din tot anul.

Mai mult decât atât, dacă te afli undeva la Tropicul Racului în timpul solstițiului, vei observa că la amiază, nu vei avea nicio umbră. Acest lucru este posibil deoarece solstițiul este momentul în care soarele este direct deasupra capului, la un unghi de 90 de grade față de Pământ.

    În ziua solstițiului de vară, Soarele nu răsare cel mai devreme și nu apune cel mai târziu

Deși solstițiul de vară 2022 este ziua cu cele mai multe ore de lumină din acest an, soarele nu va răsări cel mai devreme. De obicei, în emisfera nordică, acest eveniment are loc cu aproximativ o săptămână înainte de solstițiul din iunie, iar cel mai târziu apus are loc la câteva zile după solstițiu. Momentele exacte diferă în funcție de latitudine.

    Soarele apune mai încet la solstițiu

Durează mai mult ca Soarele să coboare sub orizont, iar acest fenomen este legat de unghiul Soarelui comparativ cu linia Orizontului. Cu cât Soarele apune mai departe de vest de-a lungul orizontului, cu atât unghiul Soarelui care apune este mai puțin adânc. De aceea apusurile sunt mai lungi și mai romantice la solstițiu de vară.

    În timpul solstițiului, Pământul este în punctul cel mai îndepărtat față de Soare

Datorită faptului că solstițiul are loc vara, unele persoane cred că în acest moment, Pământul este cel mai aproape de Soare. Cu toate acestea, acest lucru lucru nu este adevărat, ba dimpotrivă. La solstițiu de vară, Pământul este în punctul cel mai îndepărtat de Soare. Căldura verii vine exclusiv din înclinarea axei Pământului și nu din cât de aproape este planeta noastră de Soare.

Așadar, solstițiu de vară 2022 marchează începutul verii în acest an. Este o zi a bucuriei și în diverse părți ale lumii este sărbătorită cu petreceri, focuri de tabără, flori și cântece.

Surse: divahair.ro foto: iStock.com


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.