Timp Liber

A început cea de a 42-a ediţie a Festivalului FLORENTIN DELMAR

Ziarul de Vrancea
10 nov 2017 1188 vizualizări

Aşa cum ne-au obişnuit organizatorii în ultimii ani, debutul s-a făcut în Foayer-ul Ateneului

Imagini din ce-a de-a doua seară a Festivalului puteți viziona accesând VIDEO-urile de mai jos

 

Ana Maria Roșu, castigatoare Delmar 2017

De această dată, publicul a fost reţinut la intrarea în sală pentru un semnal editorial al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România prin editura sa ce a scos într-un “tipar audio” un portret componistic al octogenarului Horia Moculescu – Cetăţean de Onoare al Municipiului Focşani. Într-un “flesh” de 10 minute au vorbit colegii de breaslă – Marius Ţeicu, Titus Andrei şi Ovidiu Jacobson făcând un mic portret autorului şi cd-ului ce face un scurt bilanţ de viaţă. Titus Andrei, care este nu numai un om de redacţie muzicală radio ci şi un pertinent muzicolog, a punctat ceea ce defineşte muzica lui Horia Moculescu: filonul folcloric, românismul.

 

 

Spectacolul s-a deschis printr-o “cortină” muzicală, o uvertură în interpretarea Orchestrei Viorel Gavrilă în care se regăsesc fragmente din cele mai cunoscute teme ale cântecelor lui Florentin Delmar. În comperajul d-lui Valentin Gheorghiţă – Directorul festivalului, conform tradiţiei evenimentului, prima interpretare la microfon a aparţinut laureatului Ediţiei 2016, Teodor Manciulea, care a interpretat o creaţie proprie. I-au urmat acestuia primii opt concurenţi finalişti care, în acompaniamentul orchestrei, au prezentat publicului şi juriului – Horia Moculescu, Marius Ţeicu, Viorel Gavrilă, Titus Andrei, Gabriel Cotabiţă şi Ovi Jacobson – cele două melodii pregătite. Voci bune, tineri talentați în prezentarea cărora se simte o foarte bună şi înaltă instruire muzicală (unii dintre ei fiind cursanţi ai facultăţilor de specialitate), artişti ce se pot prezenta pe oricare dintre cele mai importante scene ale ţării, şi nu numai – nota bene!

Partea a doua a serii a aparţinut recitalurilor. Primul, tot în mod tradiţional a fost Teodor Manciulea.

Cel mai interesant şi mult aşteptat recital a fost al lui Gabriel Cotabiţă. Artist de mare sensibilitate, de rafinament  interpretativ şi de mare rigurozitate în realizarea propriilor proiecte, ne-a uimit în prima seară de festival prin prezentarea celor mai importante melodii lansate de-a lungul carierei sale muzicale, dar reorchestrate într-o haină foarte modernă; o ritmică şi un timbru orchestral cum se poate întâlni doar în muzica pop anglo-americană de mare spectaculozitate. Meritul acestor orchestraţii este atribuit familiei de compozitori Ionel şi Andrei Tudor. Prin lucrarea lor, fac parcă şi o demonstratie a longevităţii melodiei peste care curge timpul şi nu-şi pierde valoarea. Cei ce au absentat de la acest show au pierdut imaginea unui artist care se produce muzical cu toată dezinvoltura şi cu un profesionalism greu de egalat. Îl veţi putea regăsi pe cd-ul de curând editat.

Aşteptăm seara a doua de festival, evoluţia celor şase concurenţi şi deznodământul manifestării. Festivitatea de premiere. Aceasta va avea loc după un alt recital de o altă culoare şi spectaculozitate a Paulei Seling.  (Liviu TOPALĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.