Timp Liber

150 de caini şi pisici din judeţ au văzut Spania şi Italia în acest an

Sorin Tudose
11 nov 2013 1059 vizualizări
Europenii nu mai primesc animale de companie în statele lor dacă acestea nu au microcip u normele europene vizează şi dihorii, dar vrancenii nu sunt încă aşa de excentrici să ţină asemenea animale în casă

Mulţi vranceni au ales să plece peste hotare împreună cu animalele lor de companie. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) de la începutul anului şi pană luna trecută  a fost solictată legalizarea a 147 de paşapoarte pentru animale de companie. Singurele ţări în care au călătorit aceste patrupede sunt Italia şi Spania, ţările în care cei mai mulţi dintre vrancenii plecaţi peste hotare au ales să lucreze în ultimii ani. Normele europene din domeniu vizează şi dihorii, dar romanii nu sunt încă atat de excentrici pentru a avea asemenea animale de companie. Potrivit reprezentanţilor DSVSA, mai multe paşapoarte au fost legalizate pentru pisici. “Procedura este în felul următor: proprietarul unui animal de companie se duce la medicul de liberă practică unde se fac acţiuni precum deparazitarea, vaccinarea antirabică, microciparea etc. Ulterior, proprietarul animalului vine la sediul DSVSA în vederea legalizării paşaportului cainelui sau pisicii, căci proprietari de dihori încă nu am întalnit. Se confruntă toate datele de pe microcip cu cele din baza noastră de date şi se eliberează paşaportul”, ne-a spus Necula Botezatu, şeful DSVSA. “De la începutul anului 2012, în conformitate cu prevederile europene din domeniu, animalele care părăsesc teritoriul Romaniei trebuie să fie microcipate pentru a putea fi identificate, ultima vaccinare antirabică trebuie să fi fost făcută după microcipare, să fi trecut cel puţin 21 de zile de la această vaccinare, să fi fost deparazitate împotriva echinococozei cu 1-5 zile înainte de a ajunge în ţările de destinaţie”, mai spun reprezentanţii instituţiei. De asemenea, în nicio ţară din spaţiul comunitar nu se mai admite tatuarea animalelor, ceea ce înseamnă că toate trebuie să deţină microcip în mod obligatoriu. Nu în ultimul rand, legiuitorii europeni nu permit călătoriile animalelor mai mici de trei luni. Iată cate trebuie să facă adevăraţii iubitori de animale dacă vor să îşi plimbe cainii şi pisicile în Europa de Vest. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.