Timp Liber

Trofeul Delmar nu trage la Focsani

Silvia Vrînceanu Nichita
26 nov 2006 936 vizualizări
In orasul lui Florentin Delmar a ramas doar premiul special,cistigat de Cosmin Dragomir.Spectatorii au fost cei mai cistigati.

Simbata seara a cazut cortina peste cea de-a XXI-a editie a Festivalului de Muzica Usoara "Florentin Delmar". Cele trei seri muzicale au facut fericiti mai multi tineri care isi cauta norocul in muzica, dar si spectatorii melomani care, la final, s-au ales cu un premiu mare si anume un recital plin de pasiune al sarmantei cintarete Corina Chiriac, care a fost acompaniata dupa multi ani de "formatia adevarata" a lui Ionel Tudor. Multi dintre spectatorii serii de gala au depasit virsta festivalului si s-au declarat fanii "muzicii bune de altadata".


Anul acesta, mult rivnitul Trofeu "Florentin Delmar" a plecat la Pitesti. Juriul, in frunte cu eternul Horia Moculescu, compozitor, pianist, interpret vocal si prezentator TV, care a prezidat 30 din cele 31 de editii ale festivalului, a decis ca trofeul sa fie acordat Iulianei Dumitrache, o tinara miniona si talentata din Pitesti. Premiul I a fost cistigat de Alin Vaduva din Craiova (2.500 RON de la Scorpion), premiul al II-lea de Mares Catalin Pana din Rimnicu Sarat (1500 RON de la Zanfir SNC), in vreme ce Ana Maria Cristina Salisteanu din Pitesti si Mihaela Floroni din Slatina au impartit premiul al III-lea (1.000 RON de la Nausica Mode). Focsanenii s-au multumit doar cu Premiul pentru cea mai buna interpretare a unei melodii semnate de compozitorul focsanean Florentin Delmar (2000 RON de la BCR), care a fost obtinut de micul, dar talentatul Cosmin Dragomir. Tinarul de doar 18 ani a dovedit o buna miscare scenica, dar si o voce speciala, care a facut spectatorii sa danseze pe scaune. Inainte de premiere, cei 18 concurenti au interpretat intr-o maniera originala, asa cum cere traditia festivalului, o piesa compusa de Florentin Delmar, pe care au invatat-o in aceeasi zi.


Sponsori fara fotoliu


Anul acesta, premiile au fost mai consistente ca niciodata poate si pentru faptul ca festivalul are acum un sponsor oficial, si anume SC Vinexport SA Focsani, care a oferit marele premiu in valoare de 3000 RON, dar si o degustare de vinuri in holul teatrului. Valentin Gheorghita, directorul festivalului, a anuntat la scena deschisa ca anul acesta festivalul a adunat si cei mai multi sponsori, peste 30. In ciuda laudelor, micile deficiente de organizare au facut ca unii dintre reprezentatii sponsorilor sa nu

aiba un loc in sala, fiind nevoiti sa asculte si sa aplaude in picioare. "Sa mai veniti si la anul sa cereti bani!", a pufnit suparat un domn caruia nu i s-a gasit un stal. Aglomeratia din sala a fost remarcata chiar si de muzicologul Horia Moculescu, care, a dezvaluit Corina Chiriac, a devenit bunic chiar in aceste zile. "Este pentru prima data cind festivalul s-a bucurat de sali pline in fiecare seara", a spus in cunostinta de cauza Horia Moculescu, care a vorbit si despre greutatile de a pastra onest acest festival. Membrii juriului au fost de acord ca festivalul a avut parte de tineri talentati, unii dintre acestia fiind invitati ca concureze si la editia 2007.


Corina Chiriac, in picioarele goale


Actrita Alexandra Velniciuc a facut o pereche reusita pe scena teatrului cu Ionut Ungrureanu, vocalul trupei Provincialii, care a afisat un costum elegant, care-i venea chiar mai bine chair decit costumatia obisnuita de scena formata din tricou si jeansi cu multiple buzunare. Chiar daca s-a descurcat de minune ca prezentator, Ionut a dezvaluit ca se simte mai bine cintind. Spectatorii au fost rasfatati inca din deschiderea serii cu cele mai bune melodii ale Provincialilor, recital pentru care baietii au fost rasplatiti cu multe aplauze. "Ce-ar fi sa cintam atit de perfect in fiecare seara!?", a spus la un moment dat Ionut. Provincialii au interpretat si "Sarutul noptilor de rai", piesa al carei videoclip a fost filmat chiar in cladirea teatrului. Cu adevarat special a fost recitalul Corinei Chiriac, care a revenit la Focsani dupa 20 de ani. Acompaniata de "baietii lui Ionel Tudor", dar si de Horia Moculescu, care i-a compus nu mai putin de 29 de melodii, Corina a cintat si a dansat pina cind a renuntat la pantofii cu toc care o incomodau. "A ramas o adevarata artista! Am o slabicune pentru ea", a marturisit Dan Radovici, fostul viceprimar al Focsaniului.




Putina istorie


Intrucit organizatorii nu au amintit pe timpul festivalului numele celor care au fondat acest fenomen muzical, ne revine noua sarcina de a va spune cum a inceput totul. Gh. Jecan, fostul director al Casei de Cultură din acei ani, metodista culturală Coca Dordea, artistii Ioan Constantinescu, Puiu Siru si formatia OZN au pus la cale festivalul focsanean. "Dupa aniversarea compozitorului Delmar la Focsani, in octombrie 1973, in cercul artistilor de mai sus s-a nascut ideea unui festival. Pentru a-i da un nume si

transpune ideea in realitate, s-a organizat un concurs care a fost cistigat de melodia "Să cinte tineretea", compusă de Puiu Siru si Ioan Constaninescu", ne-a spus prof. Gh. Jecan. Desi melodia lui Delmar nu a cistigat, iar compozitorul nici măcar nu a participat la editia inaugurală prezentată de Printul Serban Cantacuzino, fost actor la Teatrul "C. I. Nottara", peste timp numele său a fost preluat si promovat de festival. De-a lungul anilor, festivalul a cuprins si o editie pentru copii "Florile Dragostei" si chiar un "Miss Festival". Intr-un singur an presedintele juriului nu a fost Horia Moculescu, misiunea fiind preluata de compozitorul Aurel Giroveanu. Delmar 2006 si-a inchis portile si focsanenii alearga

inca dupa Trofeul festivalului. Poate la anul va fi mai bine! (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.